דחיית תביעה נגד הידוע בציבור בעילת עושק
עובדות המקרה
תביעת התובעת לפסק דין הצהרתי לפיו יוצהר כי חלק מרכוש הנתבע שייך לתובעת מכח חזקת השיתוף והחיים המשותפים שחיו הצדדים משך 11 שנים כידועים בציבור. פסק דין הצהרתי ספיציפי הקובע כי התובעת הינה בעלת מחצית הזכויות בדירת מגורים. לחילופין, להורות על אכיפת הסכם כך שהתובעת תשוחרר מהמשכנתא על הדירה.
האם יש לדחות את התביעה כנגד הידוע בציבור?
הגדרת ידועים בציבור לעניין חזקת השיתוף
1. שני תנאי סף לקיומה של מערכת יחסים של ידועים בציבור: האחד - חיי משפחה והשני - ניהול משק בית משותף. נקבע כי שאלת קיומם של תנאים אלה נבחנת במשקפיים סוביקטיביות, דהיינו כיצד ראו בני הזוג עצמם את מערכת היחסים ביניהם . יש לבחון כל מקרה לפי נסיבותיו, מתוך ראיה כוללת של העובדות ומתוך סקירת מערכת היחסים לפי מרכיביה השונים.
2. התנאי של "חיי משפחה" - תנאי זה מורכב מחיים אינטימיים, כמו בין בעל ואישה המושתתים על אותו יחס של חיבה ואהבה מסירות ונאמנות המראה שהם קשרו את גורלם זה בזו.
3. התנאי של "ניהול משק בית משותף" - לא סתם משק בית משותף מתוך צורך אישי, נוחות, כדאיות כספית או סידור ענייני, אלא כפועל יוצא טבעי מחיי המשפחה המשותפים, כנהוג והמקובל בין בעל ואשה הדבקים אחד בשני בקשר של גורל חיים.
חזקת השיתוף אצל בני זוג ידועים בציבור
1. על בני זוג ידועים בציבור, חלה הלכת השיתוף.עם זאת בעוד אצל בני זוג נשואים, בהעדר ראיה לסתור, די בהתקיימות התנאים להקמתה של חזקת השיתוף, כדי להחיל דין שיתוף ביחס לכל נכסיהם, הרי שאצל בני זוג ידועים בציבור, הקמתה של חזקת שיתוף, שלא הובאו ראיות לסתירתה, עשויה להעיד רק על שיתוף בנכסים המשמשים את בני הזוג בחיים היום יומיים או בכאלה שנרכשו על ידיהם במשותף. להחלת דין שיתוף על נכסים אחרים כולל אלו שנצברו בתקופת החיים המשותפת, תידרש ראיה נוספת כלשהי, שתעיד על כוונת שיתוף.
2. נטל השכנוע המוטל על הטוען לשיתוף בנכסים, הרובץ על ידוע בציבור, כבד יותר מזה הרובץ בנסיבות דומות על בני זוג נשואים, במיוחד כאשר אין מדובר בנכס משפחתי מובהק.
3. במקרה דנן, נראה כי התובעת חתמה על החוזה מתוך רצון חופשי ושקול דעת. זאת ועוד, גם לגופם של דברים נראה כי ההסכם אינו מקפח את התובעת.
לסיכום,
הצדדים עצמם טוענים למחויבות להסכם. ההסכם מסדיר את יחסיהם הכלכליים של הצדדים ולפיו הצדדים מבקשים להפרד ולהסדיר את מערכת היחסים הממוניים ביניהם כאשר הדירה מועברת לידי הנתבע תמורת שחרור התובעת מתשלומי המשכנתא. הנתבע סילק את מלוא חובות התובעת המפורטים בהסכם ולפיכך אין לקבל את תביעתה.