www.what2do.co.il

פרשנות הסכם ממון שקיבל תוקף של פסק דין

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
פרשנות הסכם ממון שקיבל תוקף של פסק דין

תביעה כספית על סך 235,000 ₪. לחילופין מתבקש בית המשפט לענייני משפחה להורות על פירוק ומכירת זכויותיהם של הנתבעים בדירה שהיא בבעלות הנתבעים ולהורות על העברת הסכום הנתבע מכספי התמורה. יש לציין שבפרשנות הסכם ממון עסקינן. לפיכך, הצדדים נתנו הסכמתם בקדם המשפט שהתנהל בפני ביום 28.10.08, להגשת סיכומים ללא צורך בהבאת ראיות ושעל בסיסם יינתן פסק הדין.

 

כיצד מפרשים את "אומד דעתם של הצדדים"?

סעיף 25 (א) לחוק החוזים (חלק כללי) קובע: "חוזה יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים, כפי שהוא משתמעת מתוך החוזה ובמידה שאינה משתמעת ממנו - מתוך הנסיבות. כאשר הטקסט הלשוני סובל יותר מאשר פרשנות אחת, למרות בהירות הלשון אזי על השופט לפרש את הטקסט בהתאם לאומד דעתם של הצדדים ובהתאם לנסיבות.

 

אומד דעתם של הצדדים הן אותן מטרות, יעדים, אינטרסים ותכנית שהצדדים ביקשו להגשים, אותם יכול השופט ללמוד מלשון החוזה וכן מהנסיבות החיצוניות לו. אומד הדעת אלו הן הנסיבות הסובייקטיביות המשותפות של שני הצדדים או של אחד מהם בעוד הצד השני מודע לאותה כוונה ויודע שהיא מהווה את הבסיס להבנה של הצד השני את ההסכם.לאחרונה, מסתמנת גם מגמה שונה בפסיקה לפיה במקרים בהם לשון החוזה ברורה ומובנת יש ליתן לה את הבכורה.

 

פירוק שיתוף הדירה?


הנתבעת מבקשת לקרוא אל תוך ס’ 4 ב להסכם הפשרה את ס’ 5, ולטענתה קריאה שכזו מצביעה על זכות הנתבעת לעבור לדירה חלופית מבלי שקמה לתובע זכותו לפירעון חובו או לחילופין לדרוש מכירה של הדירה ופירעון החוב מתוך התמורה.סעיף 4 להסכם קובע שכל אחד מההורים שהם בעלי החוב רשאי לדרוש מימוש הזכויות בדירה או קבלת החזר החוב במקרה שהקטינים, נתבעים 2, 3, לא יתגוררו בה או בהגיעם לגיל 21.

 

לשון הסעיף פשוטה וברורה. דא עקא, שהנתבעת מבקשת לפרש את הסעיף לאור סעיף 5 שלאחר מכן הקובע שהמתנגדת (הלא היא הנתבעת) רשאית למכור את הדירה לצורך החלפתה בדירה אחרת ובלבד שזכויות הקטינים תובטחנה.

 

      קראו גם:


מעיון בהסכם ובטיוטה הקודמת לו אני קובעת שסעיף 5 אכן צפה פני עתיד והוא אכן משקף את אומד דעתם של הצדדים בהקשר לאפשרות שנתבעת תרצה לעבור לדירה אחרת אך סעיף זה לא נוסח מתוך מטרה להעניק לנתבעת זכויות למכירת הדירה שכן היא איננה זקוקה כבעלים של הדירה בהסכמה של בעל חוב לרשות למכור את הדירה ולהחליף את מקום מגוריה.הגורם היחיד שצריך לאשר מכירת הדירה בנסיבות תיק זה, כאשר בקטינים עסקינן הוא בית המשפט. אלא שסעיף זה של ההסכם משקף את אומד דעתם של הצדדים ביחס להבטחת זכויות הקטינים.

את אומד דעתם של הצדדים משקפת גם טיוטת ההסכם שצורפה על ידי הנתבעים בכתב הגנתם. על פי אותה טיוטה עולה בבירור שהטיוטה כלל לא התייחסה לחוב האישי של הנתבעת לתובע אלא רק לחוב העיזבון ביחס לנתבעים 2,3 המהווה כמחצית מהחוב הכללי.

 

הטיוטה התייחסה בעיקרה לעיגון זכויות הקטינים. סעיף 5 אליו מכוונת הנתבעת זהה בשני ההסכמים וממנו עולה בברור שכוונת הצדדים הייתה להבטיח שזכויות הקטינים לא תיפגענה עקב מכירת הדירה. אשר על כן יש לקבוע שאת סעיף 4 יש לפרש בהתאם לפרשנות הלשונית וזה היה גם אומד דעתם של הצדדים בעת עריכתו.

לסיכום,

יש לקבל את התביעה ולחייב את הנתבעים לפרוע את חובו של התובע כמפורט בכתב התביעה בסך של 235,000 ₪. סכום זה ישא הפרשי ריבית והצמדה מיום הגשת התביעה ועד התשלום בפועל. לחילופין, תימכר הדירה בכפוף להסכם ובכפוף לאישור בית המשפט ומסכום זה יפרע חובו של התובע כמצוין לעיל. כמו כן יש לחייב את הנתבעים בהוצאות משפט ובשכר טרחת עורך דין בסך 8,000 ₪ בתוספת מע"מ כחוק.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הסכם ממון שלא אושר

עקרונית, הסכם ממון בטרם נישואין שלא אושר ע"י הערכאה משפטית הקבועה בחוק ... הינו חסר תוקף משפטי, וככזה לא ניתן לתבוע את קיומו 

מה ניתן להכיל בהסכם ממון?

חשיבותו העיקרית של הסכם ממון היא בהסדרת חלוקת הרכוש והממון בין בני הזוג. באופן זה מוגדרים מראש זכויות ונכסים של כל אחד מבני הזוג ... 

שינוי הסכם ממון

האם ניתן לשנות או לבטל הסכם ממון לאחר שאושר?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.