www.what2do.co.il

הליכי התמחרות במכירת בית מגורים של בני זוג שהתגרשו

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 01/05/2025
הליכי התמחרות במכירת בית מגורים של בני זוג שהתגרשו

המערערת והמשיב הם בני זוג שהתגרשו זמ"ז ולהם שלושה ילדים. על-פי הסכם גירושין שנחתם בין בני הזוג ואשר קיבל תוקף של פסק דין, נקבע, בין היתר, כי דירתם המשותפת תימכר וחלוקת התמורה תעשה באופן שהמערערת תקבל 25% מערכה, הילדים ביחד, באמצעות המערערת – 25%, וזאת לצורך רכישת דירה חלופית עבור המערערת והילדים, והמשיב 50%. 

 

המערערת טוענת, כי עם הגשת הסכם המכר בהסתמך על ההתמחרות הראשונה, לפיה זכתה היא באותה התמחרות, היה על בית המשפט – במיוחד לאור הסכמות המשיב – לאשר את עסקת המכר. ולכן, בסמוך לאחר מועד ההתמחרות הראשונה, יש לראות את העסקה, כעסקה שהושלמה.

 

      קרא עוד:

האם יש לקבל את הערעור?

אין ערך מיקסום שווי הנכס, צריך שיהא שיקול בלעדי או מכריע. השגת מטרה זו, אינה יכולה להיעשות במרוץ ללא מעצורים, תוך דריסת ערכים אחרים. מירוץ כזה, אם יאושר עלול בסופו של דבר לגרום לנזק העולה בהרבה על "הרווח" המסוים הנראה לכאורה כי ניתן להשיגו במקרה זה.


זאת ועוד, ההתמחרות האמורה בדרך ביצועה בתיק ספציפי זה, אינה אלא מכר מרצון בין שני צדדים, ללא מעורבות של צד ג’, ומינויו או קיומו של כונה"ס אין בו לשנות את מהות ההליך. התנהלות כזו, הנעשית בין שני צדדים לחוזה מחייבת ראשית לכול, כפי שבית משפט קמא עצמו קבע, הקפדה על עקרון חופש החוזים, וטעות בכדאיות העסקה, אינה בגדר טעם המאפשר ביטולו של המכר.


ניהולו של משא ומתן וקיומו של חוזה מכר, גם אם דורש השלמות על ידי בית המשפט, צריכים להיעשות תוך ערנות והקפדה על תום הלב, הגינות ותקנת הציבור, בכלל, ובמערכת היחסים בין בני זוג אפילו התגרשו, בפרט. יש להזכיר, כי לא מדובר רק בחלוקת דירת מגורים בין בני הזוג, אלא חלוקה הנעשית גם לטובת הקטינים ולצורך מציאת דיור חלופי. חוזה כזה הנעשה בין צדדים קרובים שיש להם אינטרס משותף בטובת הקטינים, שגם להם חלק לא מבוטל באופן חלוקת בית המגורים, לרבות שוויו, מורה כי על בית המשפט כמפקח על אופן פעילות ההליך, לקחת בחשבון את הנזק העלול להיגרם לקטינים, אם עסקת המכר לה הסכימו הצדדים, תבוטל.

 

כיצד יש לחלק את התמורה?


בפני כונה"ס עמדה האפשרות לבצע מכר של בית המגורים באמצעות מכרז או בדרך של מכירה פומבית - התמחרות. בשני המקרים מדובר בפנייה לציבור לצורך קבלת הצעות. דרך נוספת היא מכירה בדרך של משא ומתן עם מציע ספציפי מבלי לבקש הצעות נוספות.


לאחר ההתמחרות הראשונה במקרה דנן, על-פי נוסח הבקשה המקורית שהוגשה על ידי כונה"ס לאישור הסכם, הביעו בעלי הדין רצון בפני כונה"ס לבצע את המכירה בדרך של התמחרות בין בני הזוג. הצדדים וויתרו על אפשרות לפנייה לציבור הרחב, ועל דעת הכונס, בהנחייתו ובהסכמת בעלי הדין הוחלט על התמחרות בין השניים, כאשר זו הייתה יותר בדרך של ניהול משא ומתן אינדיבידואלי.

 


הצדדים אפוא הסכימו לא רק להתמחרות אלא גם להסכם המכר, והשאלות שבמחלוקת, ככל שהיו, נגעו בשאלת אופן חלוקת התמורה בלבד. אין איפוא לאפשר מצב לפיו די בהופעת מציע חדש עם הצעה גבוהה יותר - בעת שהליך של אישור הסכם מכר על סמך התמחרות הגונה וסבירה, ולאחר שהצדדים הסכימו על סיומו והביאו אותו לאישור בית המשפט - כדי להביא לפתיחת ההליך מחדש. עיקרון כזה לא רק נוגד טובת הציבור, אלא מתעלם מהאיזון הנדרש לגבי נסיבותיו של המקרה דנן, ואף גורם נזק ארוך טווח – באישורו של בית המשפט – לגבי אי שמירה על הגינות ותום לב.


ביטול במקרה דנן של ההתמחרות הראשונה על דרך השוואה לעריכת מכירה פומבית או התמחרות הכוללת גם צד ג’, עלולה להשפיע השפעה ארוכת טווח על צדדי ג’ אשר מבקשים לקחת חלק בהליכי מכירה כגון אלה, ולמנוע ממציעים פוטנציאלים מלהגיש

לסיכום,

יש לחזור ולאשר את ההתמחרות הראשונה ואת הסכם המכר למערערת. יינתן פסק דין הצהרתי המורה, כי המערערת זכתה בהתמחרות לרכישת בית המגורים המשותף על בסיס סך של 130,000$, לפי שער יציג הידוע ביום המכירה, בצירוף הפרשי הצמדה מאותו מועד ועד למועד מתן פסק הדין.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הלכת השיתוף

הלכת השיתוף

על אילו נכסים חלה חזקת השיתוף ... 

הסדר איזון משאבים

הסדר איזון משאבים

מהו הסדר איזון משאבים ? למי הוא מועיל ? על אלו נכסים הוא חל ? ועוד שאלות ותשובות רבות ... 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין?

מהם היתרונות בעריכת הסכם ממון? ... מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.