גבר אשר התגרש מאשתו טען בפני בית המשפט לענייני משפחה כי הוא נאלץ לחתום על הסכם גירושין מקפח וזאת משום שגרושתו הילכה עליו אימים "על בסיס ידיעותיה בדבר נטיותיו המיניות". אי לכך, הוגשה על ידי הגבר תביעה לביטול סעיפים בהסכם אשר עסקו במזונות שיקום וחלוקה בנכסי מוניטין.
הגבר טען כי האישה, אשר ידעה עוד מלפני החתונה שהוא בעל נטיות הומוסקסואליות, איימה עליו שאם הוא לא יחתום על הסכם הגירושין "המקפח", היא תפיץ את דבר נטייתו המינית בקרב חבריו, עמיתיו לעבודה, ובני משפחתו. מנגד, האישה טענה כי הסכם הגירושין לא היה הסכם מקפח כלל וכלל. לטענתה, היא הייתה זכאית לזכויות המדוברות בהסכם (לדוגמא, בעבור מוניטין וזכויות סוציאליות), וזאת משום שהיא הלכה אחרי בעלה ממדינה למדינה, ומארץ לארץ, וניהלה את חיי המשפחה ומשק הבית.
בני הזוג במקרה דנן הכירו בזמן לימודיהם באוניברסיטה ונישאו האחד לשנייה בקפריסין בנישואין אזרחיים. בעקבות משבר אשר פרץ ביניהם, הם החליטו להתגרש. הם בחרו לעשות זאת בדרך של גירושין בהסכמה, על בסיס הסכם גירושין שיאושר בבית המשפט. לאחר החתימה על ההסכם, הגבר פנה לבית המשפט וטען כי עסקינן בהסכם מקפח. הגבר תיאר את נסיבות הפרידה. לטענתו, הוא ואשתו גרו בארה"ב, כאשר הוא פרופסור מרצה והיא מורה לעברית באוניברסיטה.
הגבר טען כי בשלב מסוים הוא גילה אודות רומן אשר האישה ניהלה עם סטודנט מוסלמי, ועל כך שהיא מימנה את המאהב באמצעות כספי ירושה שהתקבלו ממשפחתו. לטענתו, לאחר שהוא גילה אודות הרומן, ולאחר שהוא עימת את האישה עם הדברים, האחרונה החלה להפיץ שמועות בנוגע לנטיותיו המיניות (ההומוסקסואליות). התובע הוסיף כי האישה ידעה אודות נטיות אלה כבר ערב החתונה. הוא טען כי הוא שמר על הסוד במשך שנים כה רבות, ועל כן הוא חשש מפני חשיפתו ונאלץ לחתום על הסכם גירושין לפי תנאי האישה.
איזון מוניטין באמצעות מזונות משקמים
בהסכם הגירושין נקבע כי הגבר יעביר לנתבעת 15% ממשכורתו במשך עשר שנים. הגבר טען כי הוא הוטעה לחשוב שהיות והוא צבר מוניטין רב במרוצת שנות הנישואין, היה עליו לשלם את הסכום האמור. כמו כן, הגבר הוסיף וטען כי האישה ניצלה למעשה את מצבו הנפשי הקשה, ואת חששו מפני חשיפת נטיותיו המיניות, וזאת על מנת לשפר את תנאיה במסגרת הסכם הגירושין.
קראו עוד בתחום:
- האם יבוטל הסכם ממון מחמת עושק - דוגמא לפסק דין
- האם רומן בין עורך דין לבין הצד השני היה עילה לביטול הסכם גירושין?
- האם נחתם הסכם הגירושין בעושק ומירמה?
האישה הציגה את הדברים באור אחר. לטענתה, היא לא קיימה רומן עם סטודנט מוסלמי ודווקא הגבר היה זה אשר קיים רומן עם מאהב טורקי (שמומן לטענתה מהכספים המשותפים). הנתבעת הוסיפה כי הגבר העלה טענות כנגד סעיף ספציפי בהסכם הגירושין, ולא בכדי. לדבריה, שאר הסעיפים בהסכם הטיבו עם בעלה לשעבר, ותביעתו הנוכחית הייתה למעשה תביעת נגד בעקבות הליכים שהיא פתחה כנגדו לאחר שהוא חדל לשלם לה את המזונות המשקמים.
בית המשפט קבע כי דין התביעה להתקבל, אך באופן חלקי בלבד. השופטת קבעה כי אין ספק שהתובע שמר במשך שנים רבות את סוד נטיותיו המיניות והיה ברור כי הוא חשש מפני יציאתו מהארון בפומבי. עם זאת, טענותיו של הגבר בנוגע לעושק במהלך החתימה על ההסכם לא הוכחו ונדחו. למעשה, בית המשפט קיבל את התביעה רק בעניין המוניטין בהסכם הגירושין, וזאת לאחר שנקבע כי בני הזוג הוטעו לחשוב, בתקופה נשוא התובענה, כי יש לאזן את רכיב המוניטין על ידי מזונות משקמים.