www.what2do.co.il

אמא לילד שהינו אזרח ישראלי - האם תקבל מעמד תושב?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 11/05/2025
אמא לילד שהינו אזרח ישראלי - האם תקבל מעמד תושב?

האם יש להעניק אשרת תושב לאישה שאיננה אזרחית ישראלית משום שהיא חובקת ילד אזרח ישראלי עם חבר לשעבר שהינו אזרח ישראלי? האם הקשר בין הבן לבין האב הינו חשוב מספיק בכדי למנוע את עזיבת האם את הארץ (עזיבה אשר תגרור באופן ודאי הפרדה בין הקטין לאביו).

העותרת נכנסה לישראל ביוני 1998 בהיותה קטינה בת 15 ובאשרת תייר. כאשר הגיעה העותרת לארץ, לא קיבלה היא מעמד חוקי בהתאם לסעיף 4א לחוק השבות (לאחר שהתברר כי אביה המנוח, היה בנו החורג של הסב היהודי). העותרת המשיכה לגור בישראל עם סבה שהינו אזרח ישראלי, כאשר כל חייה היו במדינה (בית הספר, חברים, מסגרת משפחתית וכדומה).

 

חמש שנים, בהיות העותרת בת 20, נולד לה בן מאזרח ישראלי אשר הוכר ככזה לאחר בדיקת קביעת אבהות שהתבצעה לאביו. שלוש שנים לאחר מכן, הכירה העותרת בחור ישראלי נוסף והשניים עברו לגור ביחד תוך שהם נושאים בנטל גידולו של הילד.

 

      קראו גם:

 

העותרת ניסתה מספר פעמים לקבל מעמד חוקי בישראל, הן בגין בנה הישראלי והן באמצעות היותה ידועה בציבור של אזרח ישראלי. עם זאת, ניסיונותיה אלו העלו חרס. העתירה בהקשר זה כוונה כנגד החלטת משרד הפנים לדחות את בקשתה של העותרת לקבל מעמד מכוח העובדה שבנה הוא אזרח ישראלי. מנקודת מבט אחרת - השאלה שנשאלה הייתה, האם טובתו של הקטין, במסגרת עיקרון טובת הילד, הינה להישאר בארץ עם שני הוריו, דבר שיחייב מתן מעמד לאימו.

 

זכות האב והילד לא להיפרד - זכות חוקתית

 

במקרה דנן, בית המשפט ציין כי האב הביולוגי אמנם הקים משפחה חדשה, אך הוא מקיים קשר עם בנו ומעוניין שהילד יישאר בארץ. למעשה, מדובר באזרח ישראלי המבקש שבנו, שהינו גם אזרח ישראלי ישאר בארץ. זאת ועוד, האב הביולוגי הוסיף כי זכותו של הילד לגדול עם אימו שכן הוא איננו יכול לשאת בהוצאות הכלולות בגידול ילד נוסף בישראל (לאב הביולוגי ישנם ילדים ממערכת היחסים החדשה שלו).

 

השופטת ציינה כי בנסיבות שהוצגו בפניה, אביו של הקטין לא ייסע לבקרו אם תעזוב האם את הארץ. "החלטה זו עלולה לפגוע קשות בקטין אשר יגדל ללא אביו", נכתב בפסק הדין. בית המשפט אמנם ציין כי אביו של הקטין במקרה דנן אינו מגדלו, אך הוא שומר על קשר מסוים עמו, ומתראה עמו פעם בשבועיים לפחות.

 

"אין להפחית בחשיבותו של קשר זה, קשר שיגדע לחלוטין אם האם לא תקבל מעמד ותאלץ לעזוב את הארץ עם בנה", כתבה השופטת, "אין זה נכון שהמדינה תביא לניתוק הקשר בין אדם, אזרח ישראלי, לאביו שגם הוא אזרח ישראלי, גם אם מדובר בקשר שאינו הדוק. אין זה ראוי כי המדינה תשלול מאדם את זכותו לגדול לצד אביו".

 

בפסק הדין צוין כי על פי ההלכות שנפסקו בבית המשפט העליון במקרים דומים, זכותם של אזרחים ישראלים שמשפחתם לא תיגדע בגין אי מתן מעמד לאחד מן הצדדים, הינה זכות חוקתית.

 

טובתו של הקטין לגדול בקרבת האביו


לסיכום, השופטת קבעה כי אם הקטין היה צריך לבחור האם לחיות עם הורהו השני בישראל. או לעזוב את הארץ עם אימו, מדובר בשאלה טראגית במיוחד. כמו כן, לא היה ספק כי לא משנה מה היתה התשובה לשאלה זו, היתה היא מובילה לפגיעה בקטין.  

 

 

במקרה דנן צוין כי אמנם לאב הביולוגי יש בת נוספת, ואישה אחרת עמה הוא חי, אולם, זהו המצב בהרבה משפחות בהם הורים לילדים משותפים נפרדו והקימו משפחות חדשות. אין בכך כדי לפגוע בזכותו של הקטין לשמור על קשר עם אביו הביולוגי, קשר שהאב מעוניין בו.

 

בנסיבות אלו, נקבע, גוברת טובתו של הקטין לחיות בארץ ולקיים קשר עם אביו הביולוגי. כיון שזכות זו הינה כה חזקה, שיקול הדעת של משרד הפנים שלא להעניק מעמד לעותרת, אמו של הקטין, היה בלתי סביר. אי לכך, השופטת הורתה למשרד הפנים להעניק לעותרת אשרת תושב בכדי שתוכל לגדל את בנה בסמוך לאביו הביולוגי ותוך אי שבירת המערכת המשפחתית.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.