בית המשפט העליון קיבל את תביעתה של המדינה, שהוגשה באמצעות היועץ המשפטי לממשלה, והכריז על קטין כבר-אימוץ לאחר שאימו שתקפה את אביו, קפצה מחלון ביתה בקומה העשירית למרפסת נמוכה יותר וקראה לו לקפוץ בעקבותיה. רק בזכות שוטר שנמצא במקום, לא עשה זאת הקטין שהיה בזמנו כבן שלוש בלבד. בנוסף, במהלך הדיונים לא אותר האב והאם הינה חד הורית.
- אימוץ ילדים מחו"ל
- פסיקת מזונות לילד מאומץ, אימתי?
- מעמדו של ילד מאומץ על פי חוק הירושה
- מעמדו של ילד מאומץ ע"פ חוק הירושה
במלאות שלושה חודשים להיוולדו, הוכרז הפעוט כ"קטין נזקק" על ידי רשויות הרווחה ובהתאם לחוק הנוער. צו זה הוארך מעת לעת בהסכמת האם. בינתיים הועבר הקטין לבית מעבר בירושלים ואז נמסר ללשכות הסעד על מנת שיקבל את הטיפול לו הוא ראוי. לאחר הגיעו לרשות הסעד, ביקשה המדינה, באמצעות היועץ המשפטי לממשלה, להכריז על הקטין כבר אימוץ.
בית המשפט מחייב אימוץ סגור
בעקבות הפנייה הוכרז הקטין כבר-אימוץ על פי חוק האימוץ ובנוסף הוגדר כי אימוצו העתידי חייב להיות אימוץ סגור. בגין פסק דין זה הוגש ערעור ע"י אמו הביולוגית של הקטין ובקשות לדחיית הדיון בערעור הוגשו מספר פעמים על ידה. בית המשפט קיבל שלוש בקשות דחיית דיון עד אשר דחה אותן לבסוף, בשל הצורך להגיע להחלטה לטובת הקטין.
האישה ביקשה מבית המשפט כי יתחשב בה ובסיכויי ערעורה אשר לדעתה הינם טובים. חוות הדעת המקצועיות לגביה קבעו כי למרות שישנה תמונה קשה בנוגע למסוגלותה לנהל יחסי הורות תקינים עם בנה, אין קביעה חד משמעית כי היא איננה כשירה לכך באופן מוחלט. עם זאת, למבקשת בת צעירה יותר אשר לגביה סבורים שירותי הרווחה כי איננה מסוגלת לגדלה באופן שיפעל לטובת הפעוטה.
הקטין נקלט באופן מוצלח במשפחה החדשה
המבקשת אף טענה כי בשל מבצע "עופרת יצוקה", נמנע ממנה להיפגש עם עורכת דינה וכי חלו בעניינה עיכובים בירוקרטים שונים אשר פגעו בסיכוייה לזכות בתביעה. בנוסף, צו אימוץ פתוח יהווה הקלה מסוימת לתוצאותיו הקשות של האימוץ, מבחינתה.
קראו גם:
- אימוץ פתוח, אימוץ סגור - האמא צריכה בעצמה אפוטרופוס
- תביעה של אם ביולוגית לצמצום ה"אימוץ הסגור" של ילדיה
-
צמצום אימוץ סגור והפיכתו ל"אימוץ פתוח", אימתי?
בית המשפט לא קיבל את בקשתה שכן הקטין כבר נקלט באופן חיובי במשפחתו המאמצת החדשה וטלטול נוסף שלו בין המשפחות עלול לערער את מצבו ולפגוע באמונו במבוגרים (אמון שהחל להשתקם רק לאחרונה). אי לכך, ובשל היקלטותו החיובית של הקטין נדחתה בקשת הערעור של האם.
השופטים הסבירו את דחיית הבקשה גם על ידי ציטוט דו"ח שהוגש מטעם הרשות למען הילד והוצג בבית המשפט. מדובר בחוות דעת אשר - "מתארת שינוי חיובי ביותר שחל בחיי הקטין והיקלטותו במשפחה מאמצת, יחד עם הבעת חרדה לגבי שייכותו והישארותו כחלק ממשפחה זו לאורך זמן. חוות-הדעת מציינת כי תגובותיו של הקטין היום משקפות מצב של ילד שמקבל לראשונה בחייו תחושה של הורות מיטיבה, של שייכות, הקשבה והיענות לצרכיו, והמשך הדיונים המשפטיים בעניין עתידו עלול לסכן את היציבות והביטחון שהושגו בעמל רב".