www.what2do.co.il

בקשה לביטול עסקה אשר ערך פסול דין

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 16/12/2010
בקשה לביטול עסקה אשר ערך פסול דין

אדם חתם על עסקת מכר של דירה בבעלותו. 11 שנים לאחר מכן הוכרז אותו אדם כפסול דין. האם במועד העסקה הוא היה כשיר להבין את מהותה? האם לעובדה שהעסקה נערכה בפני נוטריון, עורך דין ואביו של האדם, יש משמעות בדבר כשרותה? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט העליון במסגרת בקשה להגשת ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי.


המבקש חתם בשנת 1984 על חוזה למכירת דירה לאחיו ואשתו. בשנת 1996 הוכרז המבקש כחסוי ואח ואחות אחרים שלו מונו כאפוטרופוסים לדין עבורו. מספר שנים לאחר מינויים, הגישו האפוטרופוסים בקשה לביטול הסכם המכירה וזאת בטענה כי למרות שהמבקש הוכרז כפסול דין רק ב-1996, כבר במועד עריכת העסקה לא היה הוא מסוגל להבין את משמעותה.
 

תביעתם של האפוטרופוסים נדחתה מספר פעמים ולמעשה נדונה באופן אמיתי רק בשנת 2005. השאלה אשר עלתה היא האם היה המבקש כשיר לחתום על העסקה לעת עריכתה ב-1984. כמו כן, האם הוא יכול היה לחתום על ייפוי כוח כללי לטובת אחיו (רוכש הדירה) בשנת 1982.


התובעים ציינו כי המבקש, אשר היה בן 39 בעת עריכת העסקה, אובחן כבר בגיל 21 כבעל מנת משכל של 34 בלבד. בית המשפט לענייני משפחה מינה מומחה רפואי מטעמו, פסיכיאטר שהינו מנהל השירות הפסיכו-גריאטרי במרכז הרפואי שיבא.

 

      קראו עוד בתחום:


המומחה הרפואי סבר כי לא ניתן לקבוע כעת, 11 לאחר עריכת ההסכם, כי המבקש לא היה מסוגל בזמנים המדוברים להבין את טיבה של עסקת המכירה. המומחה נחקר על-ידי בא כוח המבקש, ומדבריו עלה כי אם קיבל המבקש הסבר מפורט לעניין הדירה, היה לו בהחלט סיכוי להבין את מהותה. על בסיס דבריו של המומחה, דחה בית המשפט את התביעה.
 

המבקש, באמצעות אפוטרופוסו, הגיש ערעור על פסק הדין לבית המשפט המחוזי. עם זאת, ערעורו נדחה. ובקשה להגשת ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי הונחה לפתחו של בית המשפט העליון. הבקשה הוגשה על ידי המבקש, באמצעות אקי"ם לאפוטרופוסות ואחיו ואחותו שהיו התובעים בתביעה הראשונה.

 

המבקשים טוענים - מילדותו הוכר המבקש כבעל מנת משכל של 34


המבקשים טענו כי המבקש סובל מפיגור שכלי מילדות ואין סיכוי שהיה מסוגל להבין את טיבה של עסקת מכר. כמו כן, לדידם, חוות דעתו של המומחה הרפואי אשר מינה בית המשפט לענייני משפחה לא התייחסה למידע אשר היה ברשויות הרווחה בנוגע למבקש. לשיטתם, המבקש, הסובל מפיגור, לא היה מסוגל להבין את העסקה גם אם הוסברה לו לפרטי פרטים.


חוק הכשרות והאפוטרופסות קובע בסעיף 8 כי אדם אשר מחמת ליקוי בשכלו אינו מסוגל לדאוג לענייניו, בית המשפט רשאי למנות לו אפוטרופוס (לבקשת בן זוגו, קרובי משפחתו או לבקשת היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו). מינוי זה ייעשה לאחר שמיעת האדם הלוקה בשכלו, או נציגו.


בין התנאים הללו דרוש כי הלקוי הנפשי או השכלי יהיה בעל מימד של קביעות. לאחר הכרזה על אדם כפסול דין, ישנן פעולות משפטיות אשר נעשו על ידו וניתן לבטלן. עם זאת, החוק אינו דן באופן ישיר במעמדן של פעולות משפטיות של אדם בעל לקוי שכלי שלא הוכרז, או טרם הוכרז כפסול דין.

 


במקרה דנן, בית המשפט ציין כי בשנת 1984, עת חתם המבקש על העסקה, טרם הוכרז הוא כפסול דין. לפיכך, על ההסכם לא חלו הוראות חוק הכשרות המשפטית לעניין פסלות.

 

בכדי לבטל את העסקה, היה על המבקשים להוכיח התקיימותם של שני תנאים:

(1) ליקויו השכלי של המבקש לא אפשר כריתת חוזה מבחינה עובדתית.
(2) הביטול נעשה כדין.

 

בית המשפט העליון קבע כי את נסיבות המקרה דנן בדקו שני בתי המשפט הקודמים ושניהם הגיעו למסקנה כי המבקש לא עמד בדרישה הראשונה. בית המשפט קבע כי יש לדחות את הבקשה לערעור.

 

העסקה נערכה עם אביו של האב - משמעות גם למימד הזמן

 

ראשית, ההליך כולו נפתח תקופה ארוכה לאחר שהמבקש נעשה פסול דין, וכשני עשורים לאחר עריכת עסקת המכר. מרבית הגורמים המעורבים בעסקה, כגון הנוטריון, עורך הדין ואביו של המבקש, כבר אינם בחיים ולא ניתן להביאם לעדות.

אין חולק כי המבקש סובל מפיגור מעת לידתו.

 

החומר מן השנים 1984-1983 אמנם הצביע על בעייתיות מסוימת באשר ליכולת המבקש לטפל בעצמו, אך מאידך נאמר כי האחרון מתפקד בתחום הכספי בנושאים מצומצמים, וכי תפקודו היומיומי גבוה מהאינטלקטואלי. אכן בדירה עסקינן. עם זאת, בית המשפט העליון קבע כי אבי המבקש, שעל פי החומר היה מסור לו, טיפל במכירתה וקיבל את הכסף.

 

האב הוא גם מי שטיפל בעבור המבקש בעבר ברכישת הדירה, ולא הוצגה כל אינדיקציה לכך שלא רצה בטובתו, חלילה, בשלב העסקה. בית המשפט ציין כי אולי היה מקום לנקוט בעמדה שונה מבחינת הבדיקה לולא חלפו עשרות שנים במהלכן שולמה המשכנתא כנדרש.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי