www.what2do.co.il

צו עיכוב יציאה מהארץ לקטין, באילו מקרים?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 06/09/2017
צו עיכוב יציאה מהארץ לקטין, באילו מקרים?

הורה שחושש מחטיפה של ילדיו על ידי ההורה השני במהלך חופשה, או חושש מיציאתם של הקטינים מהארץ לצמיתות, יכול לפנות אל בית המשפט לענייני משפחה או אל בית הדין הרבני, ולבקש להוציא צו שיאסור על יציאת ילדיו מן הארץ.

 

עד הגיעו של כל קטין לגיל 18, הוריו כאפוטרופסיים טבעיים עליו, אמונים על טובתו וזכותם וחובתם לנהוג בהתאם למצפונם בכל הנוגע לילדיהם. כאשר אין תמימות דעים בין ההורים בנושא משמורת קטינים, כמו במקרה שהורה אחד רוצה לטוס עם בנו לחו"ל וההורה השני חושש כי מדובר בניסיון להרחיק ממנו את הילד לצמיתות, על בית המשפט להכריע בשאלה השנויה במחלוקת.

 

בקשה להוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ לקטין, יכולה להיות מוגשת על ידי אחד מהוריו, בבית המשפט לענייני משפחה או בבית דין רבני, כאשר הוא חושש מפני חטיפה של הילד על ידי ההורה האחר ביציאה לחו"ל. הורה שמעוניין בהוצאת צו עיכוב יציאה נדרש לצרף תצהיר המאמת את העובדות הכלולות בבקשתו, ועליו לעמוד בשני תנאים בסיסיים: האחד, שהילדים הם קטינים עד גיל 18 שנים, והשני, שהאפוטרופסות הטבעית של ההורה המבקש את הצו לא נשללה.

 

ברוב המקרים כדי לבקש את הצו אין צורך בעילה מיוחדת, אלא בהסתמך על סעיף 15 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שלפיו כל הורה זכאי לגדל את ילדיו ולקיים עמם קשר הדוק, אשר לא יתקיים אם הילדים יעזבו את הארץ לצמיתות. לפיכך, הצו ניתן לרוב באופן אוטומטי וללא כל דיון.

 

כיצד ניתן להסיר את עיכוב היציאה?

 

צו עיכוב יציאה נגד קטין, תקף עד שהוא מגיע לגיל 18 ואינו מוגבל לשנה אחת כמו אצל מבוגרים. לכן, כדי לאפשר לקטין לצאת מהארץ לצורך חופשה, או כדי לקחת אותו לחו"ל לתקופה קצובה, יש לבקש מבית המשפט להסיר הצו באופן זמני או קבוע, בהסכמה של שני ההורים.

 

הורה שמעוניין להוציא את הקטין מן הארץ לתקופה קצובה לאחר שניתן צו, צריך לפנות בבקשה מנומקת לבית המשפט או לבית הדין הרבני, ולפרט מדוע הוא מעוניין להשהות או לבטל את הצו. בית המשפט נדרש לאזן בין זכויות הקטין לצאת מהארץ לבין זכות ההורה הנותר בארץ להבטיח, כי הוא לא יורחק לתקופה ארוכה.

 

בשלב ראשון על בית המשפט לשקול את טובת הקטין באופן עצמאי ונפרד ורק לאחר מכן יש לאזן בין טובת הקטין לבין שיקולים אחרים העומדים כגון זכויותיו של ההורה השני. ההחלטה אם לבטל את הצו או לדחות את הבקשה, תלויה בגורמים שונים, כולל: גיל הקטינים, תום לב של ההורה המבקש, היסטוריה של יציאות מהארץ, טיב הקשר של הקטינים עם שני ההורים, האם המדינה שאליה נוסעים היא מדינה מסוכנת והאם היא חתומה על אמנת האג. בסופו של דבר יכריע בית המשפט בסוגיה בהתאם לנסיבות המיוחדות של כל מקרה ומקרה.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.