זוגות רבים נאלצים להתגרש בתום מספר שנות נישואין, וזאת כאשר במהלך השנים נולדו להם ילדים משותפים. במקרים אלו, מדובר בגירושין המעלים שאלות וסוגיות משפטיות רבות. על פי רוב, נקבעת משמורת ילדים בידי אחד מן ההורים (בד"כ האם) ואילו ההורה השני זוכה להסדרי ראיה.
עם זאת, לא אחת מדובר בגירושין טעונים רגשית, המובילים את ההורים לחטוא כלפי ילדיהם תוך הפרת הסדרי הראיה. יש לציין כי הסדרים אלו נקבעים בסמכותו של בית המשפט לענייני משפחה ודינם כפסק דין חלוט. שימו לב, הפרה של הסדרים אלו עלולה להביא לנטילת המשמורת מההורה המשמורן ואף להפחתת מזונות הקטינים. כמו כן, בתי המשפט נוטים לראות בחומרה ענייני מאבק בין הורים הנעשים על גבם של הילדים.
הפרת הסדרי ראיה מצד האם
נשים רבות נוטות להפר את הסדרי הראיה עם האב בדרכים שונות. תירוצים כגון "הילד נמצא אצל חברים" או "לילד יש מבחן בבית הספר מחר" יכולים לשמש אותן פעמים רבות. "שיטה" נוספת לעשות כן הינה חוסר גמישות בקיום הסדרי הראיה או אי-הימצאות בבית במועד הקבוע. מלבד הפגיעה בילדים, מדובר בהפרה בוטה של הסדרי ראיה אשר נקבעו בבית המשפט.
במידה והאב חש כי האם מערימה עליו קשיים בלתי סבירים בקיום הסדרי הראיה, רשאי הוא לפנות למספר גורמים לצורך טיפול בעניין זה.
פנייה לפקידת הסעד - האב רשאי בתחילה להגיש פניה בנושא לפקידת הסעד אשר מטפלת במשפחה. קיימים מקרים רבים בהם בית המשפט מעניק לפקידת הסעד סמכויות שונות לסיוע בקיום הסדרי הראיה. האב רשאי לבקש מפקידת הסעד לסייע לו לראות את ילדיו. עם זאת, עורכי דין מציינים כי פניה לפקידת הסעד איננה בד"כ הצעד היעיל ביותר מבחינתו של האב. פקידות סעד אלו הינן חסרות כל סמכות חוקית אמיתית והן אינן מתמודדות היטב עם אתגר זה. עם זאת, מומלץ כמובן לפנות לפקידת הסעד לקבלת עזרה ראשונית, ולא לרוץ להגיש תלונה או תביעה במסגרת רשויות המשפט והמשטרה.
קראו עוד בתחום:
- סמכות בית המשפט לדון בתביעת משמורת של קטין בקנדה
- פונדקאות בהודו - אישור על בדיקת רקמות
- עירוב משטרה בגין הפרת צו בית המשפט לענייני משפחה
- רב שאיננו מומחה לילדים או פסיכולוג ישמש כבורר?
תלונה במשטרה יכולה לעזור לאב לגרום לאם לקיים את הסדרי הראיה. תלונה זו, אשר נתמכת בפסק הדין המפרט את הסדרי הראיה (או הסכם גירושין רלבנטי), יכולה להביא לזימונה של האישה לבירור בתחנת המשטרה. במקרים קיצוניים וחריגים, ניתן להגיש כנגד אישה זו כתב אישום פלילי.
פניה לבית המשפט – האב רשאי לפנות לערכאות המשפטיות במסגרת תביעה העוסקת בביזיון בית המשפט (אי קיום פסק דין או הוראת שופט). בית המשפט רשאי להטיל קנסות כספיים על האם במקרים בהם היא איננה מקיימת את הסדרי הראיה.
כמו כן, אי קיום הסדרים אלו עלול לגלוש לעניינם של הקטינים ולהפוך אותם לילדים סרבניים (שאינם מעוניינים לראות את אביהם). ילדים אלו בגיל מסוים עלול לאבד את זכאותם לדמי מזונות. במידה והתנהלותה של האם הינה חריגה וקיצונית, רשאי בית המשפט להעביר את משמורת הקטינים לידיו של האב.
הפרת הסדרי ראייה מצידו של האב
הסדרי ראיה הינם פריבילגיה אשר ניתנת לאב לאחר גירושין, ובה מוסדר הקשר הרציף שלו עם ילדיו, שאינם גדלים בביתו. מיותר לציין כי האם איננה יכולה להכריח את האב לראות את ילדיו ולקיים את הסדרי הראיה. במקרים אלו, ידוע כי הנפגעים העיקריים הם הילדים המצפים למפגש עם אביהם מדי שבוע. האם רשאית במקרים אלו לדרוש פיצויי כספי (לדוגמא, בעבור בייביסיטר או מטפלת שנאלצה להזמין בגין ההפרה).
כמו כן, האם זכאית להגיש בקשה לבית המשפט ובה דרישה לצמצם את הסדרי הראיה על מנת למנוע את האכזבה מהילדים בגין אי הגעת האב לראותם. כמו כן, צמצום ההסדרים יסייע לאם לדעת היכן עומדים יחסי הילדים עם האב והיא לא תמצא עצמה מול אי וודאות בימים המדוברים. בדומה להפרות הסדרי ראיה של הורה משמורן, גם כאן רשאית האם להגיש כנגד האב תביעה לקנוס את האב בגין ביזוי בית המשפט.