כיצד יש לבצע קביעת מועד לאיזון משאבים בין בני זוג בעת גירושין, וזאת כאשר בני הזוג גרו ביחד כשנה לפני שהתחתנו, וכבר אז ניהלו עניינים פיננסיים משותפים לרבות חשבונות בנק? מהו דינה של התקופה לפני הנישואין, והאם במהלכה ניתן היה להגדיר את בני הזוג בתור ידועים בציבור?
חמש שנים לאחר חתונה, עלו יחסי הצדדים על שרטון, כאשר הגבר עוזב את הדירה המשותפת (שנתיים וחצי לאחר מכן מתגרשים השניים). בתביעתה הרכושית טענה התובעת להסדר איזון המשאבים עבור הנכסים אשר נצברו ע"י בני הזוג בתקופת חייהם המשותפים. במסגרת תביעה לביצוע חלוקת רכוש, התובעת פירטה את דרישת לחלוקה שווה בנכסים ובזכויות כדלקמן – כספים בחשבון הבנק המשותף, חלוקת הזכויות בדירה הרשומה ע"ש אימו של הגבר בתל אביב וחלוקת הזכויות הסוציאליות אשר נצברו ע"י הצדדים במהלך תקופת חייהם המשותפת.
כיצד קובע בית המשפט את המועד לאיזון?
מהו אם כן המועד המתאים לקביעת תחילת החלת הלכת השיתוף בין הצדדים, שכן בין השניים לא נחתם לפני הנישואין, במהלכם או במעמד הגירושין הסכם ממון.
כאשר עסקינן בבני זוג החיים יחדיו ללא נישואין יש לבחון במשנה זהירות ובאופן מוקפד ודקדקני - האומנם קיבלו על עצמם לנהוג בשיתופיות מלאה ברכושם טרם שנבוא להחיל עליהם את חזקת השיתוף? ידועים בעניין זה דברי נשיאת בית המשפט העליון, דורית בינייש – "מהעובדה בלבד, שגבר ואישה חיים ביחד בנסיבות בהן ידועים הם בציבור כבני-זוג נשואים, אין עדיין להסיק שרכוש שנרכש על-ידי כל אחד מהם בנפרד, רכוש משותף הוא".
קראו עוד בתחום:
- חלוקת רכוש לפי הלכת השיתוף
-
לבני הזוג הגרושים שתי דירות, האם יופרד הפירוק לפרקי זמן שונים? - שלילת דמי שימוש בדירה עקב אלימות הגבר
הלכה פסוקה כי הנטל הרובץ על ידוע בציבור הטוען לשיתוף בנכסי בן-זוגו, הוא כבד יותר מן הנטל הרובץ בנסיבות דומות על בן-זוג נשוי, במיוחד כאשר אין מדובר בנכס משפחתי מובהק.
גרו ביחד ארבע שנים לפני החתונה, אך נפרדו לתקופה של כשנה
אין ספק כי במקרה דנן, על אף שהצדדים נישאו בשנת 2001, החלו הם לחיות יחדיו כבני זוג לכל דבר ועניין אף קודם לנישואיהם. עם זאת, הצדדים חלוקים לגבי המועד בו יש לראותם כבני זוג ידועים בציבור השותפים אף בזכויותיהם הכלכליות. האישה טענה כי החלו הם לחיות חיים משותפים כבני זוג בשנת 1998, כארבע שנים קודם לחתונתם. הגבר אמנם הודה כי הצדדים הכירו אף קודם לנישואיהם אך הבהיר כי למעשה החלו לחיות כבני זוג לכל דבר ועניין אך ורק בראשית שנת 2000, לאחר נתק שחל ביחסי החברות בניהם כחצי שנה קודם לכן.
קראו עוד בתחום:
- האישה הפרה סעיף בחוזה הגירושין - האם הגבר יכול להפר אותו בתגובה?
- המאהבת תבעה את הגבר הנשוי
- פירוק שיתוף בנכסים כאשר אחד מבני הזוג מרצה מאסר עולם על רצח בתם
יצוין כי בראשית שנת 2000 החלו הצדדים להתגורר יחדיו תחת קורת גג אחת ובחודש יולי 2000 צורפה התובעת כשותפה לחשבון הבנק אשר היה רשום על שמו.
יום צירופה של האישה לחשבון הבנק המשותף - יום השיתוף הרשמי
השופט קבע כי מתוך העדויות שהובאו לפניו, ומתוך העובדה, שאינה שנויה במחלוקת, שהיה נתק בין הצדדים עובר לשנת 2000, ניתן לקבוע כי הצדדים החלו לחיות יחדיו כידועים בציבור כשנתיים קודם לנישואיהם. דברים אלו עלו אף מעדותו של הגבר בעצמו - "כשנתיים לפני הנישואין היינו זוג מעבר לחברות". יחד עם זאת, דומה היה כי החלטה מודעת ומושכלת באשר לשיתוף נכסיהם קיבלו הצדדים אך ורק בחודש יולי 2000 עת החליטו לנהל ענייניהם הכספיים בחשבון משותף.
מכל האמור לעיל, קבע השופט בפסק דינו כי יש לראות את חייהם המשותפים כ"ידועים בציבור" מיולי 2000 (יום כניסתה של האישה לחשבון המשותף של הגבר) ועד ליום חתונתם – כאשר על תקופה זו תחול "הלכת השיתוף". החל מיום חתונתם ועד יום עזיבתו של הגבר את הדירה המשותפת, יהיה רכושם מחולק על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג.