האם בני זוג אשר ידועים כ"דועים בציבור אמורים לחלוק את רכושם וכיצד יש לחשב את חלוקת הרכוש במקרים של פרידה? האם יש לקבוע אותה מהיום בו עברו בני הזוג לגור תחת אותה קורת גג, או שמא ממועד איחוד חשבונות הבנק. האם קיימת עילה לתביעה בעניין חלוקת רכוש במקרים בהם בני הזוג מנהלים משק משותף אך קיימות ביניהם מחלוקות רבות בנוגע לבעלות על נכסים שונים? במילים אחרות – מתי יש להחיל על בני זוג ידועים בציבור את הלכת השיתוף?
קראו עוד בתחום:
- ידועים בציבור - חלוקת רכוש
- דמי שימוש ראויים, מהם ואימתי?
- חובות בהסדר איזון משאבים
- זכויות בן הזוג בכספי פיצויים עקב נזק גוף
האם קיים פרק זמן מיניאמלי?
במבחנים שנקבעו בפסיקה אין "פרק זמן מינימלי" של חיים משותפים, אך תקופה של כשנתיים ומחצה, ידועה עדיין כתקופה קצרה מאוד. בין השופטים השונים ישנן מגמות סותרות באשר לפרק הזמן המינימאלי המקנה – לכאורה – "כרטיס כניסה" למועדון הידועים בציבור (כך למשל, דחה בית הדין לעבודה, תביעה של אישה להכיר בה כידועה בציבור לאחר שנתיים ומחצה).
על מי מוטל נטל ההוכחה?
מן הפסיקה ידוע שלא כל אימת שבני זוג מנהלים קשר של ידועים בציבור, חלה בענייניהם כוונת השיתוף. נטל הוכחת כוונה זו אינו נטל פשוט בבית המשפט והוא מונח על כתפי הצד הטוען להתקיימותו. הכבדת הנטל על הטוען לשיתוף נכסים בין בני זוג ידועים בציבור, נובע מהמשמעות שעשויה להיות להיעדר הנישואין ביניהם.
לעיתים, בני זוג מקיימים חיי זוגיות משותפים ללא אקט פורמאלי של נישואין מתוך בחירה שלא למסד את הקשר הזוגי ביניהם, להבדיל ממקרים בהם היעדר הנישואין נובע ממניעה להינשא זה לזו. במקרים אחרים עשוי הדבר להעיד על ארעיות הקשר או על היותו בלתי מחייב, באופן השולל קיומה של כוונה לשיתוף רכושי.
כל מקרה לגופו
בית המשפט מתחשב, אפוא, בכל מקרה ומקרה בטיב הקשר הזוגי, בנסיבותיו ובכוונות המונחות בבסיסו, תוך בחינת האפשרויות שעמדו בפני בני הזוג למיסוד הקשר הזוגי. מאידך, בית המשפט מעניק משקל נכבד לאופן שבו בני הזוג עמלו בעיצוב הקשר הזוגי ביניהם וקביעת ההסדר הרכושי החל על נכסיהם.
ראיות משפטיות – חשבונות בנק, ילדים, מגורים משותפים וכו’
מבחנים אלו, כדוגמת מבחנים רבים בפסיקה ובהלכה, כפופים לעיקרון תום הלב. בעניין בחינת מערכת זוגית – מבחן תום הלב מבוסס על ערכים של יושר, הגינות ושוויון. על מנת להוכיח כוונת שיתוף בין ידועים בציבור יש להביא ראיות מוצקות כגון חשבונות בנק משותפים, קשר זוגי יציב וארוך טווח, ילדים שנולדו במהלך השנים, הסכמים חתומים, ירושות דו צדדיות וכו’.