www.what2do.co.il

ידועה בציבור וזכויות בירושה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 03/04/2013
ידועה בציבור וזכויות בירושה

בחברה פלורליסטית וליברלית כמו ישראל חיים כיום כ-85 אלף זוגות אשר מנהלים יחסי אישות ומשק בית משותפים מבלי לבוא בברית הנישואין. 45% מזוגות אלו הינם "ידועים בציבור" כאשר חלקם אף קיבלו אישור לכך מידי בית המשפט.

 

אך מה קורה במידה וזוג "ידוע בציבור" נאלץ להתמודד עם פטירתו של אחד מבני הזוג? במקרים אלו, חוק הירושה מגדיר את מעמדו של בן הזוג הנותר באופן שאינו משתמע לשני פנים:


"איש ואישה החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזה ומת אחד מהם ובשעת מותו אף אחד מהם לא היה נשוי לאדם אחר, רואים את הנשאר בחיים כאילו המוריש שציווה לו מה שהנשאר בחיים היה מקבל בירושה על פי דין אילו היו נשואים זה לזה, והוא כשאין הוראה אחרת, מפורשת או משתמעת בצוואה שהשאיר המוריש".


במילים אחרות – במידה ונפטר אחד מבני הזוג, כאשר אף אחד מן השניים לא היה נשוי לאחרת במהלך הזוגיות בין השניים, נתפס בן הזוג הנותר כאילו היה נשוי לנפטר ואי לכך זכאי הוא לזכויות ירושה על פי הדין כמו בעלאישה (זאת כמובן בהעדר צוואה).

 

חיי משפחה, משק משותף, אין נישואין לאחרת


מתוקף סעיף זה אנו מבינים כי כל שנדרש להוכיח בן זוג ידוע בציבור לאחר פטירת בת זוגו (או בן זוגו ביחסים חד-מיניים...) הינו חיי משפחה, משק משותף ושלא היו בני הזוג נישואים לאחרים. ככל שהתקדמה הפסיקה בעניין "ידועים בציבור", ככה התרחבה הפרשנות על מנת שתוכל לכסות תחתיה זוגות רבים ככל הניתן.

 

עם זאת, הפסיקה קבעה כי יש לבחון את מערכת הנסיבות שמצויה מאחורי הקשר הזוגי של בני הזוג הידועים בציבור, תוך בחינת השאלה המהותית - כיצד ראו בני הזוג את הקשר ביניהם?. האם היה הקשר בשבילם כמערכת יחסים החוסה בשותפות גורל, או שמא היו אלו מגורים משותפים מטעמים זרים (נוחות, כלכלה וכו’).


בעיה נוספת עומדת בפני בן הזוג הרוצה לדרוש את ירושתה של בת זוגו שנפטרה והיא הדרישה העולה מסעיף 55 לחוק הירושה הקובע כי ירושה על פי דין תעבור לבעלאישה שנותרו רק במידה והיו הנ"ל נשואים שלוש שנים לפחות. אי לכך, צריך בן הזוג הידוע בציבור להוכיח כי הקשר בינו לבין בת זוגו עובר לפטירתה, היה לאורך שלוש שנים לפחות.


ידועים בציבור – צוואה


פעמים רבות מותיר אחריו המנוח צוואה ובה הוא מצווה כיצד היה רוצה שיחולק רכושו בין יורשיו. הדין המשפטי מניח מכשולים לא פשוטים כנגד ידועים בציבור ומגדיר את הצוואה בעניינם כמפורשת ולא משתמעת לשני פנים. זאת ועוד, הפסיקה אף קבעה כי כל הסכם מלבד צוואה בעניין יחסי ידועים בציבור לא יהיה יפה בבית המשפט (הסכם ממון, הסכם חיים משותפים וכו’).
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
1 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מזונות אישה ידועה בציבור, אימתי?

האם אישה אשר הינה ידועה בציבור זכאית למזונותיה לפני הפרידה ואחריה? 

כוונת שיתוף בין ידועים בציבור

האם כל אימת שבני זוג מוגדרים "ידועים בציבור", חלה עליהם הלכת השיתוף? כיצד בוחן בית המשפט את סוגייה זו? על מי מוטל נטל ההוכחה?  

ידועים בציבור - נסיבות שונות וראייתן בעיני הפסיקה

במישור היחסים הפנימיים, תוביל הכרה בבני הזוג כ"ידועים בציבור", בין היתר, להחלת מערכת דיני הגירושין על הצדדים בעת הפירוד. כך, עשוי הידוע בציבור להיות מחויב במזונות האישה (חובת מזונות מכוח תום הלב לזון את הידועה בציבור, מה שנקרא מזונות אזרחיים, תשלום מדור לאישה, חלוקת הרכוש שנצבר על פי כללי חזקת השיתוף, זכויות פנסיה שצבר הידוע בציבור, ויתכן אף זכאות לנכסי קריירה)... 

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

כיצד מחלקים רכוש בעת פרידת בני זוג ידועים בציבור? כיצד מחולק הרכוש במקרה של צוואה וירושה? קראו עוד...  

החלת חזקת השיתוף בבני הזוג ידועים בציבור, אימתי?

החוק הישראלי מכיר בזכויות רבות של "ידועים בציבור כנשואים", זכויות המוקנות להם מכוח חייהם המשותפים, אף בהעדר נישואים כדין ... מה לגבי הרכוש? 

ידועה בציבור וזכויות בירושה

ידועה בציבור וזכויות בירושה

מחלוקת בשאלה האם הנתבעת היתה ידועה בציבור של המנוח לנושא זכויות בירושה ... 

בקשה לצו ירושה של ידוע בציבור של המנוחה

שארי בשרה של המנוחה הגישו התנגדות בטענה להיותם יורשיה על פי חוק 

מזונות בציבור החרדי

פסה"ד עוסק בבחור ישיבה הלומד במסגרת פנימייתית ושעבר את גיל 18, שהוריו חרדים משתי חצרות חסידיות שונות וקיים סכסוך מתמשך ביניהם 

דחיית תביעה נגד הידוע בציבור בעילת עושק

דחיית תביעה לפסק דין הצהרתי ששל תובעת את הידוע בציבור שלה לשעבר בין היתר בעילת עושק 

תביעה לעזבון של שתי ידועות בציבור

תביעתה של התובעת כנגד עיזבונו של המנוח, ליתן פסק דין הצהרתי בדבר זכויותיה הנטענות כידועתו בציבור (עת היה בין החיים, ט.ס), ולהצהיר כי מחצית מכל הזכויות מכל מין וסוג שהוא, אשר נצברו במהלך חייה המשותפים עם המנוח, (לטענתה, 11 שנים קודם לקיץ 1997, ט.ס), בין אם הזכויות הועברו בחייו של המנוח על שם בנו ונכדיו, ובין אם אלה ירשו את הנכסים לאחר מותו- הינם שלה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.