www.what2do.co.il

ביטול הסכם ממון מחמת התנהגות

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 12/09/2011
ביטול הסכם ממון מחמת התנהגות

סעיף 1 לחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973, קובע כי הסכם ממון הינו הסכם אשר מטרתו להסדיר את יחסי הממון בין בני הזוג. החוק קובע עוד כי שינוי כל הסכם כזה יהיה בכתב ויש להביא את ההסכם לאישורו של בית המשפט. הסכם ממון, אשר נערך בכתב וזכה לאישור בית המשפט או ערכאה מוסמכת אחרת, הינו הסכם בעל תוקף של פסק דין.

 

המקרים בהם ניתן יהיה לבקש את ביטולו של הסכם ממון אשר קיבל תוקף של פסק דין אינם רבים ונחשבים לחריגים ונדירים. בית המשפט איננו נוטה להיעתר לתביעות לביטול הסכם ממון וזאת בשל אופיו המיוחד של הסכם זה כהסכם אשר נערך בין בני זוג.

 

      קראו עוד בתחום:


ניתן ללמוד על חשיבותו של הסכם הממון מבחינת המחוקק לפי קביעתו הקטגורית של החוק לכך כי כל שינוי אשר ייעשה בהסכם ממון צריך להיות בכתב ובתנאים המפורטים בחוק יחסי ממון. כמו כן, חשיבותו של הסכם זה נלמדת גם מהחובה להביאו לאישור בפני ערכאה מוסמכת אשר תאשר אותו. ערכאה זו איננה מאשרת הסכם ממון כל אימת שלא הוכח בפניה שהצדדים חותמים על ההסכם מתוך גמירות דעת, רצון חופשי וכאשר הם מבינים את האמור בו (על משמעותו ותוצאותיו).


הלכה פסוקה היא כי הפרוצדורה אשר מאפשרת את אישורו של הסכם הממון (הגשתו לאישור, עריכתו בכתב וכו') איננה לשם שמיים אלא נועדה היא להבטיח כי בני הזוג העורכים את ההסכם אכן מודעים לתוכנו ולהשלכותיו. לאחר שבית המשפט (או הערכאה המוסמכת) מעניקים להסכם את האישור הדרוש, ההסכם הינו בעל תוקף כפסק דין, ושינויו קשה כשינוי פסק דין חלוט.


ייחודו של הסכם הממון נעוץ אפוא בכך שקיומו דוחה את תכולתו של הסדר איזון המשאבים (דרך חלוקת רכוש בין בני זוג לפי חוק יחסי ממון). עם זאת, ישנם מקרים בהם בית המשפט ייעתר לבטל הסכם ממון, או סעיפים ממנו (כמו גם סעיפים ממוניים בהסכם גירושין), וזאת כאשר הוכח כי נפל פגם בכריתת ההסכם מחמת עושק, הטעיה או טעות. הדברים קשים עוד יותר כאשר מתבקש ביטול הסכם ממון מחמת התנהגות הצדדים. לאמור, הצדדים הבינו את ההסכם וחתמו עליו מתוך גמירות דעת. אך התנהגותם בפועל רוקנה את ההסכם מתוכנו ועל כן יש לבטלו.

 

דוגמא לפסק דין


בני זוג התחתנו בשנת 1998 בנישואים אזרחיים בקפריסין, והתגרשו כ-11 שנים לאחר מכן. שנה ושלושה חודשים לאחר הנישואים, ערכו בני הזוג הסכם ממון אשר הובא לאישורו של בית המשפט לענייני משפחה. לאחר הגירושין הגישה האישה תביעה אשר כותרתה פסק דין הצהרתי ופירוק שיתוף.

 

במסגרת תביעתה הנ"ל, עתרה האישה להצהיר כי הסכם אשר נחתם בין הצדדים דינו להתבטל ועל כן היא זכאית למחצית הזכויות והנכסים אשר רשומים על שם בעלה לשעבר. התובעת טענה כי הצדדים ביטלו בהתנהגותם במרוצת השנים את ההסכם. לדבריה, היות והם לא קיימו את ההפרדה הרכושית הקבועה בהסכם, אין לו כיום תוקף משפטי.

 


התובעת טענה, למשל, כי בניגוד להוראות ההסכם הקובעות כי כל משכורת נכנסת תהיה שייכת למרוויח אותה, משכורתה נכנסה במשך שנים לחשבון הבנק של בעלה. בית המשפט קבע כי דין התביעה להידחות. בפסק הדין נקבע כי בניגוד לטענותיה של התובעת, ההפרדה הרכושית בין הצדדים התקיימה הלכה למעשה. הבעל שמר לאורך השנים על רכושו, לא שינה את רישום הרכוש על שמה של אשתו, ולא ביצע כל פעולה המעידה על שיתוף או כוונת שיתוף.

 

הפקדת משכורתה הצנועה של האישה אינה מעידה על ביטול הסכם הממון


לגבי הפקדת משכורתה של התובעת, נקבע בבית המשפט כי אין בכך כדי להוכיח כוונת שיתוף או סטייה מהוראות ההסכם. בהסכם הממון נכתב כי כל צד ישמור על משכורתו כאשר "הכל כפוף למוסכם בהסכם זה". ההסכם מדבר על חיים משותפים ועל כלכלת הבית, קבע השופט. אי לכך, לא ניתן לראות בהפקדת משכורתה "הצנועה" של התובעת בחשבון הבנק של הנתבע כדי התנהגות אשר מבטלת את ההסכם או קובעות זכויות ממוניות אחרות מהקבוע בו.


העובדה כי הנתבע הינו בעל נכסים, בעוד התובעת הינה חסרת נכסים, אינה יכולה להוות עילה לסטייה מהאמור בהסכם שקיבל תוקף של פסק דין על ידי בית המשפט. לא אחת, הסכמי ממון קובעים הסדרים לאו דווקא שוויוניים בין בני זוג אשר נועדו להגן על רכושם הפרטי של הצדדים מפני חלוקת רכוש "בלתי צודקת" בגירושין. "לפיכך", קבע השופט, "למצבם הכלכלי של הצדדים לאחר חתימת ההסכם לא אמור להיות משקל בשאלה האם יש להורות על ביטול ההסכם".
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הסכם ממון שלא אושר

עקרונית, הסכם ממון בטרם נישואין שלא אושר ע"י הערכאה משפטית הקבועה בחוק ... הינו חסר תוקף משפטי, וככזה לא ניתן לתבוע את קיומו 

מה ניתן להכיל בהסכם ממון?

חשיבותו העיקרית של הסכם ממון היא בהסדרת חלוקת הרכוש והממון בין בני הזוג. באופן זה מוגדרים מראש זכויות ונכסים של כל אחד מבני הזוג ... 

שינוי הסכם ממון

האם ניתן לשנות או לבטל הסכם ממון לאחר שאושר?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.