www.what2do.co.il

פרישה מוקדמת - איזון זכויות פנסיה במסגרת הלכת פרידמן

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 08/02/2011
פרישה מוקדמת - איזון זכויות פנסיה במסגרת הלכת פרידמן

אחת ההלכות החשובות בדיני המשפחה ותביעות הרכוש בין בני זוג ניתנה בר"ע 312/03 פרידמן נ' פרידמן, ע"י סגן הנשיא השופט בדימוס יעקובי-שווילי. נושא חלוקת זכויות בפנסיה מוקדמת נדון מספק פעמים בפסיקה ובעקבות פסק דין פרידמן התייחס בית המשפט גם לפנסיה פוטנציאלית במסגרת הדיון באיזון זכויות פנסיוניות.

 

בעניין פרידמן נקבע מועד הפירוד (ולא מועד איזון המשאבים) למועד המוקדם מפרישתו של הבעל מעבודתו, וזאת בטרם נחתם הסכם אשר נחתם בעבודת הבעל והפך אותה לחברה ממשלתית מופרטת על דרך התאגדות של חברה בע"מ. במסגרת הסכם המעבר, ועקב אובדן הקביעות של העובדים (אשר היו עד למועד המעבר בגדר עובדי מדינה קבועים), ניתנו לעובדים הטבות שונות כגון הגדלת השכר הקובע לפנסיה, הגדלת אחוזי הפנסיה וקבלת מענקים שונים.

 

      קראו עוד בתחום:

 

הלכת השיתוף הינה משטר חלוקת רכוש משותף בין בני זוג שהינו פרי הפסיקה. הבסיס להחלת חזקת השיתוף הינו עקרונות שוויון לצרכי שיקום ושיקולי צדק. אי לכך, הלכת השיתוף הוחלה גם על בני זוג אשר נישאו מחוץ לישראל לפי דין זר, על ידועים בציבור ואף על רכוש אשר נחשב בתור נכסים חיצוניים (לדוגמא, נכסים מלפני הנישואין).

 

הרציונאל העומד מאחורי הלכת השיתוף הוא כי יש לקבוע הסדר בו תחושת הצדק תבוא על סיפוקה וששני הצדדים יזכו לנקודת מוצא זהה – פחות או יותר - לחייהם לאחר הפירוד או הגירושין. באותו האופן, הלכה פסוקה היא כי אין להחיל את חזקת השיתוף באופן מתמטי ואריתמטי וזאת על מנת להימנע מיצירת עיוותים.

 

הקושי למצוא מקום עבודה חדש בגיל מבוגר

 

לדוגמא, כיצד יש לנקוט כאשר צד אחד יצא לגמלאות בפרישה מוקדמת בהיותו בן 55, ואילו הצד השני עדיין מועסק במשרה מלאה. לכאורה, הצד הפורש לגמלאות אמור לחלוק את הפנסיה עם הצד שכנגד וזה האחרון היה אמור ליהנות גם מההכנסה מהעבודה וגם ממחצית הגמלה. הבעיה הייתה טמונה בכך שהצד אשר פרש בפרישה מוקדמת לגמלאות לא יכול להשתלב, בשל גילו, בשוק העבודה.

 

בהלכת פרידמן הועלו שני טיעונים אשר נועדו לתקן עיוות זה. ראשית, נקבע כי בית המשפט יכיר ביציאה לשוק העבודה בגיל מתקדם בתור ראש נזק אשר בו הצד האחר איננו שותף. שנית, נקבע כי יש להחיל עקרונות כלליים של צדק, בין על ידי החלה רטרוספקטיבית של סעיף 8 לחוק יחסי ממון על הלכת השיתוף, ובין מתוקף הסמכות הנתונה לבית המשפט.

 

בהלכת פרידמן, בית המשפט הכיר בטיעונים אלו כמאפשרים סטייה מחישוב אריתמטי של הלכת השיתוף. לצורך יצירת האיזון הראוי, יצר בית המשפט עיקרון כפול – הפחתת חלק הצד שטרם יצא לגמלאות בגמלת הצד שפרש, מכוח ראש הנזק אשר פורט לעיל, וזאת אל מול החלת איזון של פנסיה פוטנציאלית בין הצד שפרש לגמלאות לבין הצד העובד.

 

במילים אחרות, בית המשפט חישב את האיזון באופן בו הוא מעמיד את הגמלה אשר מקבל הצד שפרש לגמלאות, מול הגמלה אשר היה הצד השני מקבל במידה והיה יוצא לגמלאות באותו המועד.

 

יש להדגיש כי לא מדובר בעיקרון שהחלתו פשוטה. על בית המשפט מוטל לזכור כי שכר העבודה הינו פרי מאמץ לו הצד שכנגד כבר אינו שותף (שכן הצדדים נפרדו זה מכבר). מנגד, זכות לגמלה הינה חסכון אשר נצבר, ככל חסכון אחר, ולכאורה אין מניעה לחלקו. משכך, בית המשפט המחוזי קבע כי יש לסטות מעקרונות האיזון הרגילים במקרים קיצוניים בלבד. מדובר במקרים בהם יישום חלוקת הגמלה עלול להביא לפגיעה בעקרונות הצדק עליהם מבוססת הלכת השיתוף.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הלכת השיתוף

הלכת השיתוף

על אילו נכסים חלה חזקת השיתוף ... 

הסדר איזון משאבים

הסדר איזון משאבים

מהו הסדר איזון משאבים ? למי הוא מועיל ? על אלו נכסים הוא חל ? ועוד שאלות ותשובות רבות ... 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין?

מהם היתרונות בעריכת הסכם ממון? ... מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.