www.what2do.co.il

הניתן לבטל הסכם פשרה שאושר בבית המשפט לענייני משפחה וניתן לו תוקף של פסק דין?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 19/04/2024
הניתן לבטל הסכם פשרה שאושר בבית המשפט לענייני משפחה וניתן לו תוקף של פסק דין?

במסגרת תביעת פינוי, הגיעו היורשים – הצדדים - להסכם פשרה והסכם זה אושר בביהמ"ש. עיקריו של ההסכם היו כי יינתן פסק דין של פינוי כנגד התובעים. כמו כן, ההסכם הורה על פירוק שיתוף בדירה בדרך של מכירתה כפנויה. עוד הוסכם, כי התובעת תוסיף ותתגורר בבית עד לחתימת חוזה מכר עם הרוכשים ועד לפינויה של הדירה בהתאם להוראות חוזה המכר.

 

האם ניתן לבטל הסכם פשרה אשר אושר בבית המשפט?

הלכה פסוקה היא כי פסק-דין המאשר הסכם או פשרה אליה הגיעו הצדדים, שונה מבחינה מסוימת מפסק – דין "רגיל", שכן הוא מורכב משני חלקים: החלק ההסכמי – ההסכם שבין בעלי הדין, והחלק השיפוטי – החלטת בית המשפט אשר נתן להסכם תוקף של פסק – דין. המבקש לתקוף פסק – דין בהסכמה צריך לבחור באחד משני המסלולים האפשריים – תקיפת החלק "ההסכמי" או תקיפת החלק "השיפוטי".


סקירת טענותיה של התובעת בתביעתה מראות כי כל טענותיה לבטלות ההסכם מכוונות כלפי החלק "ההסכמי" היינו התובעת בחרה במסלול תקיפה של ההסכמות נשוא הסכם הפשרה ומכאן איפוא שכך יהיה סיווג תביעתה.

 

הסכמי פשרה – הכלל

הכלל המשפטי קובע כי אף שניתן לבטל הסכם – פשרה שקיבל תוקף של פסק דין, אם נפל פגם בכריתתו, על בית המשפט לנהוג משנה – זהירות בעניין זה, ולהשתכנע כי קיימים טעמים כבדי – משקל המצדיקים את הביטול.


יש צורך ליחס משקל ניכר לסופיותם של הסכמי – פשרה שקיבלו תוקף של פסק דין על מנת להגשים את ציפיותיהם הסבירות של הצדדים להם, ובשל החשיבות הרבה שיש לייחס לערך של סופיות הסכם – הפשרה כהסדר המסיים את הסכסוך בין הצדדים.

 

      קראו עוד בתחום:


במקרה שנדון הגיעו בני המשפחה הניצים להסכם פשרה, בהסכם זה קיבל כל צד ערך – התובעת יכולה הייתה להוסיף ולשבת בבית לפרק זמן עד פינויו לקונים שירכשו אותו, ואילו אחיותיה, הנתבעות בפני זכו בפינוי הבית חרף ניסיונותיה של התובעת למנוע זאת מהן. לא ניתן לקבל טענות בשל הטעיה, כפייה או עושק במקרה דנן. כמו כן, אין מקום לטענות התובעת כי תנאיו של ההסכם היו גרועים או גרועים במידה בלתי סבירה מן המקובל.

לסיכום,

התובעת לא הצליחה להוכיח כל טעם או עילה לביטול הסכם הפשרה עליו חתמה, הסכם אשר אושר על ידי בית המשפט וקיבל תוקף של החלטה. טענותיה של התובעת לא נתמכו על ידי התשתית הראייתית, בנוסף וכאמור לעיל, עדותה הייתה עדות-יחידה של בעל דין, וטענותיה נגועות בשיהוי ניכר אשר כבר בו, יש כדי לאיין את תביעתה.


לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.