פעמים רבות הורים מונעים מילדיהם קשר עם סביהם, דבר המוביל להגשת עתירה לסעד בדבר הקמת קשר בין הסבים לבין הנכדים. שומה על בית המשפט לבחון את הסוגיה. כיצד ניתן לשרת בצורה מיטבית את עיקרון טובת הילד בהקשר זה של קשר נכדים-סבים. על פי מבחן זה, בית המשפט לענייני משפחה ייעתר לבקשה או ידחה אותה.
במילים אחרות – תכלית הסמכות של בית המשפט הינה לאפשר לשמור על ענייניהם של מי שזקוקים לכך, לרבות במצב בו אין הדבר עולה בקנה אחד עם השקפת ההורים. מקרים בהם הורה פועל בניגוד לטובת הקטין בכל הנוגע לקשר בין הילד לבין סביו, וכאשר התערבות בית משפט עשויה לשרת את עניינו של הקטין, מוסמך השופט להורות על הסדרי ראיה בפסק דין.
דוגמא לפסק דין - הסבתא רוצה לראות נכדיה
בית המשפט לענייני משפחה בירושלים נדרש לדון בתביעה מסוג זה שהגישה סבתא, תושבת צרפת, נגד בתה ובעלה, בנוגע להסדרת הראייה עם נכדיה. היחסים בין הסבתא לבין בתה ובעלה לא היו מן המשופרים, בלשון המעטה, אך עד להגשת התביעה הנוכחית, ניתנה לתובעת האפשרות לראות את נכדיה פעמיים בשנה.
קראו עוד בתחום:
- משמורת משותפת על תאומים קטינים בני שנתיים
- סמכות בית הדין הרבני לדון בשאלת חינוך ילדי הורים גרושים
- האם רצון הילדים גובר על חוות דעת המומחים?
בשנת 2007 העבירו ההורים לסבתא מכתב באמצעות עורך דין, בו נאמר לה שאין הם מעוניינים לפגוש אותה בעת ביקורה בישראל. לאור עמדה זו, הגישה האישה תובענה לבית המשפט לענייני משפחה, בה עתרה ל"קביעת סדרי קשר בין סבתא לבין נכדיה". בתביעתה טענה האחרונה, כי התנגדות בתה ובעלה לקשר בינה לבין הילדים נובעת מהשקפתם הדתית-חרדית.
טובת הקטינים - סמכות ההורים או קשר עם הסבתא?
ההורים טענו בתגובה, בכתב הגנתם, כי התנגדותם לקשר עם הסבתא אינה קשורה כלל להשקפתם הדתית. ההורים ציינו כי הם מקיימים קשרי משפחה הדוקים עם בני משפחה בעלי השקפות שונות, לרבות בני משפחה הנשואים ללא יהודים ובני זוגם. את יחסם לסבתא הסבירו ההורים על רקע יחסים קשים בין הסבתא לאם, עוד מנעורי האם.
קראו עוד בתחום:
- מהי הלכת הגיל הרך?
- טובת הילד ורצון הילד בקביעת משמורת
- משמורת: שמיעת הקטינים על ידי בית המשפט, אימתי?
- הסדרי ראיה בין בנות זוג חד מיניות
לצערה של הסבתא, גילם הצעיר של הילדים (שלושה ילדים שהגדולה מביניהם בת 7), היה לה לרועץ והכריע את הכף לטובת ההורים. השופטת ציינה כי הקמת קשר בין סבתא החיה בצרפת לילדים צעירים, כמו במקרה דנן, באופן שייטיב עם הילדים, דורשת קצה חוט של שיתוף פעולה מצד ההורים.
מאידך, השופטת קבעה כי כפיית קשר כזה בגילם הצעיר של הילדים, ספק אם תהיה אפקטיבית, ומכל מקום, בוודאי יהיה לה מחיר בראי של טובת הילד, בשל הפגיעה באוטונומיה ההורית כלפי של התא המשפחתי המצומצם.
עם זאת, השופטת מתחה ביקורת על ההורים משום שלא הראו האחרונים ולו בדל של נכונות לשיתוף פעולה בשלב הנוכחי. לבסוף, היחסים הקשים בין הסבתא לאם, במשולב עם גילם הצעיר של הילדים, הביאו לכך שלא נראה כי כפיית קשר בשלב מוקדם זה תשרת את טובת הילדים.
השופטת מסכמת את דעתה בפסק הדין:
"כאשר מונעים ההורים מן הילדים קשר עם מי מהורי ההורים ומעלימים אותם, המחיר עשוי להיות כבד. בין היתר מדובר בנזק להשקפתם של ילדים בדבר החובה לכיבוד הורים, שהרי ההורים הם גם ילדיהם של הורי ההורים, והבחירה שלא לאפשר לנכדים כל מגע עם הורי ההורים, טומנת בחובה מסר בעייתי בכל הנוגע לערך כיבוד הורים".