ידועים בציבור הינו מושג אשר איננו מוגדר בחוק אלא מהווה תוצר של הפסיקה במערכת המשפט. בתי המשפט לענייני משפחה הכירו בחובות ההדדיות החלות על בני זוג כאשר הם מקיימים ביניהם משק משותף וכוונת שיתוף (גם במידה והם ולא באו השניים בברית הנישואין).
לדוגמא, בית המשפט הכירו בעבר בהלכת השיתוף בין ידועים בציבור. כמו כן, ידועים בציבור נושאים גם בתשלום מזונות ילדים משותפים. עם זאת, אחת מן הסוגיות המורכבות ביותר בעניין זה הינה "מזונות הידועה בציבור". במילים אחרות, האם ידועה בציבור רשאית לתבוע מבן זוגה את מזונותיה כמו אישה נשואה? מהן זכויותיה בעניין זה ומהו ההבדל בין התקופה של החיים המשותפים לבין התקופה לאחר הפרידה?
מזונות אישה, מהם?
על פי משפט המשפחה בישראל, היונק מן המשפט העברי, בעל חייב לשאת במזונותיה של אשתו לרבות הוצאות החזקת בית, מזון, שכ"ד, ניקיונות, נסיעות, ביגוד, קוסמטיקה וכו’. חובה זו רובצת לפתחו של הבעל כל אימת שבני הזוג נשואים. כמו כן, לאחר הגירושין יכולה האישה הנשואה לתבוע מבעלה "מזונות גרושה", אך תביעה זו מתקבלת לעיתים נדירות בלבד.
מזונות ידועה בציבור
על פי הפסיקה, בני זוג ידועים בציבור הינם גבר ואישה, או זוגות חד מיניים, החולקים משק בית משותף וכוונת שיתוף. מדובר למעשה בבני זוג נשואים לכל דבר ועניין, שלא באו בברית זו באופן רשמי.
הסיבות לכך יכולות להיות רבות, החל מבני זוג פסולי חיתון (כהן וגרושה) וכלה במניעים אידיאולוגיים או נסיבות אחרות. מכיוון שבני הזוג אינם מוגדרים נשואים על פי החוק, סוגיית המזונות ביניהם מעלה שאלה משפטית מורכבת ביותר. הפסיקה חילקה את מזונות הידועה בציבור לשתי תקופות עיקריות – החיים המשותפים ואחרי הפירוד.
מזונות אישה בזמן החיים המשותפים
הלכה פסוקה היא שכאשר אישה מוגדרת כידועה בציבור של בן זוגה, זכאית היא למזונותיה מידיו. דהיינו, הגבר חייב לשאת בתשלום מזונותיה של בת זוגתו (כגון ביגוד, שכ"ד וכו’) מכוח הסכם מכללא. הסכם מכללא הינו הסכמה אשר נובעת מתוך ההיגיון והרציונאל. לאמור, כאשר שני הצדדים מעידים על קשר אמיתי וארוך עם כוונת שיתוף, קיימת לאישה זכות למזונותיה.
פעמים רבות טוענים גברים, בבית המשפט לענייני משפחה, כי לא התקיימה מערכת יחסים כה הדוקה בין האישה לבינם. שימו לב, הנטל להוכחת קשר ידועים בציבור מונח על הטוען לו. אי לכך, האישה אמורה לשכנע את בית המשפט כי אכן התקיימו בינה לבין הנתבע מערכת יחסית מסוג זה.
קראו עוד בתחום:
- סרבן גט ישלם פיצויים על סך 377 אלף שקלים
- האישה אינה יהודייה, לא תקבל מזונות - בתה הלא יהודייה כן תקבל
-
החלטה בבקשה לקביעת מזונות זמניים עבור האישה
הוכחת קשר זה יכולה להיעשות באמצעות ראיות משפטיות (כגון חשבון בנק משותף, דירה משותפת לאורך תקופה וכדומה), עדים וכדומה. במידה ובית המשפט הכיר בבני הזוג כידועים בציבור, יחויב הגבר בתשלום מזונותיה של האישה.
מזונות אישה ידועה בציבור לאחר הפרידה
תשלום מזונותיה של אישה ידועה בציבור לאחר הפרידה הינו סוגיה משפטית מורכבת בהרבה. יש לציין כי הפסיקה טרם קבע עניין זה באופן מפורש, וקיימות החלטות רבות הסותרות זו את זו במובנים מסוימים. חובת תשלום מזונותיה של אישה ידועה בציבור לאחר הפרידה מבן זוגה, ראוי שתהיה מעוגנת בתוך הסכם לחיים משותפים.
כמו כן, ידוע כי הסכם זה יכול להיות גם בעל פה, או בהתנהגות, אך הוכחת עניין זה הינה קשה הרבה יותר. יש לציין כי בשנים האחרונות הכיר בית המשפט בזכאות אישה ידועה בציבור ל"מזונות שיקום" לאחר פרידה מבן זוגה.
קראו עוד בתחום:
- ידועים בציבור - חלוקת רכוש
- דמי שימוש ראויים, מהם ואימתי?
- חובות בהסדר איזון משאבים
- זכויות בן הזוג בכספי פיצויים עקב נזק גוף
מזונות אלו אמורים להיות משולמים לאישה בפעם אחת או בסכומים קצובים. כמו כן, מזונות אלו אינם תמידיים וניתנים לתקופה מוגבלת בלבד. פסיקת מזונות שיקום לטובת ידועה בציבור לאחר הפרידה תלויה בין השאר בהוכחת תום ליבם של הצדדים והסכם מכללא ביניהם.