www.what2do.co.il

דמי שימוש ראויים בגין מגורי ידועה בציבור

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 25/05/2011
דמי שימוש ראויים בגין מגורי ידועה בציבור

סעיף 1 לחוק עשיית עושר ולא במשפט, תשל"ט-1979 קובע כי מי שקיבל נכס, טובת הנאה או שירות, שלא על פי זכות שבדין, חייב להשיב למזכה את הזכייה ואם לא ניתן להשיב הזכייה בעין, עליו לשלם את שוויה. שלושה יסודות מרכיבים תביעה מכוח סעיף 1 לחוק הנ"ל – האם המתעשר או הזוכה קיבל נכס או טובת הנאה, האם ההתעשרות האמורה באה לזוכה מן המזכה (על חשבון המזכה) והאם ההתעשרות על חשבון המזכה נעשתה שלא פי זכות שבדין.

 

תובעת ואביה (הנתבע) מחזיקים באופן שווה בזכויות בדירה (מכוח ירושת האם). האם מגוריה של בת זוגו החדשה של האב מחייבים את האחרון לשלם דמי שימוש ראויים לבתו בגין השימוש בנכס? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה.

 

המחלוקת המשפטית בין הצדדים עסקה בשאלה האם זכאית התובעת לדמי שימוש ראויים מהנתבעת, אם לאו. התובעת ביססה את תביעתה על חוק עשיית עושר ולא במשפט, והגישה כנגד הנתבעים תביעה על סך 55,000 שקלים.

 

אמה של התובעת, ואביה הנתבע, היו נשואים ובבעלותם הייתה דירה אשר הזכויות בה התחלקו באופן שווה ביניהם. בשנת 1986, עת נפטרה אם התובעת, הגיש הנתבע התנגדות לקיום צוואה. בסופו של הליך פשרה נקבע כי מחצית הזכויות אשר היו שייכות לאמה של התובעת יעברו לבתה, ואילו המחצית השנייה תישאר בידי הנתבע.

 

כמו כן, הוסכם כי הנתבע ימשיך לגור בנכס עד לסוף ימיו ללא כל צורך בתשלום. בינואר 2002, טענה התובעת, נתגלה לה כי הנתבע שיכן בדירה במשך ארבע שנים, ללא רשות, את הנתבעת. בעקבות כך, הגישה התובעת דרישה לדמי שימוש ראויים בגין מגוריה של הנתבעת בנכס.


הסוגיה המשפטית


הנתבע טען כי הוא והנתבעת הם ידועים בציבור, והיות והוא בעליה של מחצית הדירה, היה הוא רשאי להכניס לדירה את בת זוגתו. בית המשפט קבע כי שני היסודות הראשונים לחוק התקיימו במקרה זה, אך שלילת היסוד השלילי חייבת להביא לדחיית התביעה.

 

      קראו עוד בתחום זה:


מבחינת היסוד הראשון, נקבע כי מגוריה של הנתבעת בדירה יכולים להיות כ"טובת הנאה" וזאת משום שמגוריה לא חויבו בתשלום דמי שכרות או תשלום אחר לבעלים החוקיים – ביניהם התובעת. כמו כן, נקבע כי היסוד השני מתקיים אף הוא וזאת משום שטובת ההנאה (לפחות מחציתה) באה לנתבעת על חשבונה של התובעת. התביעה נדחתה בגין אי התקיימות היסוד השלישי. שאלת המפתח בעניין יסוד זה הייתה האם ההתעשרות האמורה של הנתבעת, כפי שהיא באה לידי ביטוי במקרה דנן, הייתה שלא כדין.

 

התובעת והנתבע היו בעלי הזכויות בדירה וביניהם נחתם הסכם פשרה אשר הסדיר את השימוש בנכס. בהסכם הפשרה, אשר הינו הסכם שיתוף לפי סעיף 29 לחוק המקרקעין, הנתבע היה זכאי לגור בדירה עד יומו האחרון. כמו כן, סוכם כי התובעת לא תהיה זכאית לנקוט כנגד הנתבע בכל צעד משפטי, ולא תוכל להתגורר בדירה עד לפטירתו (או עד להסכמה בין הצדדים).

 

זכותו של שותף במקרקעין לגור עם בת זוגתו הידועה בציבור


אכן, הלכה היא כי שותף בנכס אינו רשאי לאפשר את שימושו של צד שלישי במקרקעין ללא אישור השותף האחר. עם זאת, במקרה זה מדובר בנסיבות אשר מצדיקות את הפעולה כאמור. הסכם הפשרה התיר לנתבע לגור בנכס לשימושו ולצרכיו מבלי לשמש דמי שימוש ראויים.

