הסכם חיים משותפים הוא הסכם שמטרתו היא הסדרת וקביעת הזכויות והחובות בין בני זוג. למשל ענייני רכוש וממון, זכויות כספיות, מגורי ילדים, מה קורה במקרי פרידה וכו’. הסכם לחיים משותפים אמור לספק מענה על שאלות הקשורות בחיי בני הזוג החל מיום החיים המשותפים דרך הילדים ואף מקרי פרידה או מוות.
מי צריך הסכם לחיים משותפים?
לרוב, הסכם לחיים משותפים משמש בני זוג אשר אינם רשאים להינשא בישראל אולם לא רק. כיום גם זוגות ידועים בציבור או זוגות חד מיניים נוהגים לערוך הסכם זה.
מה יש להכיל בהסכם לחיים משותפים?
בהסכם לחיים משותפים יש לתת מענה על כמה שיותר סוגיות כלכליות בין בני הזוג. בנוסף, יש להסדיר את עניין חינוך הילדים, פירוק הזוגיות מרצון או עקב מוות, מה קורה לאחר פרידה ועוד.
בהיבט הכלכלי מומלץ לתת את הדעת על הסעיפים הבאים:
למי שייכת הדירה, מה עם הדירה במקרה פרידה, מה לגבי רכוש שנצבר ע"י בני הזוג במשותף, רכוש של אחד מבני הזוג, זכויות כספיות כגון ביטוח חיים, קרנות פנסיה, קופות גמל ומניות, חסכונות, עלויות חינוך הילדים במקרה של פרידה, פיטורין של אחד מבני הזוג ועוד.
בהיבט של מצב בריאותי – מחלה או מוות מומלץ לתת את הדעת על:
מה קורה במקרה של מוות, מחלה קשה, אובדן כושר עבודה, מחלה של אחד מהילדים. עניינים הקשורים בחינוך הילדים, יישוב מחלוקות וסכסוכים.
מתי חותמים על סכם לחיים משותפים?
לרוב, זוגות ידועים בציבור או חד מיניים חותמים על הסכם זה בשלב בו רוצים הם למסד את הקשר ולהתקדם ולבנות תא משפחתי.
מי יכול להכין הסכם לחיים משותפים?
כיום בעידן האינטרנט ניתן למצוא הסכמים רבים בלא תשלום. חשוב לציין כי מומלץ לפנות אל עורך דין העוסק בתחום דיני המשפחה אשר ערך מספר הסכמים כאלה ומכיר את הסוגיות החשובות עליהן אמור ההסכם לספק מענה.
יש לזכור על הסכם לחיים משותפים אמור לשקף את רצון הצדדים ולהקל בעתיד במקרי פרידה או מוות.
זוגות חד מיניים
זוגות חד מיניים יכולים בעזרת הסכם לחיים משותפים להסדיר משפטית את הקשר ביניהם.
בקרוב מידע נוסף.