א"פ 2262-02-12
קשישים רבים מגיעים למצב בו הם זקוקים לעזרה (בלשון המעטה) בניהול ענייניהם הגופניים והרכושיים. במקרים אלה, בהם הקשיש איננו מסוגל לבצע את הפעולות הרלבנטיות מבחינתו, עולה הצורך למנות עבורו אפוטרופוס. על פי רוב, אפוטרופוס זה יהיה אחד מבני משפחתו של הקשיש (בן זוג, ילד, אח וכדומה). עם זאת, לעיתים, אין מנוס ממינוי אפוטרופוס חיצוני. להלן דוגמא למקרה כאמור.
קראו עוד בתחום:
בית המשפט לענייני משפחה קיבל בקשה אשר הוגשה על ידי היועץ המשפטי לממשלה למינוי אפוטרופוס חיצוני לזוג קשישים, וזאת במקום בתם של החסויים. מדובר בקשישים בשנות ה-80 לחייהם אשר היו זקוקים לאפוטרופוס שידאג לרכושם ולגופם. היועץ המשפטי לממשלה טען כי אין להניח את האחריות בידיה של בתם של הקשישים, וזאת למרות שהיא גרה עימם ומשמשת עבורם כאפוטרופוס בפועל ללא מינוי.
פקיד הסעד המחוזי פנה לבית משפט השלום על מנת להוציא את הקשישים מביתם וזאת בטענה כי הם לא מקבלים טיפול ראוי וחלה התדרדרות משמעותית במצבם. הבקשה התקבלה באופן זמני ובית המשפט השלום הורה להוציא את החסויים באופן זמני, מביתם לבית אבות סיעודי. במקביל, שתי הבקשות בנוגע לאפוטרופוס החיצוני הונחו לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה בנצרת. יודגש כי אחיה של הבת אשר ביקשה להתמנות כאפוטרופוס להורים התנגדו אף הם למינויה כאפוטרופוסית.
טענות האחים כנגד מינוי אחותם כאפוטרופוסית
האחים טענו כי אחותם לא מתאימה למילוי התפקיד והיה ניתן לראות הוכחה לכך בכישלונה לעשות כן עד להגשת הבקשות דנן. לטענת המתנגדים, אחותם העמידה את הוריהם בסכנה וזאת למשל כאשר היא לא דאגה להתאים את הבית למצבם הרפואי. כמו כן, נטען כי האחות ביקשה מהמטפלים אשר טיפלו בהוריה לבצע עימם התעמלות פיסית, וזאת בניגוד ליכולותיהם הגופניות של הקשישים. בנוסף, האחים טענו כי המשיבה אף הורתה למטפלים שלא לחתל את ההורים בלילה אלא להעיר אותם ללכת לשירותים. הודגש כי הבת לא פעלה מתוך רוע, אלא ניכר היה כי היא התקשתה להשלים עם מצבם הרפואי המורכב של הוריה. המתנגדים הוסיפו וטענו כי אחותם לא שיתפה פעולה עם שירותי הרווחה, עם בני משפחה אחרים, ועם גורמים מטפלים רלבנטיים.
האחות טענה כי יש למנות אותה כאפוטרופוס להוריה הקשישים. לטענתה, היא הייתה היחידה אשר התאימה לטפל בהם ובמשך שנתיים היא הדמות המרכזית והחשובה ביותר בחייהם. האחות הוסיפה כי משרד הרווחה אף המליץ עליה בעבר להתמנות כאפוטרופוס להורים.
בית המשפט: אין מנוס מאפוטרופוס חיצוני
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי אין מנוס ממינוי אפוטרופוס חיצוני לחסויים. עם זאת, נקבע כי אין להוציא את ההורים מביתם. למעשה, השופט, סארי ג'יוסי, קבע כי למרות שהנטייה היא למנות אפוטרופוס שהינו קרוב משפחה - וזאת בשל היבטים מובנים כגון מחויבות אישית, קרבה ואהבה - טובת החסוי היא (ורק היא) השיקול העיקרי במקרים כגון דא.
במקרה דנן, השופט ציין כי למרות שהבת הוכיחה שהיא התמסרה לטיפול בהוריה וביקשה לדאוג לכל מחסורם, היא לא הצליחה לעמוד באתגר המורכב. הודגש כי ניכר שבתם של הקשישים לא השכילה להשלים את מצבם של הוריה והדבר הביא בסופו של היום לפגיעה ממשית בהם. באשר להוצאת הקשישים מביתם, נקבע כי מצבם הכלכלי של מאפשר להם לקחת מטפלים סיעודיים בהיקף של 24 שעות ביממה, ועל כן לא היה הכרח (עדיין) להוציאם לבית אבות.