שופטת בית המשפט לענייני משפחה בקריות, אספרנצה אלון, קבעה כי היא מחייבת אֵם להחזיר לאלתר את בתה הקטינה לנהריה ולהמשיך לימודיה בבית הספר בו למדה, זאת לאחר שהאם עברה עם הקטינה בסתר להתגורר באילת עקב סכסוך משמורת עם האב לגבי הקטינה.
המדובר בקטינה, כבת שש ו-9 חודשים, בת לאב ערבי-נוצרי ולאם נוצרייה ילידת רומניה, שהוריה נאבקים בשאלת המשמורת ובשאלת מקום מגוריה. האם מבקשת להגר עם הקטינה לרומניה, מקום הולדתה, והאב מתנגד ומבקש שהקטינה תגדל בארץ.
משהאם לא קיבלה את מבוקשה בישיבת קדם המשפט הראשונה שהתנהלה בביהמ"ש היא נקטה בצעד חד צדדי וקיצוני ועברה יחד עם הקטינה, בסתר ובמהלך חופשת החנוכה, להתגורר באילת.
קראו עוד בתחום:
- אמא לילד שהינו אזרח ישראלי - האם תקבל מעמד תושב?
- האם תועבר משמורת בגין אי שיתוף פעולה עם גורמי רווחה
- משמורת הקטינים בגין מעבר דירה של האם
בהחלטתה הדחופה חייבה השופטת אלון את האם להחזיר לאלתר את הקטינה לנהריה, תוך שבחנה את טובת הקטינה (סעיף 7 להחלטה) וכן קבעה כי ההורים הם שווי זכויות לקבוע את מקום מגורי הקטינה (סעיף 11 ו -12 להחלטה). השופטת הבהירה כי :
"עמדת המוצא היא כי חובה היה על האם לפנות, מבעוד מועד, לבית המשפט ולעתור בבקשה מתאימה וכן, ובעיקר, לאפשר לבית המשפט ולגורמים הטיפוליים לבחון את יכולתה של הקטינה למעבר זה, שהינו כאמור, על פי תוכניות האם מעבר זמני, עד להגירת הקטינה לרומניה. תוכנית מעבר היתה מסייעת לקטינה, מונעת ממנה זעזועים וטלטולים ובעיקר בודקת את חוסנה הנפשי. בצריך עיון האם היה זה גם תפקידו של האפוטרופוס לדין".
עוד קבעה השופטת כי לאם זכות לקבוע את מהלך חייה, אך מול זכותה זו יש לבחון את עיקרון טובת הילד (סעיף 13 להחלטה) , והבהירה: "לפיכך ונוכח העובדה כי האם פעלה בצורה חפוזה ובסתר ותוך שבית המשפט חוזר ומזהיר עצמו שלא לפקוד חטאי ההורים על הקטינה, אני בדעה כי טובת הקטינה, שהוריה ישתפו פעולה בנוגע לחייה, לא יערכו תנודות קיצוניות בחייה ללא הכנה מוקדמת, הקטינה לא תתחנך להסתיר תוכניות מהותיות מאביה ובעיקר נוכח שאלת ההגירה שתתברר עד תום שנת לימודים זו, אני מורה כדלקמן" .
מאחר והקטינה נמצאת באילת כשבועיים בלבד, מדובר בפרק זמן קצר ולפיכך חייבה השופטת את האם להעביר את הקטינה, תוך שהדגישה כי טובת הקטינה שהוריה ישתפו פעולה ביניהם, לא יערכו תנודות קיצוניות בחייה ללא הכנה מוקדמת ולא יחנכו את הקטינה להסתיר תוכניות מהותיות מההורה האחר.