www.what2do.co.il

הבת התנגדה לקיום צוואת אביה בטענה כי הוא סבל משיטיון

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 17/11/2014
הבת התנגדה לקיום צוואת אביה בטענה כי הוא סבל משיטיון

המנוח ואשתו ערכו צוואה בשנת 2007, לפיה הם הורישו את עיזבונם, לבן הזוג שייוותר בחיים, ולאחר מותם ציוו את העיזבון לבתם המשותפת. לאחר כשנה האשה נפטרה ובעלה זכה על פי הצוואה בכל עיזבונה.

 

במהלך שנת 2010 ניהל המנוח קשר זוגי עם התובעת, ובין היתר התגורר עמה בביתה בסופי שבוע. כשנתיים מאוחר יותר ערך צוואה בפני נוטריון, וביטל את הצוואה הקודמת. על פי הצוואה החדשה, הוא הוריש את כל רכושו וכספו לבת זוגו הנוכחית, ולא הוריש דבר לבתו, בטענה כי היא קיבלה ממנו כספים לרכישת דירה.

 

כעשרה ימים לאחר שהצוואה האחרונה נחתמה בטביעת אצבע של המנוח, הוא הלך לעולמו, ואהובתו הגישה בקשה לקיום את הצוואה, וטענה כי למרות חולשתו הפיזית, הוא היה כשיר לחלוטין באותה עת.


המנוח היה מבולבל בעת שחתם על הצוואה וסבל משיטיון

 

מנגד הבת הגישה את התנגדותה לצוואה, בטענה כי אביה לא היה כשיר לערוך את הצוואה, מאחר והוא סבל משיטיון והיה מרותק למיטתו. לטענתה אביה לא יכול היה להביע את רצונותיו ולא היה מודע למתרחש סביבו. ואף ציינה כי ביום שחתם על הצוואה היא ביקרה בביתו, והוא כלל לא זיהה אותה, ולא הצליח לדבר, אלא רק הניע את ידיו בצורה מוזרה.

 

לדבריה, הצוואה נערכה מחמת השפעה בלתי הוגנת של בת זוגו ומקרוביה, אשר ניצלו את מצבו הפיזי הירוד, לצורך קבלת הירושה. עוד ציינה כי היה צורך בקבלת תעודה רפואית בשל מצבו הרפואי של אביה, וכי נפל פגם בצוואה מאחר שלא צוין בה יום מדויק.

 

עורך הדין שערך את הצוואה העיד כי המנוח שוחח עמו והסביר לו מה רצונו לפני שחתם עליה, והבהיר שהוא רוצה לשנות בה פרט מסוים, ובנוסף הראה לו את הצוואה בכתב יד שהוא הכין קודם, על כן נקבע כי לא נפל פגם באישור הנוטריוני.

 

התעודה הרפואית נשלחה לנוטריון רק לאחר חתימת הצוואה

 

עורך הדין ציין כי טרם נחתמה הצוואה, הגיע לבית המנוח פסיכיאטר, אשר מסר את אישורו לכשירות חתימת המנוח על הצוואה למרות הקושי בדיבור. עם זאת התעודה הרפואית שאישרה כי המנוח כשיר לערוך צוואה, הגיעה רק למחרת לידי הנוטריון. על כן, טענת הבת כי ביום שנחתמה הצוואה לא היתה תעודה רפואית כדין, מוצדקת והיה רק אישור בעל פה בפני הנוטריון.

 

בית המשפט מינה מומחה מטעמו, על מנת לקבוע את כשרות המנוח לערוך צוואה, ולהכריע בסוגיה זו. המומחה קבע כי לא היה בסיס עובדתי לכך שהמנוח לא היה כשיר בעת החתימה בשל ליקוי קוגניטיבי. המומחה ציין כי ייתכן והמנוח סבל מדמנציה קלה, אשר בגינה היו לו בעיות בתקשורת, אך אין הדבר מעיד שהוא אינו היה כשיר לצוות.

 

בסופו של דבר קיבל בית המשפט את חוות דעתו של המומחה, וקבע כי המנוח היה כשיר לערוך את הצוואה והענקת העיזבון לבת הזוג הנוכחית בוצעה מתוך רצונו האמיתי של המנוח. על כן ההתנגדות לקיום הצוואה נדחתה, ונקבע כי התובעת רשאית להגיש צו קיום צוואה לחתימה.

 

ת"ע 550-11-12
ת"ע 626-11-12

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.