פעמים רבות זוגות נשואים מנהלים מערכת פיננסית משותפת לאורך שנים, אשר איננה מוטלת בספק כל אימת שקשר הנישואין שריר וקיים. עם זאת, לא אחת נוצרים פערים משמעותיים בין האישה לבין הגבר, על פי רוב לרעתה של האישה. פעמים רבות נטל משק הבית מונח על כתפיה של האישה, כאשר הגבר צובר במקביל ניסיון ומתפתח במסגרת הקריירה האישית.
פערים אלו אינם נעלמים מעיניהם של השופטים בבית המשפט לענייני משפחה, ולא אחת מאוזנים "מוניטין ונכסי קריירה" במסגרת הסדר איזון משאבים. כיצד יש לחשב את נכסי המוניטין, ומהו חלקה של האישה בקריירה של בעלה, לאחר שגירושיהם באים במקום פה קיימים פערים גדולים בין הצדדים מבחינה כלכלית.
קראו גם בתחום:
- חלוקת נכסים עסקיים בין ידועים בציבור, האמנם?
- האם ניתן לפרק שיתוף בדירה בתחילת הליך הגירושין?
- דמי שימוש ראויים, מהם ואימתי?
- חובות בהסדר איזון משאבים
להלן נביא דוגמא לחישוב נכסי קריירה, בתביעה שהונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה. יש לציין כי בתי המשפט נוטים לבחון כל מקרה באופן אמביוולנטי, ואופן חישוב נכסי הקריירה אינו זהה בין מקרה למקרה.
הגבר מרוויח 15,000 ש"ח יותר מאשתו
במקרה דנן האישה והגבר היו נשואים במשך כעשר שנים, ובמהלך נישואיהם נולדו להם שני ילדים. הגבר הגיע לנישואין חסר ניסיון, אך בעל תואר ראשון במנהל עסקים, ואילו האישה סיימה את לימודיה במהלך הנישואין. במהלך שנות הנשואים של הצדדים, נוצרו פערים עמוקים בין הגבר לאישה מבחינה פיננסית, כאשר הגבר משתכר פי שלושה מהאישה. האישה, אשר לא הצליחה לפתח את הקריירה האישית שלה עקב הדאגה לילדים ומשק הבית, עתרה לבית המשפט שיאזן את נכסי הצדדים.
ההפרש בין הכנסות הגבר לאלה של התובעת עמד ביום החלטת בית המשפט על 15,000 ש"ח לחודש לערך. כמו כן, בית המשפט לא התעלם מכך שהיה צפי שהכנסות האישה יעלו במידה מסוימת ככל שתצבור וותק. זאת ועוד, מעדות הגבר עלה שאופי המשרה בה החזיק הנתבע הינו כזה שלאחר כעשר שנים ומעלה מועבר עובד מהתפקיד לתפקיד אחר. אי לכך, ולמרות שלגבר היה סיכוי טוב להתקדם ולעבור למשרה נחשבת יותר כקידום, ההכנסה בגינה נמוכה מזו שהוא קיבל ביום המשפט.
השופטת אף התחשבה בחיוב במזונות שהוטל על הנתבע בסך 3000 ₪ לכל ילד לחודש, וכן בכך שרכש את השכלתו עוד טרם נישאו הצדדים.
קראו גם בתחום:
- חלות הלכת השיתוף בין בני זוג בבית הדין הרבני
- הסדר איזון משאבים - חשיפת זכויות שותף במשרד עורכי דין
- האישה אישה זכאית לקבל מחצית מפיצויי הפיטורים של הגבר?
במסגרת החישוב - מזונות ילדים ומשכורת עתידית של האישה
בית המשפט קבע כי הפרש ההכנסות ההתחלתי בין הצדדים יעמוד על 8,000 שקלים בחודש. כיצד הגיעה השופטת לחישוב זה? בתחילה קבעה היא כי התובעת משתכרת למעלה מ-9,000 שקלים, ושכרה צפוי לעלות עד 12,000 שקלים. לאחר מכן בחנה השופטת את שכרו של הגבר וקבעה כי למרות שהוא עומד על 25,000 שקלים, צפוי הוא לרדת ל-20,000 כחלק מ"קידומו" בחברה.
השופטת המשיכה וקיזזה את ההפרש, בעוד היא מציינת שיש להתחשב הן בחיוב המזונות, הן בכך שהגבר בא לנישואין עם תואר במינהל עסקים, והן בכושרו הטבעי. אי לכך, ההפרש בין הצדדים הועמד על 3,000 שקלים.
פיצויים חד פעמיים, מדוע?
כמו כן, לא ניתן להעמיד הפרש זה באופן תמידי, שכן במרוצת השנים יכולים יחסי בני הזוג הכלכליים להתאזן (לדוגמא, הגבר יתחתן בשנית ויאלץ לתמוך בילדים נוספים, או האישה תמצא עבודה טובה יותר ושכרה יעלה). אי לכך, בית המשפט קבע כי ההפרש יהיה טוב לארבע שנים בלבד, וישולם באופן חד פעמי במסגרת פסק הדין.