www.what2do.co.il

יציאת קטין מהארץ: באילו מקרים רשאי הורה להוציא צו עיכוב יציאה מהארץ לילד?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 10/07/2016
יציאת קטין מהארץ: באילו מקרים רשאי הורה להוציא צו עיכוב יציאה מהארץ לילד?

האחראים להוצאת דרכון לילד קטין הם ההורים, כאשר ההורים נשואים מספיקה הסכמתו של אחד מהם. אך ישנם מצבים שבהם נדרשת הסכמה של שניהם, זאת במקרה שאחד ההורים הביע את התנגדותו במשרד הפנים להוצאת דרכון לילד, או אם התקבל במשרד הפנים מידע בדבר פרידה והליכי גירושין, או אם ההורים גרושים.

 

הסכמה של שני ההורים להוצאת דרכון לקטין

 

במקרה של הורים גרושים, ואין הסכם גירושין המסמיך הורה אחד לצאת עם הקטין מהארץ ללא הסכמת ההורה השני, נדרשת הסכמה של שני ההורים להוצאת הדרכון. אם הסכם גירושין מסמיך את אחד ההורים לצאת עם הילד מהארץ ללא הסכמת ההורה השני, או שקיים פסק דין המעניק לאחד ההורים אפוטרופסות בלעדית על הילד, אין צורך בהסכמת ההורה השני.

 

התחשבות בית המשפט ברצון הקטין

 

קטינים מעל גיל שש להורים גרושים, רשאים להביע את דעתם בפני בית המשפט לענייני משפחה בעניינים שקשורים בהם ושנובעים מגירושים, כולל בשאלות של יציאה מהארץ. ילד בן שש שנים ומעלה, שאחד מהוריו רוצה להוציאו לחופשה או לטיול בחו"ל וההורה השני מתנגד לכך, יכול להביע את דעתו בפני בית המשפט, ללא נוכחות הוריו או נציגיהם במסגרת דיון בדלתיים סגורות.

 

בית המשפט חייב לשמוע ולהתחשב בעמדת הילד, על פי עיקרון טובת הילד, מלבד במקרים חריגים שבהם השתכנע שמתן הזדמנות לילד להשמיע דעתו תגרום לקטין פגיעה העולה על הפגיעה שתיגרם לו אם דעתו לא תישמע. על עדותו של הקטין חל חיסיון, והיא פתוחה לעיון בית המשפט בלבד. בעת מתן ההחלטה בית המשפט לא מפרט את דברי הילד, אלא אם הילד מסכים לכך ובית המשפט אישר זאת.

 

צו עיכוב יציאה מהארץ לילד

 

כאשר הורה אחד חושש מפני חטיפה של הילד על ידי ההורה האחר בעת יציאה מהארץ, הוא יכול לבקש מבית המשפט צו שיאסור על יציאתו מהארץ, זאת בתנאי שהאפוטרופסות על הילד לא נשללה. כדי להוציא צו עיכוב יציאה מהארץ לילד, ההורה נדרש לפנות לבית המשפט לענייני משפחה, בתנאי שהילד הוא קטין עד גיל 18, והאפוטרופסות של ההורה על ילדיו לא הוגבלה או נשללה.

 

הצו ניתן בדרך כלל ללא צורך בעילה מיוחדת, על סמך סעיף 15 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, אשר קובע את זכותו של כל אחד מההורים לגדל את ילדיו, ולקיים עמו קשר הדוק, שייהפך לבלתי אפשרי אם הילד ייצא מהארץ לצמיתות.

 

כדי להסיר צו עיכוב יציאה מהארץ לילד באופן זמני או קבוע, יש לקבל את ההסכמה של שני ההורים. כאשר אין הסכמה בין ההורים, ניתן לערער על הוצאת הצו בפני בית המשפט לענייני משפחה. הסרת הצו לצורך יציאה זמנית לצורך חופשה קצרה בחו"ל, כרוכה ברוב המקרים, במתן ערבויות מצד ההורה שרוצה לצאת עם הילד מהארץ.

 

בעת הדיון בבקשה להסרת הצו בית המשפט עשוי להביא את גילו של הקטין, מידת הפגיעה בזכותו של ההורה המשמורן לצאת לחופשה, אם המדינה שאליה מתוכננת הנסיעה חתומה על אמנת האג, טיב הקשר שבין ההורה הנותר בארץ לקטין, רצונו של הקטין, ועוד שיקולים רבים נוספים.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.