www.what2do.co.il

התנגדות לסמכות בית הדין הרבני על ידי ידועה בציבור - ענייני ירושה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 02/12/2010
התנגדות לסמכות בית הדין הרבני על ידי ידועה בציבור - ענייני ירושה

בית המשפט העליון נדרש לדון בעתירה אשר הוגשה לפתחו על ידי ידועה בציבור. התובעת טענה כי יורשיו הביולוגיים של המנוח, הגישו ללא הסכמתה עתירה למתן צו ירושה בבית הדין הרבני. לטענתה, יש לבטל את הצו ולהעביר את הדיון לבית המשפט לענייני משפחה. כאן המקום לציין כי העילה העומדת מאחורי טענתה של העותרת הייתה אי ההכרה ההלכה היהודית במושג "ידועים בציבור" (פרי פסיקתו של בית המשפט).

 

במקרה דנן, המנוח הלך לעולמו מבלי להותיר צוואה, וילדיו הגיעו לבית הדין הרבני על מנת שימציא בעבורם צו ירושה. הבקשה פורסמה בעיתונות כנדרש ולאחר שני דיונים ניתן צו הירושה בדצמבר 2000. בינואר 2001, לאחר שחרורה של העותרת מאשפוז בבית החולים, פנתה היא אל הרשם לענייני ירושה וגילתה כי הוגשה בקשה למתן צו ירושה.

 

      קראו גם:

 

בעקבות תשובתו החיובית, פנתה העותרת אל בית הדין הרבני לאחר כחודש בבקשה כי יימנע מלדון בצו הירושה. בינתיים נודע לעותרת כי כבר ניתן צו ירושה, והלה הגישה התנגדות לקיומו בהיעדר סמכות. בעקבות דחיית ערעוריה ובקשותיה בבתי הדין הרבני, עתרה האחרונה לבג"ץ.


בית הדין הרבני היה חייב לקבל את הסכמתה של הידועה בציבור

 

בית המשפט העליון קבע כי דין עתירתה של הידועה בציבור להתקבל. לדברי השופטים בפסק הדין, סמכותו של בית הדין איננה נוצרת עקב הסכמתם של מקצתם של הנוגעים בדבר, ומי שנוגע בדבר גם אינו חייב להביע התנגדות מפורשת לסמכותו של בית הדין כדי לשלול סמכותו.

 

לאור לשון חוק הירושה, דרושה הסכמה פוזיטיבית לשם הקניית סמכות לבית הדין הרבני, היינו די בכך שנוגע בדבר לא הביע הסכמה בכתב, כדי שהסמכות של בית הדין הדתי לא תקום ולא תתגבש כלל.


השופטים ציינו כי יתכנו, כמובן, מצבים בהם אין כל הנוגעים בדבר ידועים בשלב בו נערכת הפנייה לבית הדין, ולכאורה נמצאים בפני בית הדין כל הנוגעים בדבר.

 

אולם, די בכך, למשל, שבבקשה יפורטו שמות של אנשים נוספים שעשויים לרשת ושלא ביטאו הסכמתם לסמכות השיפוט בכתובים, או כי יפנו לבית הדין, בעקבות התובענה המקורית, אנשים נוספים הטוענים לקיום עניין בעיזבון, אף כי מעמדם נתון במחלוקת, כדי שסמכותו של בית הדין לא תתגבש כלל, מעיקרה, כל עוד אין בידיו הסכמה בכתב מידי כל אחד ואחד מאלו.

 

לסיכום, הצו בוטל והדיון יערך בבית המשפט לענייני משפחה


‎העולה מן האמור, בית המשפט העליון קבע כי שאלת מעמדה של הידועה בציבור חייבת להתברר בבית המשפט לענייני משפחה. התוצאה היא כי תוקפו של צו הירושה מותלה בזה ואין לפעול על פיו כל עוד לא ניתן פסק דין בבית המשפט לענייני משפחה.

 

 

השופטים ציינו כי "אין בכך חלילה משום פגיעה בכבודו של בית הדין הרבני שישב על מדין. מדובר בעניין של סמכות פרסונאלית הנובע מהסדרי סמכות השיפוט המקבילה". השופטים הוסיפו כי במידה ובית המשפט לענייני משפחה יגיע למסקנה שאין בסיס לטענתה של העותרת בדבר היותה ידועה בציבור של המנוח, הרי לפי מסקנה זו יעמוד צו הירושה בתוקפו.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מזונות אישה ידועה בציבור, אימתי?

האם אישה אשר הינה ידועה בציבור זכאית למזונותיה לפני הפרידה ואחריה? 

כוונת שיתוף בין ידועים בציבור

האם כל אימת שבני זוג מוגדרים "ידועים בציבור", חלה עליהם הלכת השיתוף? כיצד בוחן בית המשפט את סוגייה זו? על מי מוטל נטל ההוכחה?  

ידועים בציבור - נסיבות שונות וראייתן בעיני הפסיקה

במישור היחסים הפנימיים, תוביל הכרה בבני הזוג כ"ידועים בציבור", בין היתר, להחלת מערכת דיני הגירושין על הצדדים בעת הפירוד. כך, עשוי הידוע בציבור להיות מחויב במזונות האישה (חובת מזונות מכוח תום הלב לזון את הידועה בציבור, מה שנקרא מזונות אזרחיים, תשלום מדור לאישה, חלוקת הרכוש שנצבר על פי כללי חזקת השיתוף, זכויות פנסיה שצבר הידוע בציבור, ויתכן אף זכאות לנכסי קריירה)... 

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

כיצד מחלקים רכוש בעת פרידת בני זוג ידועים בציבור? כיצד מחולק הרכוש במקרה של צוואה וירושה? קראו עוד...  

החלת חזקת השיתוף בבני הזוג ידועים בציבור, אימתי?

החוק הישראלי מכיר בזכויות רבות של "ידועים בציבור כנשואים", זכויות המוקנות להם מכוח חייהם המשותפים, אף בהעדר נישואים כדין ... מה לגבי הרכוש? 

ידועה בציבור וזכויות בירושה

ידועה בציבור וזכויות בירושה

מחלוקת בשאלה האם הנתבעת היתה ידועה בציבור של המנוח לנושא זכויות בירושה ... 

בקשה לצו ירושה של ידוע בציבור של המנוחה

שארי בשרה של המנוחה הגישו התנגדות בטענה להיותם יורשיה על פי חוק 

מזונות בציבור החרדי

פסה"ד עוסק בבחור ישיבה הלומד במסגרת פנימייתית ושעבר את גיל 18, שהוריו חרדים משתי חצרות חסידיות שונות וקיים סכסוך מתמשך ביניהם 

דחיית תביעה נגד הידוע בציבור בעילת עושק

דחיית תביעה לפסק דין הצהרתי ששל תובעת את הידוע בציבור שלה לשעבר בין היתר בעילת עושק 

תביעה לעזבון של שתי ידועות בציבור

תביעתה של התובעת כנגד עיזבונו של המנוח, ליתן פסק דין הצהרתי בדבר זכויותיה הנטענות כידועתו בציבור (עת היה בין החיים, ט.ס), ולהצהיר כי מחצית מכל הזכויות מכל מין וסוג שהוא, אשר נצברו במהלך חייה המשותפים עם המנוח, (לטענתה, 11 שנים קודם לקיץ 1997, ט.ס), בין אם הזכויות הועברו בחייו של המנוח על שם בנו ונכדיו, ובין אם אלה ירשו את הנכסים לאחר מותו- הינם שלה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.