www.what2do.co.il

האם בית המשפט יבטל את אפוטרופסות האב ביחס לבתו הקטינה?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 26/07/2015
האם בית המשפט יבטל את אפוטרופסות האב ביחס לבתו הקטינה?

אם משמורנית של ילדה כבת ארבע וחצי שנים, פנתה לבית משפט לענייני משפחה בנצרת בבקשה לבטל את אפוטרופסות האב ביחס לבתם הקטינה, בטענה כי האב נעלם מחייהם וכמעט מעולם לא פגש את הבת, אולם מנגד האב התנגד לבקשה.

 

המבקשת היתה אשתו השנייה של אבי הילדה, במסגרת הסכם נישואין אזרחי ודתי שנערך בשנת 2009. במסגרת היחסים, השניים הביאו לעולם ילדה אחת, שכיום כבת ארבע וחצי שנים ונמצאת במשמורתה הקבועה של האם. זמן קצר לאחר הלידה הצדדים נפרדו, והם אינם גרים יחד או מצויים בקשר זוגי ואף האב אינו בקשר עם בתו וסירב להכיר באבהותו.

 

האב מתנער מכל אחריות כלפי בתו

 

האם בקשה למנותה כאפוטרופא בלעדית על בתה הקטינה, כדי שתוכל בין היתר להחליט בעניין הטיפול הרפואי שיוענק לילדה, להחליט לגבי חובותיה וזכויותיה לצרכיה השונים, כמו בחירת מוסדות לימוד, הנפקת דרכון, יציאה לחו"ל ועוד. האם ציינה כי לאחרונה היא פנתה למשרד הפנים כדי להנפיק דרכון לקטינה, וביקשה מהאב לבוא עמה, כי יש צורך בחתימת שני ההורים אך הוא השיב שזה לא מעניין אותו ושיש לו חמישה ילדים שאותם הוא מגדל מאשה אחרת.

 

לטענת האם, לאורך השנים האב לא רצה כל קשר עם הקטינה, ומיד לאחר הפרידה הוא בחר להיעלם ומעל בחובותיו הקבועות והמוסריות, כמו תשלום מזונות ילדים, למרות שהיא רצתה מאוד שהוא שיהיה חלק מחייה. חרף זאת היא לא הסתירה מפני בתה את קיומו וסיפרה לה על אביה.

 

האב התנגד לביטול אפוטרופסותו הטבעית ביחס לקטינה

 

האב הודה כי הקטינה במשמורת האם, אך טען כי מעולם לא התנער מאחריות כלפיה, והוא מעוניין בקשר עם בתו ולא מתכוון לוותר על זכותו להיות האפוטרופוס הטבעי שלה. יחד עם זאת, למרות הבעת הרצון, היועץ המשפטי סבר על פי תסקירי הסעד, כי ניתנו לו הזדמנויות רבות להוכיח נכונות להיות נוכח בחיי הבת, אולם הוא הראה בהתנהגותו כי אינו מעוניין בכך.

 

לאחר עיון בתסקיר ושמיעת טענות הצדדים, התרשם בית המשפט כי האם משמשת מאז לידת הקטינה כאפוטרופא בלעדית, היא אחראית על סיפוק צרכיה ומקבלת החלטות בעניינה, והאב אינו נוכח בחיי הילדה, למרות שקיבל הזדמנויות רבות.

 

בית המשפט החליט להשעות את אפוטרופסותו לזמן בלתי קצוב

 

בית המשפט סבר כי על פי עיקרון טובת הילד, טובת הקטינה מצדיקה את אישור הבקשה, מאחר שלא יתכן כי האם לא תוכל לקבל החלטות ביחס לבתה בשל אי שיתוף פעולה מצד האב, עם זאת קבע כי יש להותיר לו פתח קטן לשוב ולמלא תפקיד משמעותי, לפיכך לא הורה בשלב זה על ביטול אפוטרופסותו, אך קבע כי יש להשעותה לזמן בלתי קצוב, כך שהאם תוכל לקבל כל החלטה בכל תחומי החיים של הבת ללא צורך באישורו, הסכמתו או יידועו של האב.

 

בית המשפט הוסיף כי אם האב ישוב למלא תפקיד משמעותי בחייה של בתו הקטינה, או אם יחול שינוי מהותי בנסיבות, הוא יוכל לעתור לשינוי ההחלטה של השעיית או הגבלת אפוטרופסותו.

 

א"פ 36918-06-14 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
3 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 7)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.