עמ"ש 50614-09-11
בית המשפט המחוזי בחיפה קבע כי ניתן להטיל על גבר לשאת במזונות ילדים בכל הנוגע לבנותיה המאומצות של בת זוגו לשעבר. מדובר בפסק דין אשר ניתן במסגרת מחלוקת בין בני זוג אשר היו ידועים בציבור. השניים חיו כבני זוג ובמהלך החיים המשותפים האישה אימצה שתי קטינות שהובאו לישראל מחו"ל. בחלוף תקופה מסוימת, בני הזוג נפרדו. בית המשפט לענייני משפחה קבע כי הגבר לא יחויב בתשלום המזונות מכוח דיני המזונות. עם זאת, בית משפט קמא חייב את הגבר במזונות הבנות מתוקף דיני החוזים. הגבר הגיש ערעור על פסק הדין הנ"ל אך בית המשפט המחוזי בחיפה דחה את הערעור ואישר את פסק דינו של בית משפט לענייני משפחה.
קראו עוד בתחום:
- הסכם ממון בין ידועים בציבור
- פסיקת מזונות לילד מאומץ, אימתי?
- מעמדו של ילד מאומץ לפי חוק הירושה
- מתן צו אימוץ של מאומץ בגיר, אימתי?
- צו מניעה בעקבות יצירת קשר בין אם ביולוגית לבן מאומץ
בנוגע לחיוב הגבר מכוח דיני המזונות, השופטת שטמר (בבית המשפט המחוזי) ציינה כי מדובר בחיוב אשר מוטל על גבר בישראל מכוח הדין האישי החל עליו. במקרה דנן, בני הזוג היו יהודים. אי לכך, הדין האישי אשר חל על הגבר היה הדין העברי. הדין העברי איננו מחייב אדם לזון את בת זוגו הידועה בציבור, וכפועל יוצא מכך את ילדיה (הביולוגיים ו/או המאומצים). עם זאת, במידה והסוגיה דנן נבחנת מנקודת מבט חוזית, דהיינו מכוח דיני החוזים, שתי הערכאות המשפטיות מצאו כי יש לחייב את הגבר במזונות.
דיני החוזים כעילה לחיוב במזונות
השופטת שטמר הדגישה כי דיני החוזים אינם נסוגים במקרים כגון דא מדיני המזונות. יתרה מכך, בפסק הדין הודגש כי המשפחה במקרה דנן לא הייתה "משפחה שמרנית, וזאת בלשון המעטה". דהיינו, בית המשפט לא נדרש לקבוע מזונות ילדים ב"משפחה רגילה עם הורים נשואים וילדים ביולוגים". השופטת ציינה כי המשפט הישראלי מכיר באפשרות של פסיקת מזונות מכוח דיני החוזים, במקרים המצדיקים זאת.
בית המשפט הקיש במקרה דנן מההלכה הפסוקה המחייבת גבר לשאת במזונות ילדים אשר נולדו לאשתו או לבת זוגו כתוצאה מהפריה חוץ גופית מזרע של גבר זר (כל אימת שההפריה נעשתה בהסכמתו). במילים אחרות, כאשר אדם מנהל מערכת יחסים משפחתית עם בת זוג, ונכנסים למערכת ילדים לא ביולוגיים בהסכמתו, הרי שייתכן ויהיה ניתן לחייב אותו במזונות הילדים מכוח דיני החוזים.
בית המשפט, לצורך קביעת גובה המזונות, איזן בין החובה למזונות ובין היקף הזכויות להן הנתבע היה זכאי מתוקף התחייבויותיו. נקבע אפוא כי הגבר ישלם מזונות בסך של 1,200 ₪ לכל אחת מהבנות, בתוספת 250 ש"ח דמי מדור לכל אחת מהן, וזאת עד להגיען לגיל 18 או גמר ביה"ס התיכון, המאוחר מביניהן; אם הבנות ישרתו בצה"ל, ישלם ע' שליש מדמי המזונות עד תום השירות".