www.what2do.co.il

ידועים בציבור על בסיס טיוטת הסכם לחיים משותפים?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 02/12/2010
ידועים בציבור על בסיס טיוטת הסכם לחיים משותפים?

האם טיוטת הסכם לחיים משותפים, אשר לא נחתמה על ידי הצדדים, מהווה עילה להכרה באדם בתור ידוע בציבור של בן זוגו? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה בירושלים במסגרת קרב ירושה בין ילדיו של מנוח לבין בת זוגתו.


התובעת טענה כי הייתה היא הידועה בציבור של המנוח בעוד בני משפחתו של המנוח טענו כי היחסים בין הצדדים לא היו על בסיס משק בית משותף וחיי משפחה. הנתבעים הגדירו את הקשר בין המנוח לבין התובעת כקשר מוגדר ומצומצם אשר התחיל בתור היות התובעת אשת לוויה וחברה אשר נהגה ללון בביתו. הנתבעים הודו כי התובעת נהגה ללון לעיתים בביתו של המנוח ואף סייעה לו כשחלה. עם זאת, סיוע זה, לטענתם, היה על בסיס הסכמה ברורה ומפורשת בין התובעת לבין המנוח. אחד מבניו של המנוח אף הגדיר את היות התובעת "פיליפינית משודרגת".


בית המשפט לענייני משפחה קבע כי יש לבכר את גרסתה של התובעת על פני גרסת בני משפחתו של המנוח. במסגרת ההליך המשפטי נשמעו עדים רבים מטעם הצדדים ונקבע כי התובעת עמדה בנטל ההוכחה המוטל עליה להכרתה בתור ידועה בציבור לצרכי חוק הירושה.

 

סעיפי ההסכם - כוונה סובייקטיבית של שיתוף


השופט קיבל את טענות התובעת ממספר טעמים. ראשית, התובעת צרפה לתביעת ה טיוטת הסכם לחיים משותפים אשר יזם המנוח. חרף העובדה שטיוטה זו לא נחתמה מעולם, הצדדים הסכימו כי מדובר בהסכם אשר משקף את ההבנות בין התובעת לבין המנוח. טיוטה זו נשאה את הכותרת "הסכם לחיים משותפים בין בני זוג".

 

 

כמו כן, בפרק ההקדמה צוין כי החתומים על ההסכם מצהירים שהם פנויים לקיים קשר זוגי ומשפחתי והאיש מזמין את האישה לדור עמו בביתו. בסעיף אחר בהסכם נכתב כי הצדדים מסכימים לחיות ביחד כבני זוג מתוך מסירות, אהבה, נאמנות וכבוד הדדי. ההסכם קבע עוד כי הסמכות לגבי תוקפו של ההסכם (לרבות הפרתו, אכיפתו, יישומו והחלתו) נתונה לבית המשפט לענייני משפחה בירושלים.


השופט ציין כי היה בטיוטה זו, למרות שלא נחתמה, בכדי להעיד על כך שהמנוח והתובעת ראו את הקשר ביניהם, מבחינה סובייקטיבית, כקשר של בני זוג ידועים בציבור.

 

התובעת צורפה לפוליסת ביטוח החיים של המנוח


טעם נוסף אשר במסגרתו קיבל השופט את טענות התובעת היה העובדה כי המנוח ציין את שמה של התובעת בתור המוטבת היחידה בפוליסת ביטוח החיים שלו. הנתבעים ניסו לטעון כי רישומה של התובעת בפוליסת ביטוח החיים נועד להבטיח את שכרה בתור המטפלת הסיעודית של המנוח. עם זאת, השופט ציין כי גרסה זו הייתה חסרה תשתית עובדתית ומדובר במעשים מפורשים שנעשו על ידי המנוח והיה בהם בכדי להורות על גמירות דעתו בעניין זה.


התובעת הציגה בפני בית המשפט ברכה אשר קיבלה מילדיו של המנוח ליום הולדתה. בברכה זו איחלו הילדים לתובעת שהיא והמנוח יזכו לימים מאושרים וטובים ביחד. השופט ציין כי ברכה זו יושבת בסתירה לטענת הנתבעים כי מדובר בתובעת שהייתה מטפלת של המנוח (לשיטתם, הא ותו לא).


לסיכום, רישומה של הטובעת בפוליסת ביטוח החיים של המנוח, בצירוף עם טיוטת ההסכם שהוצגה בבית המשפט, היו עדויות קבילות להכרה באישה בתור ידועתו בציבור של המנוח.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מזונות אישה ידועה בציבור, אימתי?

האם אישה אשר הינה ידועה בציבור זכאית למזונותיה לפני הפרידה ואחריה? 

כוונת שיתוף בין ידועים בציבור

האם כל אימת שבני זוג מוגדרים "ידועים בציבור", חלה עליהם הלכת השיתוף? כיצד בוחן בית המשפט את סוגייה זו? על מי מוטל נטל ההוכחה?  

ידועים בציבור - נסיבות שונות וראייתן בעיני הפסיקה

במישור היחסים הפנימיים, תוביל הכרה בבני הזוג כ"ידועים בציבור", בין היתר, להחלת מערכת דיני הגירושין על הצדדים בעת הפירוד. כך, עשוי הידוע בציבור להיות מחויב במזונות האישה (חובת מזונות מכוח תום הלב לזון את הידועה בציבור, מה שנקרא מזונות אזרחיים, תשלום מדור לאישה, חלוקת הרכוש שנצבר על פי כללי חזקת השיתוף, זכויות פנסיה שצבר הידוע בציבור, ויתכן אף זכאות לנכסי קריירה)... 

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

כיצד מחלקים רכוש בעת פרידת בני זוג ידועים בציבור? כיצד מחולק הרכוש במקרה של צוואה וירושה? קראו עוד...  

החלת חזקת השיתוף בבני הזוג ידועים בציבור, אימתי?

החוק הישראלי מכיר בזכויות רבות של "ידועים בציבור כנשואים", זכויות המוקנות להם מכוח חייהם המשותפים, אף בהעדר נישואים כדין ... מה לגבי הרכוש? 

ידועה בציבור וזכויות בירושה

ידועה בציבור וזכויות בירושה

מחלוקת בשאלה האם הנתבעת היתה ידועה בציבור של המנוח לנושא זכויות בירושה ... 

בקשה לצו ירושה של ידוע בציבור של המנוחה

שארי בשרה של המנוחה הגישו התנגדות בטענה להיותם יורשיה על פי חוק 

מזונות בציבור החרדי

פסה"ד עוסק בבחור ישיבה הלומד במסגרת פנימייתית ושעבר את גיל 18, שהוריו חרדים משתי חצרות חסידיות שונות וקיים סכסוך מתמשך ביניהם 

דחיית תביעה נגד הידוע בציבור בעילת עושק

דחיית תביעה לפסק דין הצהרתי ששל תובעת את הידוע בציבור שלה לשעבר בין היתר בעילת עושק 

תביעה לעזבון של שתי ידועות בציבור

תביעתה של התובעת כנגד עיזבונו של המנוח, ליתן פסק דין הצהרתי בדבר זכויותיה הנטענות כידועתו בציבור (עת היה בין החיים, ט.ס), ולהצהיר כי מחצית מכל הזכויות מכל מין וסוג שהוא, אשר נצברו במהלך חייה המשותפים עם המנוח, (לטענתה, 11 שנים קודם לקיץ 1997, ט.ס), בין אם הזכויות הועברו בחייו של המנוח על שם בנו ונכדיו, ובין אם אלה ירשו את הנכסים לאחר מותו- הינם שלה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.