www.what2do.co.il

מהם מזונות משקמים?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 27/02/2011
מהם מזונות משקמים?

דיני המשפחה בישראל קובעים במפורש כי קיימת חובת מזונות אישה על בן זוג כלפי בת זוגתו. כמו כן, הפסיקה הכירה בעבר בזכותה של "הידועה בציבור" לפיצוי על אובדן התלות בבן-זוגה המנוח מכוח פקודת הנזיקין (להבדיל מדין חיצוני אחר שאינו מכיר בחובת תמיכה). עפ"י עקרון תום הלב, לא ניתן להקנות ללא התניה מפורשת, מזונות לאחר הפירוד ל"ידועה בציבור" לכל ימי חייה. לכל היותר ניתן להעניק "לידועה בציבור", שסולקה מבית המגורים באופן פתאומי, מזונות לתקופה סבירה בסמוך למועד הפירוד בכדי להסדיר את החיים שלאחר הפירוד.

 

      קראו עוד בתחום:


מטרתם של מזונות אלו הינה לסייע לאישה להשתלב במעגל העבודה ולפרנס את עצמה. מדובר במזונות שיקומיים אשר לא נפסקים לכל החיים. בית המשפט יכול לפסוק מזונות אלו בסכום חד פעמי או בתשלומים עיתיים.

 

משך תקופת הזכאות תלוי בנסיבות העובדתיות, ובפרמטרים כדוגמת משך החיים כ"ידועים בציבור", ומשך התקופה הנדרשת לצורך הכשרה מקצועית, שיפור כושר השתכרות או שילוב במעגל העבודה. אי לכך, בית המשפט קבע שמזונות אלו חלים, על אחת כמה וכמה, לגבי זוגות נשואים.

דוגמא לפסק דין

בית המשפט לענייני משפחה נדרש לדון בתביעה אשר הוגשה לתשלום מזונות שיקומיים. הקשר בין הצדדים נוצר בשנת 2004 כאשר בני הזוג נישאו בנישואים אזרחיים. הבעל טען בבית המשפט כי מדובר בנישואין למראית עין והתעודה שהוצגה בפני השופט הינה תעודת נישואין מזויפת אשר נערכה בשפתה של האישה כאשר הוא חותם ללא הבנת הכתוב.

 


האישה, מנגד, הציגה בבית המשפט תמונות מהאירוע המשמח והבעל זנח את טענת הנישואין המזויפים. הבעל, אזרח ותושב מדינת ישראל, הכיר את האישה והביא אותה ארצה על מנת לעזור לה ולחיות איתה חיים משותפים. לטענת האישה הייתה היא רווקה + 3 ילדים, ולאחר הגעתו של הבעל לארצה, החליטו השניים להינשא.

 

לדברי הבעל, לאחר תקופה קצרה גילה את "מזימתה של האישה להתחתן איתו" על מנת לקבל אזרחות ישראלית. מנגד, האישה טענה כי בעל המזימה הינו הנתבע אשר גמר אומר לחיות איתה ועם גרושתו במקביל.

בית המשפט קבע כי האישה זכאית למזונות שיקומיים, הן מבחינת היותה זרה בארץ אחרת, והן משום שהיא תתקשה להתמודד עם המצב החדש. כמו כן, מדובר במזונות שיקומיים בלבד אשר יפסקו לאישה למשך שנה וחצי בסך הכל. "הבעל בסך הכול, מסיבות השמורות עמו, נכנס לקשר נישואין עם אישה לא יהודיה והביאה מארץ מולדתה הרחק ממשפחתה לארץ לא לה", נכתב בפסק הדין. אי לכך, נפסקו לטובת האישה מזונות שיקומיים בסך 3,000 שקלים לחודש, למשך כ-18 חודשים.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
4 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מזונות אישה ידועה בציבור, אימתי?

האם אישה אשר הינה ידועה בציבור זכאית למזונותיה לפני הפרידה ואחריה? 

כוונת שיתוף בין ידועים בציבור

האם כל אימת שבני זוג מוגדרים "ידועים בציבור", חלה עליהם הלכת השיתוף? כיצד בוחן בית המשפט את סוגייה זו? על מי מוטל נטל ההוכחה?  

ידועים בציבור - נסיבות שונות וראייתן בעיני הפסיקה

במישור היחסים הפנימיים, תוביל הכרה בבני הזוג כ"ידועים בציבור", בין היתר, להחלת מערכת דיני הגירושין על הצדדים בעת הפירוד. כך, עשוי הידוע בציבור להיות מחויב במזונות האישה (חובת מזונות מכוח תום הלב לזון את הידועה בציבור, מה שנקרא מזונות אזרחיים, תשלום מדור לאישה, חלוקת הרכוש שנצבר על פי כללי חזקת השיתוף, זכויות פנסיה שצבר הידוע בציבור, ויתכן אף זכאות לנכסי קריירה)... 

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

כיצד מחלקים רכוש בעת פרידת בני זוג ידועים בציבור? כיצד מחולק הרכוש במקרה של צוואה וירושה? קראו עוד...  

החלת חזקת השיתוף בבני הזוג ידועים בציבור, אימתי?

החוק הישראלי מכיר בזכויות רבות של "ידועים בציבור כנשואים", זכויות המוקנות להם מכוח חייהם המשותפים, אף בהעדר נישואים כדין ... מה לגבי הרכוש? 

ידועה בציבור וזכויות בירושה

ידועה בציבור וזכויות בירושה

מחלוקת בשאלה האם הנתבעת היתה ידועה בציבור של המנוח לנושא זכויות בירושה ... 

בקשה לצו ירושה של ידוע בציבור של המנוחה

שארי בשרה של המנוחה הגישו התנגדות בטענה להיותם יורשיה על פי חוק 

מזונות בציבור החרדי

פסה"ד עוסק בבחור ישיבה הלומד במסגרת פנימייתית ושעבר את גיל 18, שהוריו חרדים משתי חצרות חסידיות שונות וקיים סכסוך מתמשך ביניהם 

דחיית תביעה נגד הידוע בציבור בעילת עושק

דחיית תביעה לפסק דין הצהרתי ששל תובעת את הידוע בציבור שלה לשעבר בין היתר בעילת עושק 

תביעה לעזבון של שתי ידועות בציבור

תביעתה של התובעת כנגד עיזבונו של המנוח, ליתן פסק דין הצהרתי בדבר זכויותיה הנטענות כידועתו בציבור (עת היה בין החיים, ט.ס), ולהצהיר כי מחצית מכל הזכויות מכל מין וסוג שהוא, אשר נצברו במהלך חייה המשותפים עם המנוח, (לטענתה, 11 שנים קודם לקיץ 1997, ט.ס), בין אם הזכויות הועברו בחייו של המנוח על שם בנו ונכדיו, ובין אם אלה ירשו את הנכסים לאחר מותו- הינם שלה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.