www.what2do.co.il

הסכם גירושין בתור חוזה למראית עין

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 23/05/2011
הסכם גירושין בתור חוזה למראית עין

סעיף 13 לחוק החוזים (חלק כללי) תשל"ג 1973, קובע כי חוזה אשר נחתם למראית עין בלבד – דינו להתבטל. כמו כן, אין בהוראות סעיף זה כדי לפגוע בזכותו אשר רכש אדם שלישי תוך הסתמכות בתום לב על קיום החוזה. חוזה למראית עין הינו חוזה אשר קיימת בו אי התאמה מכוונות בין רצונם האמיתי של הצדדים לבין הצהרות הרצון שלהם. דהיינו, כלפי חוץ הצדדים מסכימים על הסדר מסוים, אך כוונתם האמיתית שונה. המאפיין העיקרי של חוזה זה הוא כי ההסכמה החיצונית נועדה לכסות ולהסתיר הסכמה סמויה.


כיצד מתמודד בית המשפט לענייני משפחה עם הסכם גירושין אשר שני צדדים עותרים לבטלו מחמת היותו הסכם למראית עין בלבד. בית המשפט עסק בסוגיה זו בשני פסקי דין מרכזיים.


מניעות


בתמ"ש (ת"א) 49121/01, מיום 9/9/08 , השופט שטרק קבע כי מתן יד לביטול במראית עין הופכת את בית המשפט לשותף כפול לעוול אשר נגרם לנושים. "אם אקבל את טענת הבעל במקרה דנן, אצטרף גם אני למעשה בלתי מוסרי, פעם אחת בעת שאושר ההסכם, ופעם אחת בעת ביטולו", כתב השופט, "בני הזוג שלפניי צריכים להבין כי ישנם כללים של כבוד למערכת המשפט".

 

      קראו עוד בתחום:


פסק דין מקיף נוסף אשר עסק בעניין זה הביא לניתוח רחב של השופט ג'ויוסי סארי (תמ"ש (נצ') 5052/00). השופט סארי קבע כי יש לדחות תביעה לביטול הסכם אף מבלי להידרש לשאלה האמיתית, וזאת משום שהענקת הסעד המבוקש כמוה כעידוד הסכמים פיקטיביים ושימוש בהליכי משפט לרעה (בכדי להכשיל נושים).

 

"תקנת הציבור ומדיניות משפטית מחייבות במקרה שלנו דחיית התביעה", נכתב בפסק הדין, "יש לשלול מהתובע את זכות התביעה, ולמנוע מהחוטא לצאת בשכרו".


מראית עין יחסית


ישנה דרך ביניים אשר קיימת בפסיקה והיא מראית עין יחסית. סגנית השופטת מימון, בתמ"ש (י- ם) 10501/02 מיום 31/7/08, דנה בנושא הבטלות היחסית. על פי פסיקה זו, מראית עין יחסית הינה הסתרה של חוזה אחר מתחת לחוזה הנדון. במקרה כזה קיימת אפוא מערכת משפטית כפולה – חוזה גלוי (החוזה למראית עין) וחוזה נסתר (החוזה האמיתי אותו התכוונו הצדדים לכרות).


חוזה אשר מראית העין בו מוחלטת הוא חוזה אשר אין מאחוריו ולא כלום. במקרים אלו, הצדדים כלל אינם מתכוונים לשנות את המצב המשפטי הקיים אלא פועלים כלפי חוץ למראית עין. הלכה פסוקה היא כי בטלותו של החוזה למראית עין מבוססת על הרצון האמיתי של הצדדים. לרצון זה יש לתת תוקף גם במובן החיובי (קיום החוזה הנסתר) ולא רק במובן השלילי (ביטול החוזה הגלוי).
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הסכם ממון שלא אושר

עקרונית, הסכם ממון בטרם נישואין שלא אושר ע"י הערכאה משפטית הקבועה בחוק ... הינו חסר תוקף משפטי, וככזה לא ניתן לתבוע את קיומו 

מה ניתן להכיל בהסכם ממון?

חשיבותו העיקרית של הסכם ממון היא בהסדרת חלוקת הרכוש והממון בין בני הזוג. באופן זה מוגדרים מראש זכויות ונכסים של כל אחד מבני הזוג ... 

שינוי הסכם ממון

האם ניתן לשנות או לבטל הסכם ממון לאחר שאושר?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.