www.what2do.co.il

האם ניתן לקבל הסכמות באשר לילד אשר טרם נולד בהסכם חיים משותפים?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 15/01/2013
האם ניתן לקבל הסכמות באשר לילד אשר טרם נולד בהסכם חיים משותפים?

זוגות רבים בוחרים לערוך ביניהם הסכמים מקדימים לנישואין וזאת על מנת להגדיר מראש זכויות שונות. הסכמים אלה יכולים להיות גם מנת חלקם של בני זוג ידועים בציבור. לא אחת, בני הזוג מבקשים להעניק להסכם תוקף משפטי והם פונים עימו לבית המשפט. לעיתים, התוקף הנ"ל הינו כורח משפטי (לדוגמא, הסכם ממון בין בני זוג נשואים). כאשר עסקינן בידועים בציבור, רבים מהם בוחרים לערוך הסכם לחיים משותפים.


הסכם לחיים משותפים יכול לכלול שורה של היבטים כגון רכוש, ילדים וכדומה. נשאלת אפוא השאלה, האם בני זוג ידועים בציבור יכולים להכניס בהסכם חיים משותפים עניינים הקשורים לילד עתידי שהם מתכוונים להביא ביחד לאוויר העולם? דהיינו, האם ניתן לקבוע את מזונות הילד והמשמורת עליו, וזאת כאשר האישה טרם הרתה? שאלות אלה עמדו במרכזו של הדיון שלהלן.


"ילד ערטילאי איננו עילה להסכמות"


בפסק דין אשר ניתן לאחרונה על ידי בית המשפט לענייני משפחה, נקבע כי בית המשפט איננו יכול לאשר לבני זוג הסכמות ביניהם בנוגע לילד אשר טרם נולד. פסק הדין ניתן על ידי השופטת עליסה מילר (26.12).


      קראו עוד בתחום:


השופטת מילר דנה בעניינם של בני זוג שאינם נשואים אשר ביקשו לאשר בפניה הסכם חיים משותפים. בני הזוג, אשר חיים כידועים בציבור, הסדירו בהסכם החיים המשותפים סוגיות שונות הקשורות לרכוש המשותף והמופרד. כמו כן, בני הזוג ביקשו להכליל בהסכם גם קביעות שונות באשר לילד אשר הם מתכננים להביא לעולם. דהיינו, ההסכם כלל הסכמות באשר למשמורת הילד ומזונותיו. בית המשפט קבע כי אין כל בעיה משפטית עם אישור הסכם החיים המשותפים, אך זאת זולת ההסכמות באשר לילד ה"עתידי".


בני הזוג התעקשו כי בית המשפט יאשר את ההסכם כמקשה אחת אך השופטת מילר סירבה לעשות כאמור. בפסק הדין נקבע כי סוגיות הקשורות בענייניו של קטין צריכות להיבחן על ידי הערכאה השיפוטית מכוח חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. חוק זה קובע כי אדם הינו כשר מבחינת חובות וזכויות רק מעת לידתו (ועד למותו). דהיינו, נקבע כי הסכמות בין ההורים העתידיים באשר לזכויות אשר טרם נוצרו לילד שלא בא לעולם אינן יכולות לקבל את אישורו של בית המשפט. לא זו אף זו, השופטת הדגישה כי בני הזוג אף לא ביקשו לאשר זכויות של עובר אלא "ילד רעיוני" בלבד.


בפסק הדין נקבע כי כאשר מדובר ב"קטין ערטילאי", אשר איננו אלא פרי שאיפתם של בני הזוג, לא קמה עדיין הזכות והסמכות לדון בזכויותיו. בני הזוג טענו כי הם אינם מתכוונים להביא ילד לעולם טרם ענייניו יוסדרו כחוק ובמסגרת הסכם החיים המשותפים. השופטת לא קיבלה את הטענות הנ"ל וקבעה כי היות והעיקרון המוביל בסוגיות ילדים הינו עיקרון טובת הילד, לא ניתן להתייחס כעת לטובתו של קטין שאימו אף טרם הרתה עימו.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מזונות אישה ידועה בציבור, אימתי?

האם אישה אשר הינה ידועה בציבור זכאית למזונותיה לפני הפרידה ואחריה? 

כוונת שיתוף בין ידועים בציבור

האם כל אימת שבני זוג מוגדרים "ידועים בציבור", חלה עליהם הלכת השיתוף? כיצד בוחן בית המשפט את סוגייה זו? על מי מוטל נטל ההוכחה?  

ידועים בציבור - נסיבות שונות וראייתן בעיני הפסיקה

במישור היחסים הפנימיים, תוביל הכרה בבני הזוג כ"ידועים בציבור", בין היתר, להחלת מערכת דיני הגירושין על הצדדים בעת הפירוד. כך, עשוי הידוע בציבור להיות מחויב במזונות האישה (חובת מזונות מכוח תום הלב לזון את הידועה בציבור, מה שנקרא מזונות אזרחיים, תשלום מדור לאישה, חלוקת הרכוש שנצבר על פי כללי חזקת השיתוף, זכויות פנסיה שצבר הידוע בציבור, ויתכן אף זכאות לנכסי קריירה)... 

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

כיצד מחלקים רכוש בעת פרידת בני זוג ידועים בציבור? כיצד מחולק הרכוש במקרה של צוואה וירושה? קראו עוד...  

החלת חזקת השיתוף בבני הזוג ידועים בציבור, אימתי?

החוק הישראלי מכיר בזכויות רבות של "ידועים בציבור כנשואים", זכויות המוקנות להם מכוח חייהם המשותפים, אף בהעדר נישואים כדין ... מה לגבי הרכוש? 

ידועה בציבור וזכויות בירושה

ידועה בציבור וזכויות בירושה

מחלוקת בשאלה האם הנתבעת היתה ידועה בציבור של המנוח לנושא זכויות בירושה ... 

בקשה לצו ירושה של ידוע בציבור של המנוחה

שארי בשרה של המנוחה הגישו התנגדות בטענה להיותם יורשיה על פי חוק 

מזונות בציבור החרדי

פסה"ד עוסק בבחור ישיבה הלומד במסגרת פנימייתית ושעבר את גיל 18, שהוריו חרדים משתי חצרות חסידיות שונות וקיים סכסוך מתמשך ביניהם 

דחיית תביעה נגד הידוע בציבור בעילת עושק

דחיית תביעה לפסק דין הצהרתי ששל תובעת את הידוע בציבור שלה לשעבר בין היתר בעילת עושק 

תביעה לעזבון של שתי ידועות בציבור

תביעתה של התובעת כנגד עיזבונו של המנוח, ליתן פסק דין הצהרתי בדבר זכויותיה הנטענות כידועתו בציבור (עת היה בין החיים, ט.ס), ולהצהיר כי מחצית מכל הזכויות מכל מין וסוג שהוא, אשר נצברו במהלך חייה המשותפים עם המנוח, (לטענתה, 11 שנים קודם לקיץ 1997, ט.ס), בין אם הזכויות הועברו בחייו של המנוח על שם בנו ונכדיו, ובין אם אלה ירשו את הנכסים לאחר מותו- הינם שלה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.