www.what2do.co.il

הסכם ממון לאחר גירושין - אישור למרות חתימה של מיופה כוח, האמנם?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 21/06/2011
הסכם ממון לאחר גירושין - אישור למרות חתימה של מיופה כוח, האמנם?

בני זוג לשעבר ערכו ביניהם הסכם לאחר גירושין ובמסגרתו הוסכם על העברת זכויות בדירה המשותפת לידי המבקשת ללא תמורה. הגבר לא חתם על ההסכם ובא כוחו חתם על המסמך על ידי "יפויי כוח בלתי חוזר". האם מדובר בהסכם חתום והאם בנסיבות אלו ההסכם מקיים את תנאי הדין? בית המשפט נדרש לבחון סוגיה זו.

 

      קראו עוד בתחום:


כאמור, מדובר בהסכם אשר עניין אחד בלבד לו – דירת המגורים המשותפת. במקרה דנן, עורך דינו של הגבר חתם על ההסכם מכוח יפוי כוח, אך יפויי כוח זה לא כלל ציון ברור שהוא מאפשר חתימה על הסכם גירושין או כל הסכם כלשהו מול גרושתו של לקוחו. יש לציין כי בית מהשפט ערך בירור עם הגבר באמצעות הטלפון והאחרון אישר את חתימת עורך דינו בשמו. לדבריו, הוא אינו יכול להגיע לישראל ועל כן הוא נאלץ להיעזר בעניין זה בשירותיו של בא כוחו.

 

מה בין חוק השליחות לדיני משפחה?


סעיף 1 לחוק השליחות קובע כי כל פעולה משפטית הינה נושא לשליחות, וזאת כל אימת שלא מדובר ב"פעולה שלפי מהותה או על פי הדין יש לבצע אותה באופן אישי". מכאן נובע כי חתימה עם חוזה או הסכם הינה פעולה משפטית אשר ניתן לבצעה על ידי שלוח. האם הדברים יפים גם כאשר מדובר בהסכם בין בני זוג?


חוק השליחות מונה מספר פעולות אשר לא ניתן לבצע באמצעות שלוח. הנשיא (בדימוס) אהרון ברק, התייחס לכך בפסיקתו. "אכן, כל פעולה משפטית ניתן לבצע באמצעות שלוח, וזאת כל אימת שלא מדובר בפעולה מיוחדת אשר יש לבצעה באופן אישי לפי מהותו או על פי הדין. החשיבות של ביצוע פעולה משפטית באופן אישי נבחנת על פי הוראותיו של הדין, מהות הפעולה, זהותו ותכונותיו האישיות של המבצע, מהות העניין, מתוקף הסכם וכדומה"


במילים אחרות. במקום בו הדין קובע כך, פעולה משפטית תהיה מבוצעת באופן אישי ולא לפי חוק השליחות. הגבלת הדין יכולה להיות מפורשת (לדוגמא, חוק הירושה קובע כי צוואה לא תיערך אלא על ידי המצווה) או משתמעת (על ידי בחינת מטרת החוק – האם זו תוגשם כהלכה במידה ופעולה מסוימת תתבצע בידי שלוח או שמא יש להורות על ביצועה באופן אישי בלבד).


בית המשפט נדרש במקרה זה לבחון את החיקוק הרלבנטי לענייני הסכמים במשפחה. דהיינו, האם היות וההסכם דנן התייחס לדירת בני הזוג, ניתן היה לקבוע כי עסקינן בהסכם ממון. או שמא, מכיוון שבני הזוג ערכו את ההסכם לאחר הגירושין, מדובר בהסכם רגיל הכפוף להוראות חוק החוזים? יצוין כי במידה ומדובר בהסכם ממון, הרי שהדרישה לחתימה אישית של בני הזוג הינה דרישה מהותית. במקרה כזה, ציין השופט, ספק רב אם יהיה אפשר להכיר בחתימתו של עורך הדין.

 

לא הסכם ממון אך הסכם זוגי בתוך המשפחה


בפסק הדין נכתב כי בני הזוג דכאן אינם בני זוג כמשמעות המונח בחוק יחסי ממון בין בני זוג ועל כן ההסכם איננו בבחינת הסכם ממון. אי לכך, אין חובה לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה ולכאורה אין מניעה כי שלוח כגון בא כוח אחד הצדדים יחתום בשם מרשו על המסמך.

 

עם זאת, בית המשפט קבע במקרה זה כי מדובר עדיין בחוזה זוגי, חרף העובדה שההסכם נחתם לאחר הגירושין. נקבע כי אין לקבל את אישורו על ידי חתימתו בידי מיופה כוח ואין לאשרו בטרם בית המשפט התרשם כי הצדדים חתמו על ההסכם מתוך רצון טוב וחופשי ולאחר שהבינו את מהותו.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הסכם ממון שלא אושר

עקרונית, הסכם ממון בטרם נישואין שלא אושר ע"י הערכאה משפטית הקבועה בחוק ... הינו חסר תוקף משפטי, וככזה לא ניתן לתבוע את קיומו 

מה ניתן להכיל בהסכם ממון?

חשיבותו העיקרית של הסכם ממון היא בהסדרת חלוקת הרכוש והממון בין בני הזוג. באופן זה מוגדרים מראש זכויות ונכסים של כל אחד מבני הזוג ... 

שינוי הסכם ממון

האם ניתן לשנות או לבטל הסכם ממון לאחר שאושר?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.