www.what2do.co.il

האם בית המשפט לענייני משפחה יכול להמציא צו חיפוש לאיתור קטין?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 01/07/2025
האם בית המשפט לענייני משפחה יכול להמציא צו חיפוש לאיתור קטין?

אמנת האג הינה התשובה של הקהילה הבינלאומית לתופעה הקשה של הרחקת ילדים מהורה אחד תוך כדי חטיפתם על ידי ההורה השני למדינה אחרת. מטרתה של האמנה הינה להסדיר מתן "עזרה ראשונה" ולאפשר פעולה מיידית ודחופה ל"כיבוי הדלקה" ע"י החזרה מיידית של קטין חטוף למקום מגוריו הרגיל. מה יהיה הדין כאשר האם, אשר הוצא כנגדה צו להשבת קטין למקום מגוריו לפני כשנה וחצי, מתעלמת מפסק הדין ומסתירה את הקטין?


תביעה בעניין זה הוגשה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, על ידי אב אשר אישתו לשעבר חטפה את בנו. האישה מקפידה זה שנה וחצי להסתיר את הקטין תוך שהיא נמנעת מביצוע פסק הדין אשר ניתן בבית המשפט העליון, ובו ניקבע כי מקום מגוריו של הקטין הינו עם האב.

 

      קראו עוד בתחום:

 

עורך דינו של האב הגיע לביתה של האם בחברת שני שוטרים, בכדי להביא לחקירת מומחה את הטלפונים הניידים והמחשבים אשר ברשותה, על מנת לדלות מידע לצורך איתור הקטין. האם מיהרה להגיש ערעור לבית המשפט כנגד המצאת הצו וטענה כי בית המשפט לענייני משפחה אינו יכול להעניק צו חיפוש, אשר קשור לפקודת סדר הדין הפלילי. האם טענה כי הצו אינו חוקי, אינו חוקתי, ניתן בחוסר סמכות עניינית ותוך פגיעה חמורה ואסורה בזכויות יסוד.

 

האם קיימת לבית המשפט לענייני משפחה סמכות בעניין?


לצורך יישום הוראות אמנת האג, באופן היעיל ביותר להבטחת החזרתם המיידית של ילדים והשגת יתר יעדי האמנה, נקבעו הוראות לשיתוף פעולה ונקיטת הליכים. מטרתם של הוראות והליכים אלו הינה לגלות את מקום הימצאו של הילד אשר הורחק ו\או לא הוחזר. בין ההליכים המפורטים באמנה, מפורטת גם אפשרות של שימוש בסעדי ביניים נוספים כפי שמפורט בתק' 295 לסדר הדין האזרחי. תקנה זו מונה בן השאר המצאת צו המורה למשטרת ישראל לחקור את נסיבות החטיפה, לאתר את מקום הימצאו של הילד ולסייע לפקיד הסעד להביאו לפני בית המשפט.


זאת ועוד, ידוע כי הורה אשר ילדו נחטף רשאי לפנות לביהמ"ש בבקשה למתן סעדים לצורך איתור הילד החטוף. האמנה קובעת במפורש כי על הרשות השיפוטית לעשות כל שניתן על מנת לאתר את הקטין ולהבטיח את החזרתו להורה ממנו נחטף, ובכלל זה לקבל סיוע ממשטרת ישראל.


במקרה דנן השופט אף הרחיב ואמר כי קל וחומר נכונים הדברים כאשר עסקינן בפסק דין חלוט, עת האם מפרה ומסכלת את ביצועו, ע"י העלמת הקטין ו"הורדתו למחתרת".

 

      קראו עוד בתחום:


אי לכך, דחה השופט את טענות הערעור של האם לגבי חוקיות הצו וקבע כי אין ספק שברוח אמנת האג מוסמך בימ"ש לענייני משפחה להמציא צו חיפוש במסגרת נקיטת הליכי ביצוע פסק דין. סמכות זו עולה גם מסע’ 7 לחוק בימ"ש לענייני משפחה, הקובע כי הליכי ביצוע בתובענה בעניינו של קטין יבוצעו על פי החלטת בית משפט לענייני משפחה ובפיקוחו.

השופט הרחיב ואמר כי רשימת ההליכים שניתן לנקוט בהם לצורך ביצוע פסק דין בעניינו של קטין, אינה רשימה סגורה והיא נתונה לשיקול דעתו של בית המשפט. מטבע הדברים, כאשר עסקינן בפסק דין שניתן במסגרת תובענה על פי אמנת האג, יש לנקוט בכל ההליכים הנדרשים להשגת מידע, לרבות צעדים דרסטיים ופולשניים.


 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי