www.what2do.co.il

חשיבות רכיב המגורים במסגרת תביעת ירושה של ידועה בציבור

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 02/12/2010
חשיבות רכיב המגורים במסגרת תביעת ירושה של ידועה בציבור

סעיף 55 לחוק הירושה קובע כי במידה ואיש ואישה אשר אינם נשואים חיים חיי משפחה במשק בית משותף, ומת אחד מהם, רואים את הנשאר בחיים כאילו המוריש ציווה לו את מה שהיה מקבל לו היו השניים נשואים זה לזה. כל זאת כל אימת שאף אחד מבני הזוג לא היה נשוי בעת מותו של בן זוגו לאחר.


      למעשה, מדובר בארבעה תנאים מצטברים:

  • המוריש לא ציווה באופן ספציפי על ידי צוואה.
  • בני הזוג קיימו חיי משפחה - תנאי זה פורש בפסיקה כמורכב מחיים אינטימיים כמו בין בעל ואשתו, המושתתים על אותו יחס חיבה, אהבה, מסירות ונאמנות המראים שבני הזוג קשרו גורלם זה בזו.
  • בני הזוג ניהלו משק בית משותף - משק בית משותף פירושו איננו ניהול משק בית משותף מתוך כדאיות כלכלית, נוחות, צורך אישי, נוחות או סידור ענייני. מדובר בתולדה של חיי המשפחה משותפים, בדומה לבעל ואישה הקושרים את חייהם, זה בגורלו של זה.
  • בשעת הפטירה – אף אחד מהצדדים לא היה נשוי לאחר.


השופטת גלובינסקי הרחיבה עניין זה בפסיקתה. השופטת מנתה חמישה מאפיינים עיקריים אשר מביאים את בת הזוג בישראל תחת כנפי המונח – "ידועה בציבור" לצורך ירושה:

 

  1. ההיבט האינטימי – האם בני הזוג קיימו יחסים אינטימיים ויחסי אישות, כבעל ואישה. היבט זה מונע מידידות אמת להפוך לקשר בין ידועים בציבור המקים זכויות משפטיות.
  2. ההיבט האמוציונאלי – מבחינת היבט זה, יש לבדוק כיצד ראו הצדדים את מערכת היחסים ביניהם. אין חשיבות לשאלה כיצד ראו צדדים חיצוניים את בני הזוג. בחינה זו בודקת האם השניים התנהגו כבני זוג (היו בארוחות משפחתיות, בילו ביחד את מרבית שעות היום, סייעו אחד לשני בתקופות משבר וכדומה.
  3. היבט הכלכלי – חשבונות בנק משותפים, משק בית משותף, רכישות משותפות, ערבות להלוואות וכדומה.
  4. כוונת קביעות – כוונה של הצדדים להגדיר את מערכת היחסים ביניהם (לדוגמא על ידי הסכם לחיים משותפים).
  5. היבט הכשירות – בני הזוג אינם נשואים במהלך הקשר לאחרים. יש לציין כי במידה והנשואים היו בתחילת הקשר אך נגמרו עם הליך גירושין, ניתן עדיין לזכות בהכרה בתור ידועים בציבור.


מדובר בתנאים מהותיים אשר אינם ראייתים בלבד. כמו כן, הלכה פסוקה האי כי זכות ירושה מתוקף סעיף 55 לחוק הירושה איננה תלויה בתנאי נוסף לבד מהתנאים המפורטים לעיל או בכוונה כזו או אחרת של בן הזוג הנפטר.

 

דוגמא לפסק דין

 

בפסק דין אשר הונח לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, נדרש השופט לבחון את משקלו של רכיב המגורים על מנת לבחון האם בני זוג ניהלו משק בית משותף. התובעת טענה כי הייתה היא ידועה בציבור של המנוח וזאת לאחר 28 שנה ברציפות בהם גרו ביחד, בילו באירועים משפחתיים, שילבו כספים משותפים, גידלו את ילדיו של המנוח והתובעת ועוד.

 

ילדיו ואחיו של המנוח התנגדו למתן צו ירושה לתובעת וזאת משום שהאחרונה לא גרה עם המנוח בשלושת שנותיו האחרונות. באוגוסט 2009 ערכה התובעת תצהיר מטעמה ובמסגרתו טענה כי גרה עם המנוח במשך עשרות שנים ועד לפטירתו.

 

      קראו גם בתחום:

 

עם זאת, בתצהיר הוסף סעיף אשר מודה כי בשנתיים האחרונות לחייו של המנוח, חלתה התובעת בסרטן ועקב מצבה הבריאותי עברה היא להתגורר אצל בנה. לטענתה, מעבר זה היה לאחר שחלה התדרדרות גם במצבו הבריאותי של המנוח. אי לכך, ועל מנת שלא להכביד על המנוח, הוחלט כי תישן היא אצל בנה אך תבלה את מרבית שעות היום בקרבת המנוח.

