החוק למניעת אלימות במשפחה קובע כי יש להעניק הגנה לבן משפחה אחד, מפני בן משפחה אחר, במקרים בהם ננקטת אלימות פיסית ומילולית. במידה ומופרת הגנתו של בן המשפחה המתלונן, ועולה בידיו להוכיח זאת בבית המשפט, יכול הוא לעתור להמצאת צו הגנה עבורו. על פי רוב, בקשה להמצאת צו הגנה נעשית על ידי נשים כנגד בעליהם או בני זוגם. עם זאת, ישנם מקרים בהם צו הגנה מבוקש על ידי הורה כנגד ילדיו. האם במקום בו מדובר בקטינים, קיימת להורה חובה להעניק מדור לבנו או בתו?
הלכה פסוקה היא כי זכויות וחובות ההורים כלפי ילדיהם יוצרים מערכת שלובה של זכויות, חובות, וערכים הבונים את האוטונומיה של המשפחה. לעיתים מדובר בזכויות מתנגשות במסגרת ארבעה חוקים - חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, חוק למניעת אלימות במשפחה; ס’ 3(ב), חוק שוויון זכויות האישה, תשי"א – 1951) וחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב - 1962 (ס’ 15 ו – 17 לחוק).
קראו עוד בתחום:
- תקיפת בת זוג - האם האישה תקבל פיצויים?
- תלונת שווא וקנס בצידה - בית המשפט לענייני משפחה
- ביטול צו הגנה בעקבות סיקור של פקידת סעד
שופט בית המשפט העליון, יצחק אנגלרד, תיאר בפסיקתו את מערכת היחסים המיוחדת בין ילדים ולהוריהם. לדברי השופט, "יחסי הורים וילדים אינם חד-סטריים, אלא לצד זכויותיהם של הילדים כלפי הוריהם קיימות גם חובות. היבט נוסף זה, תופס מקום חשוב במסורת היהדות, והוא מתבטא במצווה של כיבוד אב ואם".
ההבדל בין הורה מסור להורה מיוסר
השופט אנגלרד הוסיף כי יש לבחון את העניין גם מנקודת מבטו של ההורה, לאמור - "יש חשיבות גם לאוטונומיה האישית של כל הורה לעיצוב חייו הפרטיים. על ההורה לדאוג לצרכיהם של ילדיו, אך אין דורשים ממנו להקריב לשם כך את כל חייו הפרטיים והמקצועיים. הוא נדרש לנהוג כהורה מסור, אך לא כהורה מיוסר".
במקרים חריגים ממציא בית המשפט לענייני משפחה צווי הגנה לטובת הורים כנגד ילדיהם. עם זאת, צווי הגנה אלו ניתנים בזהירות מרבית, תוך בחינת המקרה לגופו. בתי המשפט ידרשו לראות תסקירים מפורטים מטעם פקידות סעד ושירותי הרווחה. כמו כן, השופטים יטו להכריע דיונים אלו במעמד הצדדים, תוך שהם נותנים את זכות הדיבור גם לקטין וגם להורה ומתרשמים ממערכת היחסים בין הצדדים.