הסכם ממון הינו הסכם אשר במסגרתו קובעים בני זוג כיצד יחולק רכושם בעת פרידה או גירושין. היות ומערכת היחסים בין בני זוג איננה כמערכת יחסים בין שני צדדים עסקיים, כפוף הסכם ממון למספר תנאים כגון דרישת כתב ואישורו בבית המשפט. עד לאחרונה, ניתן היה לערוך הסכם ממון אך ורק בין זוגות נשואים. בפסק דין אשר ניתן בבית המשפט העליון, בע"א 640/82 כהן נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד ל"ט (1) 673, נקבע שהוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג, אשר נוגעות גם להסכמי ממון, אינן חלות אלא על בני זוג נשואים.
זוגות ידועים בציבור אשר לא באו בברית הנישואין, נאלצו לערוך הסכם לחיים משותפים (הסכם אשר זכה לכינויים שונים כגון "הסכם לחיי משפחה", "הסכם לנישואים אזרחים" וכדומה). לאחרונה שונתה הלכה זו, בעקבות פסיקתה של השופטת דורנר ברע"א 6854/00 הי"מ נ' זמר, פ"ד נד (5) 491.
קראו עוד בתחום:
- מגורים לא משותפים ומשמעותם לשם הוכחת ידועים בציבור
- מזונות אישה ידועה בציבור, אימתי?
- חלוקת נכסים עסקיים בין ידועים בציבור, האמנם?
- כוונת שיתוף בין ידועים בציבור
בפסק דין זה נקבע כי המשיבים, אשר היו ידועים בציבור, יוכלו להסדיר את יחסיהם הרכושיים במסגרת הסכם ממון שיוגש לאישור בית המשפט לענייני משפחה. יצוין כי הסכם הממון בין בני הזוג בפרשת זמר אושר מכוח סעיף 3(ג) לחוק בית המשפט לענייני משפחה ולא מכוח חוק יחסי ממון בין בני זוג. היועץ המשפטי לממשלה ערער על החלטה זו וערעורו נדחה. בפסק הדין נקבע כי הוראות חוק יחסי ממון, והוראות חוק בתי המשפט לענייני משפחה, משלימות אלה את אלה.
השופטת דורנר כתבה בפסק הדין כי בית המשפט אמור למלא את החסר בחוק יחסי ממון, אשר אינו מתייחס לבני זוג ידועים בציבור. קל וחומר כאשר בחברה הישראלית חיים כיום כ-40,000 בני זוג ידועים בציבור (ואף יותר). שילוב החוקים הנ"ל מאפשר גם לבני זוג אלו ליהנות מהיכולת לערוך הסכם ממון להסדרת סוגיות רכושיות הקשורות בחיים המשותפים.
פסק דין זמר נתן את האות לשורה של פסקי דין בעניין זה. לדוגמא, בתמ"ש (ת"א) 6960/03 ק' צ. וי' מ. (ניתן ב-21.11.04), נקבע כי בית המשפט רשאי לאשר הסכם ממון בין ידועים בציבור חד מיניים מכוח סעיף 2(א) לחוק בית המשפט לענייני משפחה. עניין זה בא לידי ביטוי גם בין שני גברים אשר מנהלים משק בית משותף וחיי משפחה, בתמ"ש (ת"א) 3140/03 ר.א. ול.מ.פ. (ניתן ביום 16.2.04).