ההגדרה המקובלת בפסיקה לבני זוג ידועים בציבור הינה כי בני הזוג ניהלו חיים משותפים ומשק בית משותף. אחד הגורמים העיקריים להוכחת קיומם של יחסי ידועים בציבור הינו מגורים משותפים. מגורים משותפים מעידים, על פי רוב, על כוונת שותפות גורל וקשירת הקשר בקורת גג משותפת.
עם זאת, ישנם מקרים בהם בית המשפט מכיר בבני זוג כידועים בציבור למרות העדר מגורים משותפים. הלכה פסוקה היא כי בבוא בית המשפט לבחון את מערכת היחסים שבין אותם בני ¬זוג לא נשואים, נעשית בדיקה זו על פי קריטריונים סובייקטיביים.
דוגמאות לפסקי דין
דהיינו, כיצד ראו בני הזוג את הקשר ביניהם והאם התנהגו הם כבעל ואישה. נטל ההוכחה לצורך ההכרה בבני זוג כידועים בציבור מוטל על הטוען לכך ומדובר בנטל שאיננו פשוט כלל וכלל. להלן דוגמאות לפסקי דין בהם הוכרו בני זוג כידועים בציבור למרות שמגוריהם לא היו תחת קורת גג אחת.
הנדלסמן נ' המוסד לביטוח לאומי – במקרה זה הוכרה אישה בתור ידועה בציבור של מנוח כאשר השניים חיו ביחד במשך 12 שנה ואף הביאו לעולם ילד משותף. כמו כן, המנוח היה אמנם נשוי לאחרת, אך מדי לילה היה ישן בביתה של בת זוגתו ולכל הפחות 3-5 לילות בשבוע.
לריסה נ' המוסד לביטוח לאומי – במקרה זה הוגש ערעור על החלטתו של המוסד לביטוח לאומי שלא להכיר במערערת כידועה בציבור של המנוח. המערערת טענה, ובית המשפט קיבל טענותיה, כי למנוח ולה הייתה ילדה משותפת והסיבה שלא התגוררו הם ביחד הייתה בשל בעיות רפואיות וכלכליות. כמו כן, הקשר במקרה זה נמשך עד ליום פטירתו של המנוח.
סבן נ' המוסד לביטוח לאומי – במקרה זה דובר על בני זוג אשר חיו ביחד כ-15 שנה. עסקינן בבני זוג מבוגרים ששמרו כל אחד על דירתו הפרטית. המנוח היה זקוק לדמי השכירות מדירתו לשם מימון הוצאות המוסד הסיעודי בו שהה בשנים האחרונות לחייו. בית המשפט קבע כי לא מדובר במערכת יחסים של ידועים בציבור המעידה על שותפות גורל ומשק בית משותף.
צרפתי נ' הממונה על הגמלאות – במקרה זה נאלצה הידועה בציבור לעזוב את הבית פרידה של קבע וזאת בגין אלימות מצידו של המנוח. עם זאת, שנתיים לאחר מכן חזרה הידועה בציבור והתגוררה עם המנוח בבית עד לפטירתו.
אורה אביטל נ' המוסד לביטוח לאומי – המערערת במקרה זה גרה עם המנוח במשך 34 שנים ולשניים אף הייתה ילדה משותפת. עם זאת, המנוח לא התגרש מאשתו וזאת משום שמדובר בכהן שאינו יכול להינשא למערערת שהייתה גרושה. נסיבות מיוחדות של מקרה זה הביאו להכרה בבני הזוג כידועים בציבור.
קליקה נ' המוסד לביטוח לאומי – במקרה זה הוכח בפני בית המשפט כי המערערת לא גרה עם המנוח בחודשים האחרונים לחייו וזאת בשל כפייה מצד בני משפחתו. אי לכך, הוכרה היא כידועה בציבור של המנוח.
סוהיר עדנאן אבו אחמד לאשין נ' המוסד לביטוח לאומי – הסוגיה אשר נדונה בפסק דין זה הייתה לגבי בני זוג אשר התגרשו וחזרו לחיות ביחד לאחר הגירושין. בית המשפט קבע כי המערערת הייתה, למצער, ידועה בציבור של המנוח.