הסכמי ממון רבים כוללים לאחר שנים רבות של נישואים גם הסדר איזון משאבים בין בני זוג במסגרת זכויות סוציאליות. דוגמא לכך ניתן לראות בניסיון לחשב את זכויות הפנסיה בגירושין. אחת הבעיות היא כי פנסיה איננה סכום אשר ניתן לקבל בו במקום, ויש להמתין עד לפרישת אחד הצדדים מעבודתו. כמו כן, פנסיה נמשכת שנים רבות גם לאחר תום העבודה, ובחלוף זמן רב ממועד הגירושין. עם זאת, האם ניתן להכניס סעיף מסוג זה במסגרת הסכם ממון ובכך למעשה לעגן את הקשר בין הצדדים לנצח נצחים? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית הדין הרבני.
בני הזוג במקרה דנן התחתנו לפני כ-45 שנה ובמהלך נישואיהם נולדו להם שני ילדים שהיום הינם בגירים. בשנת 2003 הצדדים חתמו על הסכם ממון אשר קבע כי בגין קרע במערכת היחסים המשותפת, מחליטים הם לשים לקשר הזוגי ביניהם. עם זאת, בני הזוג קבעו במסגרת ההסכם כי הם אינם מעוניינים להשלים הליך גירושין. אי לכך, האישה וויתרה בסעיפי ההסכם על מזונות האישה והכתובה וזאת בתמורה לכך שהיא תהיה זכאית למחצית מכספי הפנסיה של בעלה.
לאחר החתימה על ההסכם, הצדדים נפרדו וחיו במשך שבע שנים בפירוד מוחלט. הבעל, אשר גר בשנים אלו עם אישה אחרת, החליט בשלב מסוים להינשא לה בנישואים שניים. אי לכך, הגבר הגיש תביעת גירושין נגד אשתו בבית הדין הרבני. האישה התנגדה לתביעה זו בטענה כי במידה ובעלה יילך לבית עולמו לפניה, היא לא תזכה לקבל את כספי הפנסיה המגיעים לה במסגרת הסכם הממון שנחתם בין הצדדים.
בית הדין הרבני - לא ניתן לחייב את האישה בגט ולסתור את הסכם הממון
בית הדין הרבני קבע כי לא ניתן לחייב את האישה לקבל את גיטה, למרות שמדובר בבני זוג אשר גרים בנפרד ואין הם מתכוונים להשכין שלום בית בביתם. הרב דניאל אדרי, אשר פסק בעניין בני הזוג, קבע כי לא ניתן כעת לסתור את הוראותיו המפורשות של הסכם הממון שנחתם תוך גמירות דעת בין הצדדים.
קראו עוד בתחום:
- האם בית המשפט יכול לאשר פסק בורר שניתן על ידי רב לפני שבע שנים?
- תוקפו של הסכם על שוויה של דירה משותפת אשר לא הובא לאישור בית המשפט
- האם הולכה שולל וחתמה על הסכם וויתור על חלקה בדירה המשותפת
הרב אדרי הוסיף כי ניתן היה לאשר את הגירושין בהתאם לאיזון המתבקש בזכויות הפנסיה של הבעל, אך שילוב זה הינו בלתי אפשרי מבחינה חוקית (חישוב מוקדם של זכויות הפנסיה). אי לכך, נקבע כי אין מנוס מלאלץ את הבעל להיות נשוי לאשתו עד קיום התחייבותו הממונית על פי ההסכם. הדיין ניסה לסייע בידיהם של בני הזוג להיפרד באופן רשמי, זאת משום שמצב בו אישה ובעלה הינם נשואים אך חיים בנפרד איננו רצוי. הדיין הציע לבעל להציע לאשתו סכום ממוני יחיד גבוה, אשר יהיה בו בכדי לפצותה על זכויות הפנסיה העתידיות.