ערעור על פסק דינו של בית משפט לענייני משפחה הקובע כי המשיבה זכאית למחצית מזכויות הפנסיה החודשית של המערער בצה"ל ומשרד החינוך, כפי שנצברו באופן יחסי לשנות הנישואין. פסק הדין ניתן בתביעת המשיבה כנגד המערער למתן פסק דין הצהרתי, על פיו, הסכם הגירושין שאושר וקיבל תוקף של פסק דין, הקובע, כי פרט לאמור בו אין לצדדים תביעות הדדיות זה כנגד זה, אינו חל על זכויות הפנסיה והפיצויים של המערער ועל כן היא זכאית למחציתם.
הכרעה בענייני ממון כעיקרון הינה הכרעה סופית מבחינה זו שכלל הסמכות הנמשכת אינו חל עליה. מה שהוכרע בפסה"ד של בית הדין הרבני (המאשר את הגירושין) הוכרע, ובכך ביה"ד סיים תפקידו. הפועל היוצא הוא שהמשיבה אינה כבולה בכבלי כלל הסמכות הנמשכת בענייני ממון והיא בת חורין לברור לה את הערכאה המתאימה כפי שעשתה.
קרא עוד:
הגם שעתירה לביטול הסכם או חלקו, נופלת לגדרה של עתירה לביטול פס"ד והיא לכאורה נתונה לסמכות נמשכת של ביה"ד אשר דן בעניין ונתן את הפסק, הרי שבמקרה דנן, תפקידו של ביה"ד באישור ההסכם ומתן תוקף של פס"ד מתמצה בתפקיד פורמאלי בלבד, אשר אינו יוצר כל זיקת המשך.
זאת ועוד, עילות הביטול הן כולן טענות מדיני החוזים הנשלטות ע"י הדין האזרחי. הסמכות לבטל הסדרים ממוניים בטענות שכאלו היא בסמכות בלעדית של בימ"ש לענייני משפחה, כך שגם אם מדובר בעתירה לביטול הסכם, הרי שאין היא יכולה ליפול לגדר הכלל של סמכות נמשכת, כאשר עילות הביטול הן חוזיות אזרחיות ואינן מנויות על עילות מענייני המעמד האישי.
סעיף העדר תביעות
דין הערעור להתקבל, ולו מהטעם, כי בכל מקרה המשיבה אינה זכאית פסק דין הצהרתי בדבר זכויות המערער ממקום עבודתו - ככזה. הצדדים נישאו לאחר שחוק יחסי ממון בין בני זוג, נכנס לתוקפו ועל פיו המשטר הרכושי החל עליהם הוא איזון משאבים עם פקיעת הנישואין. לפיכך, למשיבה אין ולא הייתה כל זכות קניינית בזכויות המערער שכן אין בכריתת הנישואין או בקיומם, כשלעצמם, כדי לפגוע בקניינם של בני הזוג או להקנות לאחד מהם זכויות בנכסי הזוג.
ככלל, סעיף העדר תביעות אינו חוסם את דרכו של צד להסכם לפנות לביהמ"ש ולעתור לביטול ההסכם באם קיימת עילה כאמור לעיל על פי חוק החוזים, אולם כל עוד סעיף הוויתור שריר וקיים, הן כהסכם בר תוקף והן כפסק דין, המשיבה מנועה מלעתור לסעד ממוני/רכושי נוסף.
לסיכום,
לאור סופיותם של הסכמי פשרה ובפרט הסכמים שאושרו וקיבלו תוקף של פס"ד, והן לאור המשטר הרכושי החל על הצדדים – הסדר איזון המשאבים –לא ניתן להפריד בין הסדרת החובות המשותפים לבין כלל זכויות ממוניות אם קיימות, לא ניתן לאזן את זכויות המשיבה בלבד שהרי לאו איזון הוא. כל עוד סעיף הוויתור קיים, המשיבה מנועה מלעתור לסעד ממוני/רכושי נוסף.