 

ארבעה חודשים לאחר עריכת התצהיר, נחקרה התובעת בבית המשפט. במהלך חקירה זו, הודתה היא כי המנוח והיא נפרדו לתקופות זמן מסוימות והיו מקרים בהם המנוח וגרושתו אף שבו לגור ביחד. צירוף שתי העובדות הנ"ל ביחד הביא את בית המשפט למסקנה כי נפלו פגמים מהותיים בגרסתה של האחרונה בדבר החיים המשותפים במשך 28 שנה.

 

מרכיב המגורים המשותפים הינו מרכיב מרכזי בקיום משק בית משותף. הבסיס לראיית בני זוג כידועים בציבור הינו המגורים המשותפים. כשם שלכל זוג נשוי מעון משותף שהוא מרכז חייו, כך על זוג הרוצה לקבל הכרה כידועים בציבור, חלה החובה להתגורר במגורים משותפים. עסקינן בתנאי ראשוני וסימוכין לכך רואים בהופעתו במרבית חוקי הידועים בציבור.

 

גם אם אין במגורים משותפים משום תנאי מכריע, הרי יש בהם משום ראיה חזקה לחיי המשפחה בין בני הזוג. הרציונאל לכך הוא כי קשה לראות בשני אנשים משפחה אם אינם מבלים את חייהם המשותפים במקום מגורים משותף בו שוהים שניהם.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מזונות אישה ידועה בציבור, אימתי?

האם אישה אשר הינה ידועה בציבור זכאית למזונותיה לפני הפרידה ואחריה? 

כוונת שיתוף בין ידועים בציבור

האם כל אימת שבני זוג מוגדרים "ידועים בציבור", חלה עליהם הלכת השיתוף? כיצד בוחן בית המשפט את סוגייה זו? על מי מוטל נטל ההוכחה?  

ידועים בציבור - נסיבות שונות וראייתן בעיני הפסיקה

במישור היחסים הפנימיים, תוביל הכרה בבני הזוג כ"ידועים בציבור", בין היתר, להחלת מערכת דיני הגירושין על הצדדים בעת הפירוד. כך, עשוי הידוע בציבור להיות מחויב במזונות האישה (חובת מזונות מכוח תום הלב לזון את הידועה בציבור, מה שנקרא מזונות אזרחיים, תשלום מדור לאישה, חלוקת הרכוש שנצבר על פי כללי חזקת השיתוף, זכויות פנסיה שצבר הידוע בציבור, ויתכן אף זכאות לנכסי קריירה)... 

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

כיצד מחלקים רכוש בעת פרידת בני זוג ידועים בציבור? כיצד מחולק הרכוש במקרה של צוואה וירושה? קראו עוד...  

החלת חזקת השיתוף בבני הזוג ידועים בציבור, אימתי?

החוק הישראלי מכיר בזכויות רבות של "ידועים בציבור כנשואים", זכויות המוקנות להם מכוח חייהם המשותפים, אף בהעדר נישואים כדין ... מה לגבי הרכוש? 

ידועה בציבור וזכויות בירושה

ידועה בציבור וזכויות בירושה

מחלוקת בשאלה האם הנתבעת היתה ידועה בציבור של המנוח לנושא זכויות בירושה ... 

בקשה לצו ירושה של ידוע בציבור של המנוחה

שארי בשרה של המנוחה הגישו התנגדות בטענה להיותם יורשיה על פי חוק 

מזונות בציבור החרדי

פסה"ד עוסק בבחור ישיבה הלומד במסגרת פנימייתית ושעבר את גיל 18, שהוריו חרדים משתי חצרות חסידיות שונות וקיים סכסוך מתמשך ביניהם 

דחיית תביעה נגד הידוע בציבור בעילת עושק

דחיית תביעה לפסק דין הצהרתי ששל תובעת את הידוע בציבור שלה לשעבר בין היתר בעילת עושק 

תביעה לעזבון של שתי ידועות בציבור

תביעתה של התובעת כנגד עיזבונו של המנוח, ליתן פסק דין הצהרתי בדבר זכויותיה הנטענות כידועתו בציבור (עת היה בין החיים, ט.ס), ולהצהיר כי מחצית מכל הזכויות מכל מין וסוג שהוא, אשר נצברו במהלך חייה המשותפים עם המנוח, (לטענתה, 11 שנים קודם לקיץ 1997, ט.ס), בין אם הזכויות הועברו בחייו של המנוח על שם בנו ונכדיו, ובין אם אלה ירשו את הנכסים לאחר מותו- הינם שלה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.