לעיתים בני זוג נשואים אשרו גמרו אומר להתיר את ברית הנישואין, מחליטים לחתום על הסכם שלום בית, וזאת על מנת להעניק הזדמנות נוספת ואחרונה לתא המשפחתי בטרם יפורק לחלוטין.
הסיבות לניסיון להגיע לשלום בית נובעות לעיתים מאהבה, מנוחות או משיקולים זרים – ומדובר למעשה בפנייה של בני הזוג לגורמים חיצוניים בבקשה כי יסדירו ואו יישבו המחלוקות ביניהם.
אחת מן הדרכים לעשות זאת הינה חתימה משותפת של הצדדים על הסכם שלום בית. הסכם זה, אשר נערך בעזרת עו"ד משותף, או מגשר תוך כדי הליך גישור, הינו מסמך מוסכם אשר מגדיר את המחלוקות שנתגלעו בין בני הזוג ומעגן אותן לכדי הסכמות בכדי שיוכלו בני הזוג להימנע מריבים נוספים וויכוחים קשים בנוגע אליהן.
- תביעה לביטול הסכם שלום בית בשל אי ידיעת קרוא וכתוב
- האב ישלם 10 אלף שקלים בגין תלונות סרק לשירותי הרווחה
- האם מניעה הילדים להתנכר לאב, האם יבוטלו דמי המזונות?
- האישה טיפלה במשק הבית, האם היא זכאית לפיצויים מקריירת הבעל בעת גירושין?
- פסק דין בתביעות כספיות בהליך גירושין
לדוגמא, ניהול החלטות בנוגע לניהול משק הבית, החלטות בנוגע לחינוך הילדים, חלוקת העול הכלכלי וכו’. זוגות רבים נוטים לבוא לעורכי דין המתמחים בדיני משפחה, או מגשרים המומחים בהשגת פשרות בין בני זוג, על מנת לקבל חוות דעת חיצונית ואובייקטיבית אשר יכולה להתעלות מעל לוויכוחים חסרי התכלית בין הצדדים, לבור את המוץ מן התבן, ולעמוד על המחלוקות המרכזיות בין בני הזוג.
בהסכמי שלום בית נהוג גם לעמוד על חלוקת זמני האיכות של בני הזוג אחד עם השני וכל אחד עם הילדים. לעיתים נקבעים בהסכמים אלו גם חופשות שנתיות, יציאות שבועיות, הסדרים לגבי בני משפחה של בני הזוג וכו’. בהוראת הסכם שלום הבית – ממונה לעיתים מנהל חיצוני לניהול העניינים הכספיים של בני הזוג (במקרים בהם קיימות מחלוקות קשות בנוגע לנכסים ורכוש).
מהו תוקפו של הסכם שלום בית?
ישנה רק דרך אחת להעניק תוקף משפטי חלוט להסכם שלום בית והיא דרך הבאתו לאישור ערכאה משפטית מוסמכת – בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. כל אימת שלא אושר הסכם שלום הבית באחת מן הערכאות הללו, חסר הוא כל תוקף משפטי.
מהו "הסכם שלום בית ולחילופין – גירושין"?
לעיתים מחליטים בני הזוג כי הגעתם למשרדו של עורך דין ואו מגשר אינה לחינם ויש להסדיר בתוך הסכם שלום הבית גם סעיפים הקשורים להליך גירושין, במידה ומהלך שלום הבית לא יניב פירות. הסכם זה, בו מנוסחים גם עניינים של חלוקת רכוש, מתן גט, משמורת הילדים והסדרי ראיה עתידיים, קרוי בעגה המקצועית – הסכם שלום בית ולחילופין גירושין.
פעמים רבות מעניק הסכם מסוג זה שקט נפשי ואף עוזר לקיום שלום הבית, שכן כל אחד מן הצדדים יודע מה תהה מנת חלקו במידה ולא יצלח הסכם שלום הבית, כיצד יראה התא המשפחתי והיכן ימצאו הילדים. ידיעת סעיפים אלו ידועה פעמים רבות כתורמת להצלחתו של שלום הבית, אם בכך מעוניינים בני הזוג באמת ובתמים.
סיבה נוספת הידועה כ"תמריץ" לעריכת הסכם גירושין כחלק מהסכם שלום בית הינה שמיטת הקרקע תחת "מרוץ הסמכויות" הנודע, כאשר אין כל השפעה לשאלה מי יגיש ראשון את תביעותיו לבית המשפט, כל אימת שקיים הסכם שלום בית ובו תנאי הגירושין.