במסגרת הליכי גירושין נוהגים הצדדים לטעון טענות רכושיות שונות זה כנגד זו. הלכה פסוקה היא כי הצדדים זכאים, מכורח הלכת השיתוף ואיזון המשאבים ביניהם, לחלוקה שווה הן בחובות והן בזכויות שנצברו במהלך שנות הנישואין.
לדוגמא, במקרים בהם הבעל פיתח קריירה מצליחה בעוד האישה נשארה בבית על מנת לטפל במשק הבית ובילדים, קיימת לאישה זכות לתבוע זכויות נכסי קריירה מהגבר. אי לכך, האם ניתן גם לאזן זכויות פנסיה אשר נצברו במהלך שנות הנישואין ועומדות להיפרע רק שנים לאחר שהגירושין יכנסו לתוקפם? שאלה זו מונחת פעמים רבות לפתחן של הערכאות המשפטיות.
זכויות פנסיה, מהן?
זכויות פנסיה אשר נצברות במהלך שנות העבודה הרבות מהוות את אחד מן הנכסים העיקריים השייכים לבני הזוג. זאת ועוד, לא אחת מדובר בנכס הגדול ביותר אשר בבעלות אחד הצדדים. החוק קובע כי איזון משאבים ורכוש משותף, אשר נרכש באמצעות כספים שנצברו ביחד, עליו להתחלק במועד הגירושין (גם במקרים בהם הרכוש רשום באופן בלעדי על אחד הצדדים בלבד).
קראו גם בתחום:
- כושר השתכרות בראי הלכת השיתוף
- מענק היובל - האם נכס בר איזון במסגרת הליך גירושין?
- קביעת תאריך למועד איזון המשאבים
- האם ניתן לערוך הסדר איזון משאבים לפני הגירושין?
על פי ההלכה הפסוקה, זכויות סוציאליות הנובעות ממקום עבודתו של כל אחד מן הצדדים (כגון פנסיה, תגמולי פרישה, פיצויי פיטורים, פדיון ימי חופשה ועוד) מהוות גם הן חלק מן הרכוש המשותף. אי לכך, במועד פקיעת קשר הנישואין בין הצדדים, קיימת לכל צד עילה לדרוש מחצית מזכויותיו של בן זוגו.
חשיבות מועד הקרע
פעמים רבות מתחילים ההליכים המשפטיים בענייני הרכוש של בני הזוג תקופה ממושכת לפני שנכנסים הגירושין לתוקפם הלכה למעשה. במקרים אלו בוחן בית המשפט את יום הקרע הקובע לצורך איזון המשאבים.
כל צד רשאי לדרוש את מחצית הזכויות הסוציאליות של הצד השני, החל מיום הנישואין ועד ליום הקרע. לדוגמא, במידה ובני הזוג חיו בנפרד במשך שלוש שנים לפני הגירושין, רשאית האישה לתבוע את זכויותיו הסוציאליות של הבעל עד למועד עזיבתו את הבית באופן רשמי.
חישוב מענקי הפרישה או הפנסיה
בבואו של בית המשפט לבחון את שווי זכויות סוציאליות אלו, מזמין פעמים רבות בית המשפט מומחה מטעמו. כמו כן, זכאות אחד הצדדים לזכויות אלו נובעת מחישוב של הזכויות בכסף, לחלק לתקופת הנישואין הקובעת. זאת ועוד, עורכי דין המומחים בתחום ממליצים פעמים רבות לבני זוג לפנות לאקטואר מטעמם ולהסדיר את הנושא במסגרת הסכם גירושין.
כיצד נגבית קרן הפנסיה?
ידוע כי פנסיה וזכויות מסוימות (דוגמת פיצויי פיטורין או מענקי פרישה) אינם כספים העומדים לרשותו של הזוכה במועד גירושיו מבן זוגו. אי לכך, קיים קושי בגביית כספים אלו במסגרת הליך מוקדם בבית המשפט לענייני משפחה. כמו כן, תקנוני הפנסיה מעניקים את הסכומים לטובתו של העמית בלבד ולא ניתנת העברתם, גם בהליכים משפטיים לאדם אחר (גם לא לאלמנתו).
אי לכך, בית המשפט נוטה לבצע היוון של הסכומים על מנת לאפשר התחשבנות סופית במסגרת הליך הגירושין. פעמים רבות תחולק קרן הפנסיה במועד קבלתה הלכה למעשה (כאשר העניין מוסדר בפסק דין או בהסכם גירושין בין הצדדים).