www.what2do.co.il

הגירת קטינים לאחר גירושין, האמנם?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 27/02/2011
הגירת קטינים לאחר גירושין, האמנם?

הסוגיה של הגירת קטין עם אחד מהוריו, שעה שההורה השני נותר בישראל ומנותק מהקשר היומיומי עם ילדו, היא מהסוגיות הקשות המונחות לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה. ההלכה הפסוקה הכירה בעבר שהחלטה בעניין הגירה הינה החלטה בעלת משמעויות מרחיקות לכת לכל הצדדים המעורבים - הן להורה המבקש להגר ולחיות את חייו בהתאם לרצונו, הן להורה הנותר בישראל המבקש להמשיך את הקשר עם ילדו, עצמו ובשרו, והן לילד הזקוק לקשר עם שני הוריו.


ככלל, על קביעת מקום מגוריו של הקטין, ככל פעולה בעניינו, להיעשות תוך הסכמה משותפת של ההורים. הוראה זו עולה הן ממחקרים פסיכולוגים וסוציאליים שנערכו בנושא זה, והן מתוקף סעיף 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962. עם זאת, בהעדר הסכמה כאמור, על בית המשפט להכריע במחלוקת בהתאם לעקרון טובת הילד.

 

מהו עיקרון זכות הילד?


פסיקתו של בית המשפט לענייני משפחה נמצאת בשנים האחרונות תחת מגמה נוספת. השופטים בוחנים סוגיות העוסקות בהגירת קטינים, לא רק בראי עיקרון טובת הילד, אלא גם בהתחשב בעקרון "זכות הילד". עיקרון זה בא לידי ביטוי באמנת זכויות הילד אשר נוסחה ב-1989. הדומה והשונה בין זכותו של הילד לבין טובתו מהווה קרקע מחקרית ומשפטית לסוציולוגים, פסיכולוגים וכמובן שופטים ועורכי דין.

 

      קראו עוד בתחום:


מחקרים ומאמרים בנושא מכירים בזכותם הקוגנטית של ההורים לקשר הטבעי עם ילדיהם. עם זאת, זכותו של הורה אחד על הילד, איננה זכות קניין בלתי חדירה אשר לא ניתן לערער עליה בבית המשפט.

 

לדוגמא, במקרים בהם ניכר כי טובת הילד היא לגור בחו"ל עם הורה אחד, מאשר לדעת מחסור בגין אי השתלבות ההורה המשמורן בארץ, יש להעדיף את זכותו של הילד על פני זכותו של ההורה.


גילו של הילד כשיקול


ההלכה הפסוקה קבעה כי הורים אינם רשאים לראות בילדם כנחלתם הפרטית או כחפץ הנמצא בבעלותם. עם זאת, ידוע ממחקרים שנערכו בנושא כי ילדים רכים זקוקים להסדרי ראיה ומגע גם עם ההורה עימו הם אינם גרים בדרך קבע.

 

סוציולוגים ופסיכולוגים המתמחים בתחום מצביעים על כך שילדים רכים בשנים נוטים לאבד את הקשר והזהות עם אנשים אותם הם אינם פוגשים על בסיס קבוע. אי לכך, במקרים בהם מדובר בילדים רכים, נוטה בית המשפט למנוע את הגירתו של אחד ההורים לחו"ל.

 

עם זאת, כאשר הילדים גדולים יותר (ומסוגלים לנהל קשר עם אביהם או אימם הנמצאים בארץ זרה), יטה בית המשפט להעניק להם את הקרקע הטובה ביותר להתפתחות, גם במחיר של ראיה מועטת של אחד מהוריהם.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.