www.what2do.co.il

ביטול צוואה עקב אי כשירות, באילו מקרים?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 09/11/2017
ביטול צוואה עקב אי כשירות, באילו מקרים?

סעיף 26 לחוק הירושה עוסק בכשרות לצוות, וקובע כי צוואה שנעשתה על ידי קטין או על ידי מי שהוכרז פסול דין או שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של הצוואה - הצוואה בטלה.

 

המונח כשירות מתייחס ליכולתו של אדם לבצע פעולה משפטית, אשר בעת שביצע את הפעולה פעל בדעה צלולה והבין את כל השלכותיה. סעיף 26 לחוק הירושה מונה את המצבים שבהם המצווה אינו כשיר לצוות: קטין, פסול דין והעדר צלילות דעתו בעת עריכת הצוואה.

 

קטין הוא אדם שטרם מלאו לו 18 שנים, וחוק הירושה מטיל הגבלה על גיל המצווה מתוך הגנה וחשש להשפעות זרות ובלתי הוגנות. פסול דין הוא מי שמחמת מחלת נפש או ליקוי בשכלו אינו מסוגל לדאוג לענייניו, ועל פי החוק, אדם שעשה צוואה כאשר הוכרז כפסול דין צוואתו בטלה, זאת כדי להגן על המצווה מפני טעות בשיקול הדעת והשפעה זרה.

 

כמו כן, על המצווה להיות מסוגל להבחין בטיב הצוואה ולהיות צלול בדעתו. כלומר, עליו להיות בעל דעה חופשית, ללא לחצים נפשיים, ודמיונות שווא, כמו במקרה של אלצהיימר או דמנציה, ועליו להיות מודע לכך שהוא עורך צוואה, ובעל יכולת לדעת מהו היקף רכושו, מי הם יורשיו, ומהן תוצאות הצוואה שהוא משאיר אחריו.

 

התנגדות לצוואה עקב אי כשירות

 

מכיוון שצוואה היא מסמך משפטי בעל משמעות וחשיבות רבה נדרשת כשרות משפטית לעריכתה כדי שהיא תהיה תקפה, ועל המצווה לערוך אותה כאשר הוא מעל גיל 18 שנים, אינו הוכרז כפסול דין וצלול ובהיר ומבין את המשמעויות וההשלכות של הפעולה המשפטית. במקרה שהוכח בפני בית המשפט כי המצווה לא היה כשיר לערוך את הצוואה דינה להיפסל. לאחר ביטול צוואה חלוקת העיזבון לא תיעשה על פי הקבוע בה, אלא על פי סדר היורשים הקבוע בחוק הירושה.

 

העילה הנפוצה במסגרת הגשת בקשות ההתנגדות לקיום צוואה היא ביטול הצוואה מחמת היעדר צלילות דעת המצווה בעת עריכתה. נטל ההוכחה מוטל על כתפי המתנגד ועליו להוכיח את קיומה של עילת הפסילה, באמצעות ראיות שונות, כגון: מסמכים רפואיים וחוות דעת של מומחה רפואי המפרטת מה היה מצבו הפיזי או המנטלי של המצווה בעת עריכת צוואתו האחרונה וכדומה.

 

כדי לבחון את כשרות המצוות המצדיקה ביטול הצוואה, בוחן בית המשפט בהתאם לנסיבותיו המיוחדות של כל מקרה ומקרה, באמצעות שלושה מבחנים עיקריים שהם: מודעות המצווה לעובדה שהוא ערך צוואה, ידיעתו על דבר היקף רכושו ויורשיו ומודעותו לתוצאות עשיית צוואה על היורשים.

 

במקרה שהוכח בפני בית המשפט כי המצווה לא היה כשיר לערוך את הצוואה, מפאת גילו הצעיר, מצבו הבריאותי או שהוכרז כפסול דין מחמת מחלת נפש או ליקוי בשכלו, דינה להיפסל. בסופו של דבר התנגדות לצוואה תתקבל או תידחה על ידי בית המשפט, על בסיס הראיות השונות שיוצגו בפניו, המעידות על מצבו הפיזי והנפשי של המצווה לפני פטירתו.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
3.5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 3)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.