 

כמו כן, ההסכם לא נקט בלשון ברורה לגבי זכותו של הנתבע לגור בדירה לבדו בלבד. יתרה מכך, התובעת התחייבה שלא לנקוט בכל הליך משפטי כנגד הנתבע ולא לפעול למימוש זכויותיה או מגוריה בנכס. הסכם הפרשה קיבל תוקף של פסק דין בבית המשפט המחוזי.


באשר לזכותו של אדם לגור עם בני משפחתו בדירה בה הוא בעל זכויות חלקיות, נכתב בע"א 458/82 עדה וילנר נ' ורה גולני פד"י מב(1), 49, עמ' 64-65, על ידי כב' השופטת נתניהו - "מניעה מאדם לגור בנכס עם בני משפחתו הופכת את השימוש שהאחרון עושה בדירה כשימוש בלתי אמיתי והנכונות לשימוש כזה מאת השותף המחזיק תהיה ריקה מתוכן".

 

לסיכום, נקבע כי אין להפריד בין השימוש של הנתבע בנכס לבין השימוש שנעשה עת החליט הנתבע לגור במקום עם בת זוגתו.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מזונות אישה ידועה בציבור, אימתי?

האם אישה אשר הינה ידועה בציבור זכאית למזונותיה לפני הפרידה ואחריה? 

כוונת שיתוף בין ידועים בציבור

האם כל אימת שבני זוג מוגדרים "ידועים בציבור", חלה עליהם הלכת השיתוף? כיצד בוחן בית המשפט את סוגייה זו? על מי מוטל נטל ההוכחה?  

ידועים בציבור - נסיבות שונות וראייתן בעיני הפסיקה

במישור היחסים הפנימיים, תוביל הכרה בבני הזוג כ"ידועים בציבור", בין היתר, להחלת מערכת דיני הגירושין על הצדדים בעת הפירוד. כך, עשוי הידוע בציבור להיות מחויב במזונות האישה (חובת מזונות מכוח תום הלב לזון את הידועה בציבור, מה שנקרא מזונות אזרחיים, תשלום מדור לאישה, חלוקת הרכוש שנצבר על פי כללי חזקת השיתוף, זכויות פנסיה שצבר הידוע בציבור, ויתכן אף זכאות לנכסי קריירה)... 

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

כיצד מחלקים רכוש בעת פרידת בני זוג ידועים בציבור? כיצד מחולק הרכוש במקרה של צוואה וירושה? קראו עוד...  

החלת חזקת השיתוף בבני הזוג ידועים בציבור, אימתי?

החוק הישראלי מכיר בזכויות רבות של "ידועים בציבור כנשואים", זכויות המוקנות להם מכוח חייהם המשותפים, אף בהעדר נישואים כדין ... מה לגבי הרכוש? 

ידועה בציבור וזכויות בירושה

ידועה בציבור וזכויות בירושה

מחלוקת בשאלה האם הנתבעת היתה ידועה בציבור של המנוח לנושא זכויות בירושה ... 

בקשה לצו ירושה של ידוע בציבור של המנוחה

שארי בשרה של המנוחה הגישו התנגדות בטענה להיותם יורשיה על פי חוק 

מזונות בציבור החרדי

פסה"ד עוסק בבחור ישיבה הלומד במסגרת פנימייתית ושעבר את גיל 18, שהוריו חרדים משתי חצרות חסידיות שונות וקיים סכסוך מתמשך ביניהם 

דחיית תביעה נגד הידוע בציבור בעילת עושק

דחיית תביעה לפסק דין הצהרתי ששל תובעת את הידוע בציבור שלה לשעבר בין היתר בעילת עושק 

תביעה לעזבון של שתי ידועות בציבור

תביעתה של התובעת כנגד עיזבונו של המנוח, ליתן פסק דין הצהרתי בדבר זכויותיה הנטענות כידועתו בציבור (עת היה בין החיים, ט.ס), ולהצהיר כי מחצית מכל הזכויות מכל מין וסוג שהוא, אשר נצברו במהלך חייה המשותפים עם המנוח, (לטענתה, 11 שנים קודם לקיץ 1997, ט.ס), בין אם הזכויות הועברו בחייו של המנוח על שם בנו ונכדיו, ובין אם אלה ירשו את הנכסים לאחר מותו- הינם שלה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.