בית המשפט המחוזי דחה הבוקר את עתירתה של אישה אשר ביקשה להגדיר את האימוץ של בנה כאימוץ פתוח. מדובר בהליך אימוץ בו מתקיים קשר בין ההורה הביולוגי לבין ילדו למרות העברת המשמורת. מן הפסיקה ידוע כי האימוץ הפתוח הוא הגרסה החריגה של הליך אימוץ, ועל פי רוב נוטים בתי המשפט להפריד בין ההורים הביולוגיים להורים המאמצים, במסגרת עיקרון טובת הילד.
קראו עוד בתחום:
- אימוץ ילדים בישראל
- תביעה של אם ביולוגית לצמצום ה"אימוץ הסגור" של ילדיה
- בנו של עובד זר יוכרז כבר אימוץ למרות התנגדות האב
האישה, ילידת 1979, הינה רווקה ילידת טג’קיסטן שעלתה לישראל בשנת 1995 עם אימה וארבעה אחים ואחיות. מדובר באישה חסרת מקצוע, המתגוררת בבית אימה, וסובלת מקשיים רבים - הן במישור הקוגנטיבי והן במישור האישיותי. מבחינה קוגניטיבית אובחנה האם ברמת פיגור גבולית (אי. קיו. 51), ומבחינה קלינית אובחנה בטווח של פיגור קל.
בית המשפט בוחן את המסוגלות ההורית של האמא
התובעת ערערה בתחילה על החלטתו של היועץ המשפטי לממשלה להכריז על בנה כבר-אימוץ, אך לאחר שהשלימה עם ההחלטה – טענה כי יש להכריז על אימוץ פתוח. האישה הוכיחה את כנותה, בכך שהקפידה לבקר את הקטין בקביעות פעמיים בשבוע והראתה כלפיו אהבה רבה וחיבה.
בית המשפט מינה מומחים מטעמו אשר הציגו בפניו תסקירים לגבי אישיותה של האישה, יחסיה עם הקטין, מצבו של הקטין והמלצה לגבי צמצום האימוץ. מחוות הדעת, התסקירים והמסמכים שהוצגו בבית המשפט, עלה כי אין ספק שהאם מחוסרת כל מסוגלות הורית לגדל את הקטין. השופטים כתבו בפסק הדין כי אין להם ספק שהאישה אוהבת את הקטין, אך בכך לא די. בפסק הדין ציטטו השופטים את דברי השופטת עדנה ארבל - "בחינת המסוגלות ההורית הינה מנקודת מבט אובייקטיבית, דהיינו - האם ההורה מסוגל לדאוג לילדו ולא האם הוא מעוניין בכך".
על פי ההלכה הפסוקה, השיקולים לבחינת "אימוץ פתוח" נבחנים באופן הבא:
- מנקודת מבטם של ההורים הביולוגיים – האם הם מסוגלים לכבד את אימוץ הילדים במשפחה המאמצת.
- מנקודת מבטה של חברי המשפחה המאמצת - האם מסוגלים הם לאפשר שמירת קשר בין הקטין להורים הביולוגיים
- מנקודת מבטו של הקטין – נקודת המבט החשובה ביותר, האם תצמח לו תועלת מקיום קשר עם הוריו הביולוגיים.
המקרה לא עומד בשום קריטריון של "אימוץ פתוח"
בדיון שהתקיים בבית המשפט, סיכם אחד המומחים אשר בחן את עניינה של האישה, ד"ר שרי, את הראיות במשפט אחד - "המקרה הנוכחי לא עומד בשום קריטריון שאני מכיר שיאפשר פתיחת סדק בנושא האימוץ".
כאמור, הכלל הוא, כי רק במקרים נדירים ורק בנסיבות יוצאות דופן יפסוק בית המשפט בניגוד לחוות הדעת שפניו. אי לכך, בית המשפט קבע כי האישה לא תזכה לאימוץ פיתוח ויש לנתק את הילד ממנה באופן שיוכל הוא לפתח את חייו ולבנות את אמונו בהוריו החדשים.