www.what2do.co.il

הורים בנפרד – מהן הזכויות של הורים שמגדלים ילדים בבתים נפרדים?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 23/11/2016
הורים בנפרד – מהן הזכויות של הורים שמגדלים ילדים בבתים נפרדים?

הורה פרוד הוא הורה המצוי בהליכי פרידה או גירושין, או שלא נישא מעולם להורה השני, ומגדל ילד שלא במסגרת משק בית משותף. להורה פרוד שהאפוטרופסות שלו לא נשללה או הוגבלה על ידי בית המשפט ישנה זכות להשתתף בקבלת החלטות מהותיות הנוגעות לגידול הילד, לגבי מתן טיפול רפואי, סוגיות בנושא החינוך ומעבר מקום מגורים.

 

במקרה שהורה אחד קיבל החלטה מהותית ללא ידיעת הורה שני, רשאי ההורה בנפרד להגיש ערעור לבית המשפט לענייני משפחה. כאשר הדיון מתגלגל לפתחו של בית משפט, לדעתו של הילד יש משקל רב, בהתאם לעיקרון טובת הילד.

 

הורה פרוד שאינו מתגורר עם ילדו זכאי לקבל מידע מרשויות המדינה על הקטין, כגון: מידע ממוסדות פיננסיים, בתי ספר, המוסד לביטוח לאומי, רשויות מקומיות ומועצות אזוריות, רשות הרישוי, רשות המסים, ומוסדות רפואיים. במקרים שבהם האפוטרופסות של אחד ההורים נשללה או הוגבלה - אין חובה להעביר להורה פרוד מידע.

 

מתן טיפול רפואי לא שגרתי לקטין

 

כאשר מדובר בטיפול רפואי או פסיכולוגי לקטין, ניתן להסתפק בהסכמת אחד ההורים, לצורך טיפול שגרתי, אלא אם הרופא המטפל יודע כי ההורה השני מתנגד לסוג או לשיטת הטיפול. בטיפולים יוצאי דופן כמו: הליך כירורגי, טיפול נפשי, אשפוז ומתן תרופות נרקוטיות, יש לקבל את הסכמת שני ההורים, בתנאי שההמתנה לקבלת ההסכמה אינה עלולה לפגוע בבריאות הילד.

 

הורה פרוד שמעוניין לעבור למקום מגורים חדש נדרש להתייעץ עם ההורה השני ולקבל את הסכמתו, בעיקר כאשר מדובר במעבר דירה לעיר אחרת. במצב זה, עשוי בית המשפט לבחון מחדש את הסדרי הראייה והמשמורת על הילדים ואף עשוי למנוע את המעבר, אם הוא צפוי להשפיע על טיב הקשר של ההורה השני עם ילדיו. 

 

חובת השמירה על קשר עם שני ההורים

 

מערכת החינוך נדרשת לערב ככל האפשר את ההורים בהיבטים משמעותיים של חיי הילד במוסד החינוכי. הצוות החינוכי מחויב ליידע את שני ההורים לגבי כל הנושאים הקשורים לתפקוד הילד בבית הספר. עם מסירת ההודעה למוסד הלימודים, על פרידה או גירושין, הגננת או מחנכת הכיתה נדרשת לזמן את שני ההורים כדי להסדיר את הקשר עמם ואת אופן העברת המידע לכל אחד מהם בכתב ובעל פה.

 

המורה או הגננת נדרשת לזמן את שני ההורים לאספות הורים, למפגשי היכרות ולימי הורים, אלא אם אחד ההורים מסרב להשתתף או שכתובתו אינה ידועה למוסד החינוכי, או שניתנה החלטה שיפוטית הקובעת אחרת, כולל הורה שאין לו משמורת על הילד, ובתנאי שבית המשפט לא שלל או הגביל את האפוטרופסות.

 

אם לא קיימת אפשרות לקיים את המפגשים ביחד, יש לזמן את ההורים בנפרד. על ההורים מוטלת החובה ליידע את המוסד החינוכי לגבי כל החלטה שיפוטית הנוגעת לחינוך הילד ולגבי הסכמות הנוגעות להתנהלות השוטפת בנושאים הרלוונטיים למערכת החינוך, ואף חל איסור על כך שבית הספר ישמש מקום מפגש לחלוקת זמני שהות.

 

כאשר קיימת מחלוקת בין ההורים, הנוגעת לחינוך הילד, כמו למשל לגבי השתתפות בטיולים, הצגות או מסיבות, עליהם לפנות להכרעה שיפוטית. אם עדיין אין הסכמה, המוסד החינוכי יפעל על פי שיקול דעתו ובהתאם לעיקרון טובת הילד. כאשר מדובר בהחלטות יותר משמעותיות כמו: אבחון, טיפול רפואי, או שינוי מגמה, יש לפעול כדי לקבל את הסכמת שני ההורים, בכל דרך, או לחלופין לקבל החלטה של בית המשפט בהתאם לחוק.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.