בע"מ 4028/12
סוגיות הנוגעות לחינוך ילדים לאחר גירושין יכולות להיות רגישות במיוחד. פעמים רבות, הורים מחזיקים בדעות שונות באשר לערכים החברתיים אותם הם רוצים להנחיל לילדיהם. כל אימת שההורים נשואים, בדרך כלל מחלוקות אלה מוצאות פיתרון. עם זאת, בעת גירושין, סביר בהחלט להניח כי מחלוקות בנוגע לחינוך לא תמצאנה מזור אלא על ידי בית המשפט. להלן דוגמא למקרה כאמור.
מדובר בהחלטה של בית המשפט העליון בנוגע לחינוך ילדים יהודים בחו"ל בעקבות הגירתם ביחד עם אימם לארצות הברית. האב, אשר נשאר בישראל, ביקש מבית המשפט להורות לאם להשאיר את הילדים במסגרת חינוך יהודית. בית המשפט העליון, בצעד חריג יחסית, נעתר לבקשה.
ההורים במקרה דנן היו נשואים במשך שבע שנים ובמרוצת התקופה נולדו להם שני ילדים. בעקבות מחלוקות רבות, ובשל העדר יכולת לגשר על הפערים שביניהם, ההורים פנו להליך גירושין. לאחר הגירושין, האם ביקשה לעבור עם ילדיה לארצות הברית. במסגרת בקשה להגר עם הילדים, בית המשפט העליון קבע מספר תנאים אשר האם חתמה עליהם בדרך לאישור ההגירה.
בין התנאים הנ"ל, האב ביקש להכניס סעיף המחייב את האישה לרשום את ילדיהם למערכת חינוך יהודית. יודגש כי כאשר העניין הונח לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, לא נקבע תנאי של חינוך יהודי (וזאת משום שהאם הביעה את נכונותה לרשום את ילדי בני הזוג לבית ספר יהודי יוקרתי במימון דוד בעל אמצעים).
קראו עוד בתחום:
- מחלוקת בנוגע לחינוך ילדים לאחר גירושין
- הסכמה בדבר חינוך הילדים בהסכם גירושין - האם מחייבת את הקטינים?
- חינוך במסגרת דתית בעקבות חשיבות קשר בין נכד לסב
- סמכות בית הדין הרבני לדון בשאלת חינוך ילדי הורים גרושים
- הקטינות, ערביות נוצריות, יעברו לבי"ס הערבי לפי רצון האב
עם זאת, בשלב מסוים הדוד נפטר והאב לא היה מסוגל לממן את הלימודים היקרים. אי לכך, האם הודיעה לבית המשפט כי היא תרשום את הילדים לבית ספר כללי בשנה הקרובה, והם יקבלו "העשרה בחינוך יהודי" בקהילה. האב התנגד להחלטת האם וביקש ממנה לרשום את הילדים לבית ספר יהודי.
בית המשפט העליון קיבל את טענותיו של האב. השופט רובינשטיין קבע בפסק הדין כי עסקינן בילדים יהודים אשר גדלו שנים רבות בישראל וחשוב כי מטענים כגון יהדות, עברית ולימודי ישראל המוטבעים בהם לא יאבדו. השופט הוסיף כי הדברים נאמרים ביתר שאת כאשר עסקינן בילדים אשר נמצאים בסביבה אמריקנית. רובינשטיין הדגיש בפני האם את התחייבותה עם הגירתה לארצות הברית באשר לחינוך היהודי.
בסופו של היום, בית המשפט קבע כי הוא מקווה שההורים ימשיכו לפעול בעניין הקטינים כאשר רק עיקרון טובת הילדים עומד לנגד עיניהם. "טובת הילדים מצדיקה ומחייבת קיום תנאים אלה, כדי לגשר ככל הניתן על פני ים ואוקיינוס של המרחק הפיסי, החברתי, התרבותי והלשוני שבין ישראל לארה"ב. אנו מאחלים לילדים אך טוב", נכתב בפסק הדין.