בני הזוג בתביעה שלפנינו הינם גבר ואישה, אשר נישאו בנישואין אזרחיים בקפריסין ויחסיהם הגיעו לכדי פירוק וגירושין. האם הגישה תביעה בעניין מזונות ילדים ומדור שקט ואילו האב הגיש בקשה למשמורת ילדים. כמו כן, הגישו הצדדים תובענות לפירוק השיתוף בדירה אשר שימשה למגורים משותפים. לפני כעשרה חודשים רכשה האם מן האב את חלקו בדירת המגורים. האב טוען למשמורת משותפת ואילו האם טוענת כי יש לקבוע את משמורת הקטינים לטובתה והסדרי ראיה לאב.
פקידת הסעד אשר הגישה תסקיריה לבית המשפט, סברה כי בשל העדר תקשורת בין ההורים והפערים בגישותיהם בנושאי חינוך הילדים והטיפול בהם, אין מקום להמליץ על משמורת משותפת. עם זאת, לאחר כארבעה חודשים הגישה פקידת הסעד תסקיר חדש ובו כתבה כי "להערכתנו המקצועית הנתמכת, גם על ידי אנשי המקצוע המעורבים, משמורת משותפת, לא רק שלא תערער את תחושת היציבות והביטחון של הילדים, אלא יש בה כדי לחזקם".
פקיד הסעד אף הוסיפה כי "לאור יכולתם ההורית הטובה של שני ההורים, העובדה כי ילדיהם חשים בטחון מלא עם כל אחד מהם, ורואים בכל אחד מבתי ההורים כביתם שלהם, ולאחר התייעצות עם אנשי המקצוע מעורבים, אנו מעריכים כי טובת הילדים הינה משמורת משותפת".
קראו עוד...
- בית המשפט אישר לאם לעבור עם בנה הקטין לקולומביה
- האם רצון הילדים גובר על חוות דעת המומחים?
- הקטינות, ערביות נוצריות, יעברו לבי"ס הערבי לפי רצון האב
יצויין כי אין חולק שההורים אינם מדברים זה עם זו כבר זמן רב, והתקשורת היחידה המתבצעת ביניהם הינה באמצעות דואר אלקטרוני והודעות טקסט. האב עותר למשמורת משותפת וגורס, שניתן לנהל חיי שלווה לטובת הקטינים, כאשר ערוץ התקשרות בין האב לאם, כאמור, הינו באמצעות דואר אלקטרוני והודעות טקסט במכשיר נייד בלבד.
באחד התסקירים אף נכתב - "דומה כי קשה למצוא, זוג הורים בעל תקשורת כה לקויה כמו ההורים דנן. די לעיין בדרך התקשורת שבין ההורים – העברת אי-מיילים ללא דיבור, וזאת גם בתקופה שחיו תחת קורת גג אחת".
ההורים לא מדברים - יוכלו לגדל הילדים ביחד?
השאלה אשר עמדה בבית המשפט הייתה אפוא, האם משמורת משותפת לשני ההורים במתכונת של תקשורת בעקיפין מטיבה עם הקטינים. קרי, האם משמורת משותפת תטיב עם הקטינים, אם לאו.
בשלושת העשורים האחרונים, בין היתר כחלק מהמאמץ להגביר את המעורבות של אבות גרושים בחיי ילדיהם, לעודדם לשמור על קשר עם ילדיהם ולשלם עבורם מזונות, החלו יותר ויותר מדינות לחוקק חוקים המכירים באפשרות כי גם לאחר גירושים הילדים יהיו במשמורתם המשפטית המשותפת של ההורים.
משמורת משותפת, מהם היתרונות?
למשמורת המשותפת יתרונות רבים שביניהם הפחתה משמעותית בתחושת האבדן הטראומטית אצל ילד במקרים בהם אחד ההורים עוזב את הבית. זאת ועוד, ילדים יוצאים נשכרים כאשר מערכת היחסים בין ההורים בנויה על שיתוף פעולה וכאשר אין מאבקים משפטיים מיותרים. כאשר ההורים שבעי רצון במידה סבירה מהסדרי המשמורת, הסיכוי שהם ישתפו פעולה ביניהם, במגוון נושאים, גבוה יותר. כמו כן, הסיכוי למניפולציה מצד הילדים יורד, ובמקביל הם לומדים שניתן לפתור קונפליקטים בצורה תרבותית.
עם זאת, השופט קבע כי במצב הקיים דבר כגון משמורת משותפת אינו אפשרי. אי לכך, לא נקבעה משמורת משותפת, אלא משמורת בידי האם והסדרי ראיה מתאימים ורחבים לאב. יחד עם זאת, פסק השופט כי אין בהחלטתו בכדי לשלול את האפשרות למשמורת משותפת בעתיד. שני הצדדים חייבים לעבוד ביחד כדי להתגבר על אי יכולתם לתקשר ולהוריד את רמת המתיחות למינימום.