www.what2do.co.il

רישום זכויות בנכס בחברה משכנת הינו כרישום בטאבו מבחינת הסכם גירושין

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 11/03/2013
רישום זכויות בנכס בחברה משכנת הינו כרישום בטאבו מבחינת הסכם גירושין

הליכי גירושין הינם ללא ספק הליכים כואבים הטומנים בחובם מחלוקות רבות. פעמים רבות, הצדדים חלוקים ביניהם גם על סוגיות הרכוש. ברור אפוא כי הנכס המשמעותי ביותר העומד על הפרק בסיטואציות אלה הינו הדירה המשותפת. ואכן, מחלוקות באשר לחלוקת רכוש כלפי הדירה המשותפת עלולות להפוך לסכסוכים משפטיים מורכבים. להלן דוגמא למקרה כאמור.

 

      יש לכם שאלה?


האישה במקרה דנן ביקשה לאכוף הסכם גירושין שנחתם בינה לבין בעלה לפני למעלה מ-25 שנה. לטענתה, היא נאלצה לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בשל הפרת ההסכם. במסגרת פסק הדין, בית המשפט קבע כי רישומן של זכויות בעלות בחברה משכנת על דירה חדשה, אשר מעמדה הינו כ"מקרקעין לא מוסדרים", זהה לרישום של זכויות באמצעות משכנתא. אי לכך, נקבע כי מדובר במהלך אשר התיישב עם תנאי הסכם הגירושין בין האישה ובעלה.


סכסוך של עשרות שנים


הסכסוך בין בני הזוג התנהל במשך עשרות שנים. עוד מהתקופה שבה בני הזוג גרו ביחד בארצות הברית. לאחר שהשניים החליטו "לפרק את החבילה", התנהלו ביניהם הליכים בנוגע לסוגיות כגון חלוקת רכוש. במסגרת הסכם גירושין, בני הזוג הסכימו כי הדירה המשותפת תעבור לחזקתה של האישה. כמו כן, נקבע כי השניים ירשמו את זכויותיו היחסיות של הגבר בדירה באמצעות משכנתא. עוד הוסכם כי במידה והאישה תהיה חפצה לעבור מהדירה, היא תהיה מחויבת לרשום גם בדירה החדשה את זכויותיו היחסיות של בעלה (שוב, על ידי משכנתא).


בפועל, התברר כי ההסכם אשר ביקש למעשה להסדיר את פרידתם של בני הזוג יצר אפקט הפוך לחלוטין. בני הזוג לשעבר נאלצו "להיגרר" לערכאות המשפטיות וזאת בכל פעם בה האישה ביקשה לעבור דירה ולמכור את דירתה הנוכחית. כל בקשה כגון דא נתקלה בסירוב מצידו של הגרוש. כך היה גם לפני שנתיים. האישה החליטה שהיא מעוניינת לעבור לגור בדירה חדשה. מדובר היה בפרויקט מגורים חדש אשר רישומו טרם הוסדר מול לשכת רישום המקרקעין.


האישה פנתה לבעלה לשעבר וביקשה לקבל את הסכמתו להעברת רישום הזכויות בנכס. הבעל סירב בטענה כי כל אימת שאין רישום בטאבו, לא ניתן לרשום את המשכנתא. בעקבות סירוב זה, האישה פנתה לבית המשפט בטענה של הפרת הסכם גירושין. האישה ביקשה מבית המשפט להורות לבעל "לקיים את חלקו" בהסכם ולאפשר לה לעבור לדירה החדשה. היא הוסיפה כי התנהלותו של האחרון, 25 שנים לאחר הגירושין, גרמה לה לפגיעה בזכות לקניין.


בית המשפט בחן את המקרה וקבע כי דין התביעה להתקבל. בפסק הדין נקבע כי הוראותיו של הסכם הגירושין נועדו לעגן את זכויותיו של הבעל בנכס, ולא מדובר ב"נוסח דווקני". דהיינו, נקבע כי היות ולא הייתה קיימת כל מניעה אובייקטיבית לרשום את זכויותיו של הבעל על הדירה מול החברה המשכנת, הרי שהתנגדותו לביצוע המהלך עלתה כדי הפרת הסכם הגירושין. בית המשפט קבע כי היה די ברישום זכויותיו של הבעל אצל החברה המשכנת אשר ניהלה את רישום הנכס. השופט מינה את באי כוח הצדדים לבצע את המהלך תוך כדי שמירה על זכויותיו של הבעל לשעבר גם בדירה החדשה (והסרת זכות המשכנתא מהדירה הקודמת).

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הלכת השיתוף

הלכת השיתוף

על אילו נכסים חלה חזקת השיתוף ... 

הסדר איזון משאבים

הסדר איזון משאבים

מהו הסדר איזון משאבים ? למי הוא מועיל ? על אלו נכסים הוא חל ? ועוד שאלות ותשובות רבות ... 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין?

מהם היתרונות בעריכת הסכם ממון? ... מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.