על מנת להעניק תוקף משפטי חלוט להסכם ממון או הסכם גירושין, בני הזוג החתומים על החוזה חייבים להביא אותו לאישורו של בית המשפט. פעמים רבות טוענים הצדדים לעושק או הטעיה לאחר שנים, ולפיכך הלכה פסוקה היא שבית המשפט מתחקה אחר גמירות דעתם בבואו לאשר את ההסכם.
כמו כן, ידוע כי במקרים בהם בני הזוג נמצאים בשתי מדינות שונות, ניתן לאשר את הסכם הממון על ידי קיום שיחת וידאו בינלאומית בהיכל בית המשפט. האם הדבר נכון גם לגבי שיחת טלפון בקונסוליה ישראלית? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט המחוזי.
הצדדים במקרה דנן נישאו בנישואים אזרחיים ברוסיה בשנת 1989 ונולד להם בן, יליד שנת 1990. בשנת 2009 ביקשו הצדדים להיפרד ופנו בעקבות כך לבית הדין הרבני. נשיא בית הדין הרבני הגדול ציין כי אין צורך בגירושין והנישואים יותרו על בסיס התרת נישואים אזרחית.
קראו עוד בתחום:
- החלטה בדבר פסילת קלטת וידאו כראיה
- סכסוך גירושין - האם לאפשר עדות צד בועידת וידאו?
- אושרה חקירה נגדית בשיחת וידאו בתביעה על בסיס "אמנת האג"
שלושה חודשים לאחר מכן פנו הצדדים לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה להתרת נישואיהם וכעבור חודשיים נוספים פנו הם בבקשה לאשר הסכם גירושין אשר נחתם ביניהם. המבקשים ביקשו דיון מוקדם בעניינם משום שהגבר גמר אומר לעזוב את ישראל ולשוב לרוסיה מולדתו. עם זאת, דיון מוקדם לא נקבע והגבר עזב את הארץ מבלי לחתום על הסכם הגירושין.
האישה מבקשת לבצע את התרת הנישואין על בסיס שיחת טלפון
בעקבות עזיבתו של הגבר את הארץ, הגישה האישה בקשה להורות לבית המשפט לאשר את ההסכם בכפוף לחתימה של הגבר על מסמכים בקונסוליה הישראלית במוסקבה. בבקשה זו נכתב כי הגבר העביר את מקום מושבו בעיר סמולנסק, המרוחקת כ-400 ק"מ ממוסקבה. בית המשפט קבע כי יש להורות למדינה לקיים את אישור ההסכם על בסיס שיחת וידאו, תוך שהעלויות לשיחה זו יונחו על כתפיה של האישה. החלטה זו גררה הגשת ערעור על ידי האישה לבית המשפט המחוזי.
האישה טענה כי קיום שיחת וידאו על מנת לאשר את הסכם הגירושין הטילה עליה נטל כספי כבד ביותר של תשלום הוצאות וטרחה רבה. לדבריה, התשלום הכספי עבור ביצוע שיחת הוידאו בהיכל המשפט חיפה מגיע לכדי 4,500 ש"ח בתוספת מע"מ.
כמו כן, מדובר בנטל לא פרופרציונאלי בנסיבות העניין כאשר מדובר באם חד הורית. בכתב הבקשה נכתב עוד כי התיאום של העניין עם גורמים שלישיים, כגון הקונסול הישראלי, הפך את קיום הדיון "למשימה בלתי אפשרית".
בית המשפט קיבל את טענותיה של האישה וקבע כי יש להטיל את העלות הכספית על אוצר המדינה ולא על אם חד הורית. הלכה פסוקה היא ש"דלת בית המשפט" אמורה להיות פתוחה בפני הציבור הזקוק לעזרתן של הערכאות.
שיחת טלפון - בנסיבות העניין יש להתיר
בית המשפט קבע כי ישנה חשיבות גדולה לגמירות דעתם של צדדים בבואם לחתום על הסכמים כגון הסכמי ממון והסדרי גירושין. עם זאת, בית המשפט חייב למצוא פיתרונות זולים אשר יחסכו כסף מן המתדיינים ויקלו עליהם לקבל את עזרת המערכת המשפטית והרשויות הציבוריות.
השופטים ציינו כי אישור להסכם זה יכול להינתן גם בדרכים אלקטרוניות ולא רק על ידי נוכחות הצדדים אל מול השופט. בפסק הדין נכתב כי די בנסיבות מקרה דנן, די בשיחת טלפון לאחר זיהוי בקונסוליה הישראלית במוסקבה, בכדי להביא לאישור ההסכם בין הצדדים.
-
האם בית המשפט יכול לאשר פסק בורר שניתן על ידי רב לפני שבע שנים? - האם יבוטל הסכם הממון משום שהבעל שילם שכרו של המגשר?
- תוקפו של הסכם על שוויה של דירה משותפת אשר לא הובא לאישור בית המשפט
- הפריה חוץ גופית - האם יכולה להרות מגבר נשוי?
"אין ספק כי בשיחת ועידה בוידאו, יכול בית המשפט להסביר ולהתרשם מההבנה של הצד המתדיין שהרי הבעות פניו נמצאות לפניו, אולם אין לפסול באופן כולל גם הסבר טלפוני, כאשר בית המשפט שואל שאלות את מי שנמצא בצד השני, על מנת להתרשם אם אכן הבין השומע את הסבריו", נכתב בפסק הדין.
"במקרה כגון זה הקושי שנותר הוא לוודא אם מי שנמצא בעברו השני של הקו הוא אכן מי שהוא מציג עצמו, נראה לי כי במקרה הנדון, כאשר הציעה המבקשת כי השיחה תתנהל בנוכחות הקונסול, והקונסול ייאשר כי הוא זיהה את המשוחח הרי ניתן בהחלט להתגבר על הקושי שבזיהוי המדבר".