האם מכסת ביצים במשק חקלאי אשר רשומה על שמו של הגבר, הינה חלק מהרכוש המשותף בין הצדדים ועל כן יש לחלקה בין בני הזוג במסגרת הסכם הגירושין? תביעה בעניין זה הוגשה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה.
בני הזוג סיימו ביום 3.1.2003 הליך גירושין וחצי שנה קודם לכן חתמו על הסכם ממון שהסדיר את חלוקת הרכוש ביניהם במסגרת גירושיהם. עובר לגירושיהם התגוררו הצדדים במושב וניהלו בו משק חקלאי. בעת הגירושין, ניתנה לאישה האופציה להישאר ולגור במושב, עד אשר יפרע הבעל את חובו לאישה בגובה של 200,000 דולרים, לא יאוחר מחצי שנה לאחר חתימת הסכם הגירושין.
קראו גם:
- האם בית המשפט יכול לאשר פסק בורר שניתן על ידי רב לפני שבע שנים?
- האם יבוטל הסכם הממון משום שהבעל שילם שכרו של המגשר?
- תוקפו של הסכם על שוויה של דירה משותפת אשר לא הובא לאישור בית המשפט
- האם הולכה שולל וחתמה על הסכם וויתור על חלקה בדירה המשותפת
בהסכם הגירושין גם כי "כל נכס מכל סוג ומין שהוא הרשום על מי מהצדדים יוותר בבעלותו של אותו צד ובזה תמו ונשלמו כל המחלוקות הרכושיות בין בני הזוג", ו-"כל שאר הזכויות הרשומות על מי מהצדדים או שייכות לו על פי דין, שלא בא זכרן בהסכם זה, ישארו על שם הצד על שמו הן רשומות, לרבות זכויות סוציאליות או זכויות פנסיה של האישה שיישארו של האישה, ושל הבעל, יישארו של הבעל".
האם מכסת הביצים הרשומה על שם הגבר הינה "רכוש משותף"?
הגבר לא שילם עבור זכויותיה של האישה במשק ולפיכך אמור היה המשק להימכר לצד ג’. שלושה שבועות וחצי לאחר מכן הגישה האישה לבית המשפט לענייני משפחה תביעה רכושית נוספת כנגד הגבר. בתביעתה, טענה האישה כי חלק בלתי נפרד מהמשק הינה מכסת הביצים הרשומה על שמו של בעלה לשעבר. לטענתה, המכסה מושכרת לפי חוק המועצה לענף הלול (ייצור ושיווק), התשכ"ד-1963, לצד שלישי, ועל כן מגיעה לה מחצית מדמי השכירות.
בית המשפט לענייני משפחה קיבל את טענותיה של האישה וקבע כי מכסת הביצים, אמנם רשומה על שם בעלה לשעבר, אך מדובר בנכס שאיננו נפרד מהמשק. בית המשפט לענייני משפחה לא התעלם מהסכם הגירושין ומשני הסעיפים בהסכם המדברים על כך שכל נכס או כל זכות הרשומים על שם מי מהצדדים יישארו בבעלותם.
עם זאת, לדידו של בית המשפט, הסעיפים המיוחסים עוסקים בנכסים או זכויות שאינם חלק מהרכוש המשותף של הצדדים. אי לכך, וכיוון שהמשק (ובו מכסת הביצים) הינו חלק מהרכוש המשותף, אין הסעיפים הנ"ל חלים לגביו.
קראו עוד:
- תביעה לסילוק אישה מדירה משותפת השייכת לבעל
- זכויות גרושה בכספי פנסיה - תביעה נגד משרד הביטחון
- איזון משאבים של נכסי קריירה אשר נצברו לפני הנישואין
רישום פורמאלי לעומת הלכת השיתוף
בהמשך, בית המשפט לענייני משפחה קבע כי מכסת הביצים הינה חלק מאמצעי הייצור של המשק וככזו הינה חלק בלתי נפרד מנכסי המשק. במילים אחרות - התמורה שהתקבלה בגין מכירת מכסת הביצים, שייכת לשני בני הזוג והינה כרכוש משותף.
מטעמים אלו קבע בית המשפט לענייני משפחה כי המבקשת זכאית למחצית התמורה שקיבל הגבר בגין מכירת מכסת הביצים. על פי ההלכה הפסוקה אין נפקות של ממש לרישום "הפורמאלי" של נכס על שמו של אחד מבני הזוג בלבד. במידה והוכח כי הנכס הושג תוך מאמץ משותף, חלה לגביו הלכת שיתוף הנכסים.