דיני המשפחה בישראל קובעים במפורש כי קיימת חובת מזונות אישה על בן זוג כלפי בת זוגתו. כמו כן, הפסיקה הכירה בעבר בזכותה של "הידועה בציבור" לפיצוי על אובדן התלות בבן-זוגה המנוח מכוח פקודת הנזיקין (להבדיל מדין חיצוני אחר שאינו מכיר בחובת תמיכה). עפ"י עקרון תום הלב, לא ניתן להקנות ללא התניה מפורשת, מזונות לאחר הפירוד ל"ידועה בציבור" לכל ימי חייה. לכל היותר ניתן להעניק "לידועה בציבור", שסולקה מבית המגורים באופן פתאומי, מזונות לתקופה סבירה בסמוך למועד הפירוד בכדי להסדיר את החיים שלאחר הפירוד.
קראו עוד בתחום:
- מתי ניתן לשנות פסק דין מזונות?
- מדור ספציפי, מזונות האישה
- איך מגישים תביעה למזונות האישה?
- תביעה עסקית בבית המשפט לענייני משפחה, האם העדר סמכות?
מטרתם של מזונות אלו הינה לסייע לאישה להשתלב במעגל העבודה ולפרנס את עצמה. מדובר במזונות שיקומיים אשר לא נפסקים לכל החיים. בית המשפט יכול לפסוק מזונות אלו בסכום חד פעמי או בתשלומים עיתיים.
משך תקופת הזכאות תלוי בנסיבות העובדתיות, ובפרמטרים כדוגמת משך החיים כ"ידועים בציבור", ומשך התקופה הנדרשת לצורך הכשרה מקצועית, שיפור כושר השתכרות או שילוב במעגל העבודה. אי לכך, בית המשפט קבע שמזונות אלו חלים, על אחת כמה וכמה, לגבי זוגות נשואים.
דוגמא לפסק דין
בית המשפט לענייני משפחה נדרש לדון בתביעה אשר הוגשה לתשלום מזונות שיקומיים. הקשר בין הצדדים נוצר בשנת 2004 כאשר בני הזוג נישאו בנישואים אזרחיים. הבעל טען בבית המשפט כי מדובר בנישואין למראית עין והתעודה שהוצגה בפני השופט הינה תעודת נישואין מזויפת אשר נערכה בשפתה של האישה כאשר הוא חותם ללא הבנת הכתוב.
האישה, מנגד, הציגה בבית המשפט תמונות מהאירוע המשמח והבעל זנח את טענת הנישואין המזויפים. הבעל, אזרח ותושב מדינת ישראל, הכיר את האישה והביא אותה ארצה על מנת לעזור לה ולחיות איתה חיים משותפים. לטענת האישה הייתה היא רווקה + 3 ילדים, ולאחר הגעתו של הבעל לארצה, החליטו השניים להינשא.
לדברי הבעל, לאחר תקופה קצרה גילה את "מזימתה של האישה להתחתן איתו" על מנת לקבל אזרחות ישראלית. מנגד, האישה טענה כי בעל המזימה הינו הנתבע אשר גמר אומר לחיות איתה ועם גרושתו במקביל.
בית המשפט קבע כי האישה זכאית למזונות שיקומיים, הן מבחינת היותה זרה בארץ אחרת, והן משום שהיא תתקשה להתמודד עם המצב החדש. כמו כן, מדובר במזונות שיקומיים בלבד אשר יפסקו לאישה למשך שנה וחצי בסך הכל. "הבעל בסך הכול, מסיבות השמורות עמו, נכנס לקשר נישואין עם אישה לא יהודיה והביאה מארץ מולדתה הרחק ממשפחתה לארץ לא לה", נכתב בפסק הדין. אי לכך, נפסקו לטובת האישה מזונות שיקומיים בסך 3,000 שקלים לחודש, למשך כ-18 חודשים.